Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Исхрана на животните

No description
by

Eleonora David

on 15 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Исхрана на животните

Исхрана е внесување на храна неопходна за живот.Животните со храната внесуваат готови органски материи: шеќери,белковини,масти,масла и витамини и неоргански материи: вода и минерали. Исхрана на животните Според начинот на исхрана и според видот на храната што ја земаат животните се групирани во 4 групи: тревојади,месојди,сештојади и како посебна група се издвојуваат паразитите. Тревојадите се животни кои се хранат со растителна храна (трева,плодови,семки,корења и друго).Во оваа група спаѓаат: говедото,овцата,срната. Месојадите се животни кои се хранат со месото и крвта од животните.Тоа се брзи животни со добро развиени сетила,остри канџи и заби за полесно ловење на пленот. Во оваа група спаѓаат:лавот,тигарот,куната,волкот,лисицата и други. Сештојади се животни кои се хранат со растителна и животинска храна. Во оваа група спаѓаат голем број животни. Некој од нив се: ракот,мечката,,птиците,жабите и други. VII б Како посебна група се паразитите.Тие можат да бидат надворешни кои живеат на кожата,пр:вошката,болвата,комарецот,крлежот,пијавицата и внатрешните паразити кои живеат во телото на животните. ВИ БЛАГОДАРАМ НА ВНИМАНИЕТО Внатрешни паразити се оние кои живеат во цревата тениите (свинска,говедска и детска глиста); во црниот дроб- кучешката тенија и метилот. Овие паразити со целото тело или со смукалки ги смукаат соковите и сварената храна. ИЗРАБОТИЛА:
Елеонора Давид Животните храната ја внесуваат во телото на два начина некој ја жвакаат,а некој ја голтаат. Постојат 2 начина на обработка на храната :
Механички :
Механичкиот начин на обработка на храната,се врши со помош на органи за обработка на храната : усна празнина , голтка , хранопровод , жлездест желудник , мускулест желудник , желудник , црево , право црево , анален отвор.
Хемиски :
Хемискиот начин на обработка на храната се подразбира со прво дробење и мелење на храната, па подготвување за хемиска обработка со помош на ензими кои се излачуваат на различен начин. !
Full transcript