Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Seisme in Chile

No description
by

Adrian Costache

on 31 January 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Seisme in Chile

Thank You!
Cutremur
Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

21.05.1960 un cutremur de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit peninsula Arauco, afectand multe case si distrugand cladiri istorice din orase precum Concepcion. Totusi, numarul victimelor nu a fost atat de mare cat ar fi putut sa fie, oamenii reusind sa iasa din case cand au simtit primele miscari.
In ziua de 22.05.1960, la ora 2:55 p.m., seismologilor nu le venea sa creada cea ce indicau echipamentele de detectie: 9,5 grade pe scara Richter. Dintre toate cutremurele cunoscute, acesta a fost cel mai intens, cel care a eliberat cea mai mare energie, dar, din fericire, nu si cel care a produs cele mai multe victime.
Epicentrul cutremurului a fost la aproape 60 km sub fundul Oceanului Pacific si la mai mult de 100 km distanta de coasta. Zguduitura a durat zece minute. Datorita acestei durate, oamenii au avut timp sa iasa pe strazi si in piete, incercand sa se puna la adapost de amenintarea acoperisurilor, gata sa se prabuseasca in orice moment. Altfel, numarul victimelor ar fi fost mult mai mare.
27 februarie 2010, ora UTC 6:34, cu intensitatea de 8,8 la 92 km nord-est de Concepción în regiunea del Maule. Acesta a fost unul dintre cele mai intense cutremure care au avut loc în ultimii 50 de ani în Chile, fiind clasat pe locul cinci după intensitate pe glob. Hipocentrul se afla la o adâncime de 35 km. Cutremurul inițial a fost urmat de peste 70 de mișcări seismice de intensitate mai redusă. Din epicentru, cutremurul a avut o rază de 200 km, cel mai intens fiind afectate localitățile Talcahuano si Arauco, el fiind simțit chiar în Santiago de Chile, aflat la distanța 300 de km. În orașul Concepción (peste 215.000 loc.) s-au înregistrat cele mai mari pagube materiale și cei mai mulți morți. După declarația președintelui Bachelet, ca. 2 milioane de oameni au suferit direct sau indirect de pe urma cutremurului.
Masuri luate in caz de cutremur
Invelisul extern rigid al Pamantului este format din cincisprezece placi tectonice mobile, de 50…100 km grosime, pe unele dintre ele aflandu-se si continentele. Unele placi se imping reciproc, iar in anumite locuri o placa aluneca şi coboara sub o alta placa, altele se indeparteaza una de alta, spatiul dintre ele fiind completat cu magma solidificata, care ulterior formeaza crusta noua. La locurile de contact dintre placi miscarea este franata de forta de frecare dintre ele, astfel incat se acumuleaza tensiuni enorme. Atunci cand rocile care intra in contact se rup sau aluneca brusc, se produce cutremurul propriu-zis, intensitatea cutremurului depinzand printre altele de marimea suprafetei de rupere, de adancimea la care se produce si de tipul rocilor.
Chile se întinde de la nord la sud pe o lungime de 4.300 kilometri, dar are o lățime medie de doar 350 km. Solul țării este o acumulare de sedimente marine, care au început să fie ridicate încă din Mezozoic, ca urmare a coliziunii dintre placa Nazca și plăcile Americii de Sud, ceea ce a dus la formarea Munțiilor Anzi, care se mai înalță și în prezent. Relieful este format dintr-o depresiune care desparte două lanțuri muntoase. Munții Anzi formează granița naturală cu Bolivia și Argentina împreună cu Vârful Ojos del Sare de 6.891 m, care este și cel mai înalt vulcan activ din lume.
Seisme in Chile
Cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări non-seismice pentru cele provocate de om.
Din cauza contextului geografic in care se gaseste (Cercul de Foc al Pacificului), Chile este una dintre cele mai vulnerabile tari din America de Sud. Teritoriul sau este situat pe o placa tectonica, placa Nasca, supusa miscarilor la anumite intervale de timp. Aceste miscari vor continua pana cand subductia (intrarea unei placi sub o alta placa) Oceanului Pacific va inceta. Din aceasta cauza, Chile este o regiune cu multi vulcani. Cutremeurele sunt cele mai grave dezastre naturale din tara, cel din 22 mai 1960 evidentiindu-se prin magnitudinea nemaiintalnita si prin forta sa distructiva.
-Instruirea elevilor prin simulari de cutremur in timpul orelor de curs
-instrurea adultilor prin simulari la locul de munca
-impunerea unor anumite standarde proiectelor cladirilor ce urmeaza a fi ridicate:
* fundatiile sunt mult mai rigide si situate la o adancime mai mare decat fundatiile din tarile cu riscuri seismice mai reduse
* in cazul cladirilor inalte, dedesubtul fundatiei se leaga cu ajutorul amortizoarele o bila de cateva zeci sau sute de tone pentru a ancora cladirea in pamant, rolul amortizoarelor fiind acela de a crea contra-balans
*tot pentu cladirile inalte, se mai pot construi fundatii pe piloni, tot pentru a ajuta la rezistenta cladirii
* mai multe grinzi de sustinere si mai rigide
Realizator: Adrian Costahe
Full transcript