Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Valet

No description
by

Mira Bregu

on 22 May 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Valet

Punuan: Faleminderit per vemendjen tuaj! Cfare jane valet
Karakteristikat e nje vale sinusoidale
Valet Zanore
Efekti Doppler Valet mund te gjenerohen ne te gjitha tipet e mediave te komunikimit
Nje vale mekanike eshte nje vale qe ka nevoje per nje medium qe te udhetoje
Kjo vale kerkon nje input fillestar energjie
Valet elektromagnetike nuk kerkojne medium
Kemi tre tipe te valeve mekanike:
Valet terthore
Valet gjatesore
Valet siperfaqesore Valet Zanore Ceshtjet qe do te trajtohen Cfare jane valet Cfare jane valet
Karakteristikat e nje vale sinusoidale Valet Terthore I shkaktojne mediumit vibrim pingul me drejtimin e vales Valet gjatesore Vale qe kane vibrime paralele me drejtimin e perhapjes se vales Valet Siperfaqesore Vale qe udhetojne pergjate nje siperfaqe qe ndodhet midis dy mjeteve te komunikimit Shembuj te valeve
te terthorta Valet ujore dy-dimensionale Valet nje-dimensionale qe
gjenerohen ne nje litar
apo spango te
tendosur Shembuj te valeve jane valet zanore
Keto vale permbahen nga molekulat
ne gaz, lengje, ose materialet e ngurta
Per kete arsye nje vale zanore eshte nje vale gjatesore
Eshte nje vale tre-dimensionale
sepse perhapet ne cdo drejtim te siperfaqes tre-dimensionale Shembuj te ketyre valeve jane valet ne nje pishine, oqean apo cdo trupi tjeter ujor Kur nje model vale perhapet si nje funksion sinusi ajo karakterizohet nga: Valet Zanore Keto vale udhetojne nepermjet cdo mediumi. Ato ndahen ne tre kategori: Valet e degjueshme qe perceptohen nga veshi njerezor Ato gjenerohen nga instrumentet muzikore, kordat vokale njerezore dhe altoparlantet Valet infrasonic qe kane
frekuenca me te uleta Elefantet perdorin valet infrasonic per
te komunikuar me njeri tjetrin edhe
pse te ndare nga disa kilometra Valet ultrasonic
qe kane frekuenca
me te larta Keto tinguj degjohen ne menyre te lehte nga qente, ndersa njerezit nuk mund ta detektojne fare. Efekti Doppler U propozua nga Christian Doppler ne vitin 1842.
Eshte ndryshimi ne frekuence i nje vale.
Degjohet zakonisht kur nje makine me nje sirene afrohet,kalon dhe largohet nga vezhguesi.
Frekuenca eshte e larte gjate afrimit, identike ne momentin qe kalon afer dhe me e ulet kur largohet.
Efekti Doppler mund te rezultoje nga levizja e burimit, vezhguesit,ose e mediumit. Aplikimet e Efektit Doppler Ne jeten e perditshme
Ne astronomi
Ne matjen e temperaturave
Doppler Radar
Ne imazhet mjekesore
Ne matjen e rrjedhave
Ne komunikimin satelitor
Ne akustiken nenujore
Ne audio
Matesi i vibrimeve
Sirena në një automjet emergjence që kalon vjen duke u rritur ne momentin qe afrohet, do te jete direkte ne momentin qe kalon dhe zvogelohet kur largohet. Efekti Doppler për valët elektromagnetike të tilla si drita është e përdorimit të madh në astronomi.
Ajo ka qenë përdorur për të matur shpejtësinë me të cilën yjet dhe galaktikat afrohen ose largohen prej nesh, që është, shpejtësia radiale.
Përdorimi i efektit Doppler për dritën në astronomi varet nga njohuritë tona. Një tjetër përdorim i efektit Doppler, e cila gjendet kryesisht në fizikë dhe astronomi, është vlerësimi i temperaturës së një te gazi i cili emerton nje vije spektrale.
Efekti Doppler është përdorur në disa lloje të radarëve, për të matur shpejtësinë e objekteve të zbuluara. Duke perdorur efektin Doppler nje echocardiogram mund të prodhojë vlerësim të saktë te drejtimit te rrjedhjes dhe shpejtesine e gjakut dhe indeve të zemrës në çdo moment arbitrar. Efekti Doppler eshte perdorur ne:
Ultrasonografi obstetrike
Neurologji
Ne diagnostifikimin e problemeve vaskulare Per te matur shpejtesine ne rrjedhat e fluideve perdoren instrumente te tille:

LDV (laser Doppler velocimeter) e cila emeton nje drite
AVD(acoustic Doppler velocimeter) emeton nje vale akustike ultrasonike dhe mat zhvendosjen Doppler në gjatësi valore të reflektimeve nga grimcat duke lëvizur me rrjedhën. Satelitet marrin nje sinjal te vazhdueshem te frekuencave me ane te efektit Doppler duke ndihmuar keshtu ne komunikimin e tyre Në aplikimet ushtarake zhvendosja Doppler e një objektivi përdoret për të matur shpejtësinë e një nëndetëse duke përdorur sistemin sonar pasiv dhe aktiv.
Gjuha Leslie, merr përparësite e Effectit Doppler, duke përdorur një motor elektrik për të rrotulluar një bri akustik rreth një altoparlanti, duke dërguar zërin e saj në një rreth. Kjo rezulton në veshin e dëgjuesit me një shpejtësi frekuence te luhatshme sa nje shënim ne nje tastiere. Per matjen e dridhjeve perdoret LDV (Laser Doppler Vibrometer)
Rrezja lazer nga LDV është drejtuar mbi siperfaqe, dhe frekuenca e dridhjeve eshte nxjerrë nga zhvendosja Doppler e frekuencave a. Shpejtesia e vales b. Frekuenca c. Gjatesia e vales d. Perioda e. Faza f. Amplituda
g. Frekuenca kendore h. Numri I valeve i. Vektori I vales Valet Zanore Jane perdorur keto karakteristika per te pershkruar nje vale zanore Gjatesia e Vales Distanca nga kreshta e nje vale ne kreshten e vales tjeter Frekuenca Numri i valeve qe kalojne ne nje pike ne nje sekond Amplituda Njesia matese e energjise ne nje vale zanore Valet Zanore Te frekuences se larte dhe te ulet
Te forta dhe te buta
Te degjueshem dhe te zhurmshe Bruno Rarani
Diana Dede
Donalda Pershqefa
Egida Zeneli
Kristi Gajtani
Nilson Tafa
Pamela Brahja
Stivi Boka
Full transcript