Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Кочо Рацин - живот и дело

No description
by

olgica dimitrova

on 3 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Кочо Рацин - живот и дело

КОЧО РАЦИН - ЖИВОТ И ДЕЛО
За животот на Рацин
Роден е во Велес 1908 година во работничко семејство.
го напушта образованието и работи со татко му како грнчар
многу млад се вклучува во напредното работничко движење
За животот на Рацин
повеќе пати е затворан, а илегално го издава весникот „ Искра“
за време на бугарската окупација се приклучува во редовите на партизаните.
загинува на 13.06.1943 на планината Лопушник под неразјаснети околности.
За тешкиот живот
„ Јас сум роб на господарот, којшто за готови пари ја купува мојата снага“
Книжево творештво
живеел само 35 години
1939 во Самобор кај Загреб ја издава збирката „ Бели мугри“ на 32 страници со 12 песни која е вистинска антологија на болката и страдањата на македонскиот народ.
Црвена нишка во поезијата

И кој раздвои, и кој раздвои,
човек од човек со ѕид,
и кој направи и кој направи,
човек на човека - роб?
Годините од 1936- 1941

Во овој период се поставува основата на современата македонска поезија
За Рацин
Кочо Рацин и припаѓа на генерацијата македонски поети и писатели кои твореле меѓу двете светски војни.
За Рацин
Кочо Рацин е основоположник на

современата македонска литература, а со својата збирка „ Бели мугри“ станува гласноговорник и заштитник на обесправената работничка класа.
Full transcript