Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Rezonanta(Definitie,consecinte,aplicatii

No description
by

Constantin Stefan

on 13 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Rezonanta(Definitie,consecinte,aplicatii

Rezonanta Rezonanta este fenomenul de oscilatie a unui sistem fizic,in general in raport cu una dintre marimile sale de stare,pe seama energiei primite in mod direct sau prin intermediul unor unde,de la un alt sistem fizic care oscileaza cu o frecventa apropiata de cea a oscilatiilor proprii ale sistemului considerat.
Aplitudinea oscilatiilor induce este maxima in cazul acestor frecvente,tinzand catre infinit daca nu sunt frecari.
Rezonanta reprezinta transformarea oscilatiilor libere amortizate in oscilatii neamortizate datorita intretinari lor.

Consecinte :
1.<<Prabusirea podului Tacoma Narrows >>
Solicitarea ritmica a unui pod de catre rafalele puternice de vant sau de catre marsul cadentat al unei trupe de soldati care il traverseaza, poate duce la prabusirea podului. Podul Tacoma Narrows din Tacoma, Washington, a fost distrus in noiembrie 1940, de un efect,complicat de rezonanta, in timpul unei furtuni in care vantul a atins 40 de mile pe ora.

Este binecunoscut efectul distructiv al vocii sopranei care rezoneaza paharul de cristal din vitrina reusind sa-l sparga! Este un proces simplu:transfer maxim de energie de la sursa, la corzile vocale, la rezonator, paharul, atunci cand frecventa de oscilatie a excitatorului este apropiata ca valoare de cea a sistemului excitat.

2.<<Efectul distructiv al vocii sopranei>>
Aplicatii rezonantei mecanice
1.Ceasul cu pendul
In 1580, Galileo Galilei observa miscarea unui candelabru din Catedrala din Pisa si constata ca perioada lui de oscilatie nu depinde de amplitudine atunci cand unghiurile de deviatie nu depasesc o anumita limita.Desi primele incercari de a construi un ceas capabil sa indice secunda ii apartine lui Galilei,ele s-au concretizat abia de catre Cristiaan Huygens in anul 1656.El a utilizat un mecanism pentru a intretine miscarea oscilatorie,mecanism care sa aiba aceeasi perioada cu perioada proprie a pendulului:o roata dintata de balans cuplata cu un resort spiralat.cest ceas avea o eroare mai mica decat un minut la 24 de ore.
Ceasurile cu pendul nu au evoluat prea mult de atunci pana azi.
2.Amortizorul auto Pentru a impiedica socul suferit atunci cand autovehiculele intalnesc obstacole in drumul lor,acestea sunt echipate cu amortizoare de vibratii.ele sunt construite dintr-un resort aflat intr-un cilindru cu piston,in compartimentele caruia se afla de regula ulei.
In cazul bicicletelor pentru teren accidentat amortizorul se monteaza intre cadru si furca care sustine axul rotii.Cad roata intalneste o neregularitate sau loveste un obstacol,axa ei incepe sa oscileze fata de caroserie, iar resotrul este comprimat inmagazinand energia primita in timpul ciocnirii spre a atenua socul.
Forta elastica care apare in resortul comprimat va impinge treptat pistonul si va oscila amortizat din cauza rezistentei la inaintare imtampinate in lichid.Astfel bicicleta si biciclistul vor oscila pana la restabilirea pozitie de echilibru a resortului
Constantin Stefan Marian
Balescu Valentin Georgian
Bucur Valentin
Tudoran Daniela
Profesor:Hinta Dorel
Materie:Fizica
Clasa:XID Proiect realizat de :
Full transcript