Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tony-díj

No description
by

Tóth Fruzsina

on 14 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tony-díj

"a színházi Oscar"
Tony-díj
Billy Elliot
A balettozni vágyó szénbányász fiáról szóló musical Stephen Daldry tíz éve forgatott filmjéből született. A produkció világsikere nyomán Elton John vetette fel a színházi adaptáció gondolatát, majd meg is írta hozzá a zenét.
A Tony-díj -es kiosztásán a Billy Elliot a legjobb musical címet kapta, a címszerepet játszó három kisfiú - David Alvarez, Trent Kowalik és Kiril Kulish - pedig megosztva a legjobb musicalszínész díját vehette át.
A névadó Antoinette (Tony) Perry, az amerikai színházi szakmát tömörítő Amerikai Színházi Csoport egykori titkára és tanácsának elnöke.
Először 1947. április 6-án, húsvét szombatján adtak át a Waldorf Astoria szállóban.
Maga a kitüntetés az első két évben csak egy oklevél volt, amely mellé a férfiak egy öngyújtót, a nők egy púdertartót kaptak. 1949-ben mutatták be a hivatalos Tony-díjat: a medál egyik felén a komédia és tragédia jól ismert maszk-szimbóluma, a másik oldalán pedig Perry asszony portréja látható.
A díjat 1967-től az Amerikai Színházak és Producerek Ligájával közösen ítélik oda, az első időszakban csak a díjazottak nevét tették közzé. A jelöltekre hattagú bizottság tesz javaslatot, e testület tagjait harminc színházi szakember közül rotációs alapon, hároméves időszakra választják ki. A díj sorsát eldöntő szavazásban minden évben a szakma több mint 700 tagja vesz részt. A kategóriák köre az eltelt több mint fél évszázad alatt 21-re bővült, például 2000-ben vezették be az év különleges színházi eseménye kategóriát.
Köszönöm a figyelmet!
Full transcript