Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Egészségturizmus

No description
by

A. Niki

on 8 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Egészségturizmus

Az egészségturizmus a gyógy- és wellness-turizmust átfogó fogalom, a turizmusnak azon területét jelenti, ahol a turista utazásának fő motivációja az egészségi állapotának javítása és/vagy megőrzése, tehát a gyógyulás és/vagy a megelőzés és ennek megfelelően a célterületen tartózkodása alatt igénybe is vesz egészségturisztikai szolgáltatás(oka)t. Egészségturizmus Az egészségturizmus célcsoportjai Rehabilitációt igénylők Idősek Fiatalok Középkorúak Aktív fiatalok Céljuk, hogy szabadidejüket mozgással töltsék.
Vonzerő a medence, a termálvíz nem lényeges szempont Szórakozást kereső fiatalok Nem egészségturisztikai céllal utaznak, kiegészítő vonzerő lehet például egy csúszdapark.
Egészséges életmód része számukra a gyógyvíz igénybevétele, szépségkezeléseket keresik. Általában gyermektelen párok.
Egészségtudatos fiatalok Családos középkorúak A gyerekek energiáinak lekötésére kiváló alkalmat az egy élménypark meglátogatása. A szülők ha tehetik szívesen igénybeveszik a különféle gyógycélú szolgáltatásokat. Egészségmegőrzést igényló középkorúak Regenerálódásra vágynak és előnyben részesítik a csendes, nyugodt környezetet.
Rehabilitációt igénylők Kortól függetlenül az utókezelést igénylők, betegségben szenvedők sorolhatók ide. Inkább a csendesebb, nuygodtabb, kevésbé felkapott helyeket keresik. Egészségtudatos idősek Az idős korosztály azon tagjai, akik egészségmegőrzés céljából utaznak, és megengedhetik maguknak a magas minőségű szolgáltatások igénybevételét is. Lényeges számukra a szépségmegőrzés is, a helyszínválasztáskor igen igényesek a környezetre.
Megbetegedésben szenvedő idősek A hagyományos gyógyturizmus szolgáltatásait veszik igénybe, terápiás kezeléseket keresnek és fontos számukra a gyógyvizek panaszokat enyhítő hatása.

Arányuk a világ népesség elöregedésével nő. Célcsoportokat kijelölő tényezők az – elsősorban minősített – gyógyhelyek és gyógyvízek
szálláskínálat
megközelíthetőség, földrajzi elhelyezkedés
programlehetőségek
háttértényezők
a szakmai felügyelet (pl. orvos)
a létesítmény egyedisége, jelentősége és imázsa Veszély Egymásnak ellentmondó érdekekkel bíró célcsoportok kiválasztása az egymást kiegészítők helyett Magyarországon Küldőországok Németország Gyógyüdülés szempontjából ők a legaltívabbak Európában:
hagyományos gyógyüdülések – 60 év feletti korosztály,
wellness – 40-59 éves korosztály,
fitness – 14-29 éves korosztály

Gyógyüdülések: nyugalmas környezetben való tartózkodás, egészséges klíma, egészséges táplálkozás, sporttevékenységek közül az úszás és a túrázás.

Wellness – többségében a pihenést helyezik előtérbe, stresszmentes környezetben lenni, erőgyűjtés, feltöltődés a fő motivációk. Az Információk közül a gyógytényezők és a szolgáltatások ára számukra a legfontosabb. Információk szerzésében nagy szerepe van az utazásszervezőknek, nyomtatott kiadványoknak. Az idősebb generáció inkább a gyógyüdülést választja, mivel a társadalombiztosítás 2-3 évente megtéríti ezeket. A közbeeső időben külföldre utaznak. A 40-50 éves korosztály körében a wellness utazások vezetnek.
Külföldi egészségturisztikai utazások 31%-0 Magyarországra irányul, különösen Budapestet tartják vonzó egészsgturisztikai célpontnak. A fiatalabb korosztály kivételével az egészséggel kapcsolatos szolgáltatásokról kívánnak információkat. Ausztria Olaszország Gyógyturizmusban résztvevők jellemzően 50 év felettiek, a wellness turista átlag életkora 30-40 év
Szerteágazó információkra kíváncsiak, ezek a gyógyhatások, az ár, a szakképzettség, és a gyógyszolgáltatások. A fiataloknál döntő információ az ár. Erősségeink sok nem vízhez kapcsolódó gyógyhely (gyógybarlang, gyógyiszap, mofetta)
nagymúltú fürdőkultúra
az új létesítmények fejlett infrastruktúrája
béren kívüli juttatásként SZÉP kártya Fejlesztendő területek csomagajánlatok, összekapcsolt termékek kialakítása
nyelvtudás szintjének növelése
egyenlőtlen fejlettségű régiók (Budapest elszakadása) - szintre hozás
etikátlan magatartás a turistákkal szemben - a magyaros vendégszeretet aktív megjelenítése
az online-marketing lehetőségek jobb kihasználása Köszönöm a figyelmet! Almay Nikolett
Full transcript