Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Jaume Roig

No description
by

Raúl Balanzá García

on 1 March 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Jaume Roig

Jaume Roig i
L'Espill

Valencià - 1r Batxillerat
Treball realitzat per
Raúl Balanzá
Pablo Ramírez
Sergio Riaza
Marc Vidal
FI!
Valencià - 1r Batxillerat

Raúl Balanzá
Sergio Riaza
Pablo Ramírez
Marc Vidal
Jaume Roig
Jaume Roig és un altre dels autors importants del segle XV valencià. Va nàixer al principi de la centúria a València i va morir a la mateixa ciutat el 1478. Estudià medicina i exercí de metge a València, on arribà a ser administrador de l´hospital d´En Clapers. Apareix citat moltes vegades com a examinador de metges i fou així mateix metge particular de la reina Maria de Castella, muller d´Alfons el Magnànim.
Parts de la Novel·la
L'Espill consta d'un prefaci (pròleg) i de quatre llibres que, al seu torn, es divideixen en quatre grans parts:

• En la
consulta
l'autor explica que ha escrit el llibre a Callosa d'en Sarrià, fugint de la pesta que castiga la capital. Alhora, encomana el seu llibre a Joan Fabra, cavaller ja major, destacat per la seua intensa vida amorosa.

• En
l'endreça
es manifesta el tema del llibre (el sexe femení) i la tesi, és a dir, la consideració de les dones com a éssers malvats, orientats al mal.

Jaume Roig
Casat amb Isabel Pellicer, tingué sis fills, i la filla menuda professà en el convent on era abadessa Isabel de Villena, convent del qual eren benefactors Jaume Roig i la seua esposa. L´any 1459, fugint d´una epidèmia que assolava la ciutat de València, Jaume Roig es va refugiar a Callosa d´en Sarrià i va iniciar la redacció de l´Espill.
L'Espill
La història està narrada en primera persona i és un al·legat contra les dones. Podem afirmar que és un dels exponents més evidents de la misogínia de l´època, ja que es proposa demostrar la perversitat intrínseca del sexe femení.

L´obra pretén convèncer els homes perquè
s´allunyen de les dones a causa de la maldat pròpia d´aquestes. A fi d´aconseguir-ho utilitzarà dos elements: el primer, l´experiència vital del protagonista, la vida del qual és mostrada com un fracàs absolut per culpa de les dones.
Parts de la Novel·la
• En el prefaci s'introdueixen les quatre parts en què es dividirà la falsa autobiografia de l'autor:

1. En el
primer llibre,
De sa joventut
, coneixem el protagonista, que parla sempre en primera persona i explica ara la seua infantesa. Es veu obligat a guanyar-se la vida i emprèn un viatge aventurer, primer per Catalunya i després per França. Combat en la guerra dels Cent Anys al costat dels francesos i, a París, i ja ric gràcies als botins que ha obtingut, intervé en la vida cavalleresca.

2. El
llibre segon,
De quan fon casat
, narra els successius fracassos matrimonials del protagonista, que es casa amb una donzella, una beguina (dones que portaven una vida religiosa al marge de l’església), una viuda i una monja

Parts de la Novel·la
3. En el
llibre tercer,
De la lliçó de Salomó
, el protagonista, desesperat per no poder trobar una dona adequada, pretén casar-se amb una parenta seua. És aleshores quan se li apareix en somnis Salomó, el savi bíblic, el qual profereix una llarga invectiva contra les dones que corrobora amb exemples bíblics les males experiències dels dos llibres anteriors.

4. Al
llibre quart,
D'enviudar
, el protagonista, decidit a fer cas a Salomó, després d'un pelegrinatge per diversos monestirs catalans, es retira a València i du una vida de pietat, totalment apartat de les dones. Al final, però, s'hi reconcilia i en salva dues de la crítica general: la Verge Maria i la dona de l'autor, Isabel Pellicer, que ja era morta.

L'Espill
Per últim, assenyalar que
l´Espill
té l´esperit d´una autèntica novel·la realista. El narrador protagonista situa els relats en els ambients més diversos i per les situacions més pintoresques. La narració esdevé així un veritable espill que va reflectint tots els racons de la vida popular de la València del XV.
Full transcript