Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Consulatul (1799-1804)

tema la istorie
by

Tiberiu-Andi Comanescu

on 13 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Consulatul (1799-1804)

Consulatul (1799-1804) Întors din Egipt, Napoleon este primit cu entuziasm de poporul francez. Profitând de aceast popularitate,i cu ajutorul fratelui su,Lucien, a reuit s înlture Directoratul impunându-i dictatura personal în 18 noiembrie 1799. Prin acest act, burghezia i-a consolidat puterea i au fost salvate cuceririle revoluiei franceze. Noua form de conducere s-a numit Consulat, în fruntea creia se gsea un Prim Consul (Bonaparte), ajutat de alii doi consuli(Sieycs i Ducos). Consulatul a fost una dintre cele mai rodnice perioade din istoria Franei. Primejdia extern care se abtuse asupra Franei a fost înlturat prin victoria împotriva Austriei, de la Marengo din anul 1800. El cucerete Belgia (zone de la Rin i Italia).Prin Concordatul cu papalitatea, Napoleon a obinut supremaia asupra Italiei. În 1802, Frana a încheiat cu Anglia, Pacea de la Amiens (pacea perptu), prin care se producea un schimb de posesiuni: Frana renun la Egipt, iar Anglia la teritoriile cucerite în timpul razboaielor anterioare.
Acte legislative si Masuri adoptate în timpul consulatului - Constituia anului VIII, care a favorizat de fapt, instalarea unui regim autoritar, deoarece Prim Consulul avea puteri extinse, prin limitarea puterii legislative;
- A creat Ministerul Poliiei, cu patru arondismente, a cror efi dadeau raportul ministrului(Fouche), iar acesta Prim Consulului,în acest mod reuind s impun cenzura,s se fac arestri ale opozanilor regimului, exilul scriitorilor, etc.
- A organizat administraia francez,încât marile principii ale organizrii datez pân astzi;
- Reforma judiciar;
- Reforma învtmântului:prin împrirea lui în trepte(primar secundar i superior,prin întemeierea unei Universitii i construirea de coli în fiecare canton);a reorganizat învmântul militar,prin stabilirea unui regulament specific militar;
- A reglementat problema religioas prin semnarea Concordatului de la 15.07.1801, cu papa de la Roma;
- Reforma financiar;
- Codul Penal;
- Codul Civil;etc.
Napoleon I – Împaratul francezilor (1804-1814,1815) Având puterea consolidat de realizrile guvernrii sale din timpul Consulatului,Napoleon s-a autoproclamat împrat al francezilor,preluând coroana din mâinile Papei Pius VII, în anul cu 1804 (cstorit Joséphine de Beauharnais, nu beneficia de “privilegiul sângelui albastru”,din acest motiv în 1810 divoreaz de ea i se cstorete cu fiica împratului Francisc I al Austriei). Fiind încoronat de ctre Papa Pius VII i cstorindu-se cu Maria-Luiza, credea c are legitimitate monarhic. Pentru a transforma Frana într-o mare putere i a-i reda supremaia economic pe continent a început un lung ir de rzboaie cu Anglia i cu monarhiile absolutiste ,Prusia,Austria i Rusia.
Generalul care a îngenunchiat la 27 ani în Italia marii comandanii austrieci, la 28 de ani strbtea pustiurile de nisip în cztarea unei coroane în Orient, avea 34 de ani i era împrat în Occident,îns imaginaia lui ddea contur unui “Imperiu universal”, unei Europe unite sub conducerea unui singur om:”Unul din marile mele gînduri a fost concentrarea popoarelor (...).Am vrut s fac din acestea un singur corp de naiuni.ar fi fost începutul, iar sfâritul ar fi fost reuniunea acestor corpuri naionale într-un corp universal,”Asociaiunea european”.
Din aceste motive a început seria marilor rzboaie. SFARSIT CONSULAT
Full transcript