Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Introducerea de noi specii în ecosistem

No description
by

Maria Pacular

on 22 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Introducerea de noi specii în ecosistem

MODIFICARI DATORATE SPECIILOR STRAINE – MAREA NEAGRA

Marea Neagră, una dintre cele mai antropizate mări de pe Terra, a primit numeroase specii de plante şi animale care au contribuit la degradarea ei. Aceste specii au fost aduse în apă de balast a navelor sau fixate pe coca acestora. În general speciile străine au un efect dezastruos asupra speciilor autohtone, habitatelor şi activităţii umane care este legată de mediul marin. Odată ce speciile alohtone (străine) s-au instalat în noul ecosistem, indepărtarea lor devine practic imposibilă. Nu toate speciile prezente în apele de balast invadează noile ecosisteme – de fapt majoritatea dintre ele sunt rapid eliminate.
Invazii ale speciilor străine au avut loc nu numai în Marea Neagră, ci şi în Marea Baltică, Golful San Francisco, Golful Maine, Insulele Hawai.
Ştiaţi că...

În total, numărul de specii invazive se ridică în zilele noastre la 500.000, dublu faţă de câte existau în urmă cu 60 de ani.

Mangusta – mamifer originar din regiunea Indo-Malayeza a fost introdus în insula Jamaica, cu scopul distrugerii sobolanilor care pricinuiau mari daune culturilor de trestie de zahăr. Introdusă mangusta, realmente a pustiit insula, distrugând nenumărate animale sălbatice, inclusiv şerpi, şopârle, broaşte, crabi, ca şi animale domestice (pui de pisici, câini, păsări). Astăzi este stabilizată o biocenoză mult diferită de cea iniţială.   
Introducerea de noi specii în ecosistem
Orice specie posedă o anumită capacitate de răspândire geografică şi ecologică. În funcţie de valenţele lor ecologice, speciile îşi extind arealele, populează vastele întinderi oceanice şi continentale, trec dintr-o regiune geografică în alta.

Introducerea - intenţionată sau accidentală- a unor specii noi de plante şi animale într-un ecosistem, ca şi degradarea habitatelor, supraexploatarea resurselor biologice şi poluarea mediului au constituit principalele cauze ale scăderii biodiversităţii în ultimele decenii. Speciile noi, datorită evoluţiei lor imprevizibile în ecosistemele în care au fost introduse, au avut repercursiuni grave biologice, ecologice, economice şi sociale.

În Brazilia au ajuns( aduşi pe o navă) câţiva ţânţari, vectori ai malariei, care până atunci existau numai în Africa. La scurt timp a apărut malaria, care a îmbolnăvit şi omorât mii de oameni. Acest efect dezastruos s-a datorat unor trăsături ecologice şi comportamentale specifice ţânţarului african.


În Australia au fost aduse câteva exemplare de iepure de vizuină. S-au înmulţit nestăvilit, neavând duşmani naturali.S-au introdus vulpi în Europa, duşmanii naturali ai iepurelui. Dar vulpile au preferat să consume mieii şi fauna locală mai uşor accesibilă, determinând alte complexe schimbării biologice.

Observaţie!

Introduceri intenţionate s-au făcut şi se fac în cele mai diferite scopuri –plante de cultură (alimentare, tehnice, esenţe lemnoase, decorative), animale pentru scopuri alimentare, cinegetice, estetice. Dar, adesea urmările acestor introduceri sunt cu totul neprevăzute, nedorite şi păgubitoare atât pentru economia umană, cât şi pentru ecosistemele naturale corespunztoare care se deteriorează.
De multe ori şi distrugerea unei specii considerată de om dăunătoare poate duce la distrugerea altei specii folositoare.
Astfel distrugerea carnivorelor sălbatice a dus la înmulţirea rozătoarelor care aduc pagube agriculturii şi păşunilor.

Atunci când o specie introdusă într-un ecosistem nou pentru ea, reuşeşte să se stabilească în el şi să se reproducă normal, zicem că s-a produs
aclimatizarea
speciei respective.
De ex. Aclimatizarea eucalipţilor din Australia
în Africa şi America.

Bizamul: un şobolan mare , de apă, originar din America de Nord.
În 1905, un nobil din Cehia a adus şase exemplare ca să facă o crescătorie şi să îşi dreagă averea. S-a plictisit repede şi bizamii au ajuns în natură. În 1924 sunt semnalaţi la Periam şi Delta Dunării.
Apoi au împânzit toate zonele mlăştionase de şes din ţară. Au devenit o pacoste pentru că provoacă daune însemnate digurilor, canalelor şi sistemelor de irigaţii şi de protecţie împotriva irigaţiilor.
''Totul a ieşit bun din mâinile naturii pentru a degenera în mâinile omului''


J.J. RousseauSfârşit!
Full transcript