Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Moje dosadašnje školovanje

No description
by

Aleksandra Kovacevic

on 15 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Moje dosadašnje školovanje

Moje ime je Aleksandra, imam 19 godina i studiram na Fakultetu Tehničkih nauka.
Osnovnu i srednju školu(Gimnaziju) sam završila u Gornjem Milanovcu, gde sam i rođena.
O meni
Početak studija
Prijemni
Zašto baš IT?
Ljubav prema računarima, mobilnim telefonima, drugim raznim uređajima i generalno tehnologiji sam stekla još od malena, iako to tada nije bilo razvijeno ni blizu kao danas. Kasnije, iz ugla osobe koja završava srednju školu, studiranje informacionih tehnologija je bio odličan izbor.
Svedoci smo veoma brzog napredovanja i razvijanja ove oblasti, što podrazumeva dosta slobodnih radnih mesta, a trenutno zbog deficita radnika plate su dosta veće nego u ostalim sektorima, što je jedna od prednosti posla IT-a. Takođe, ovakva radna mesta su često dinamična i zahtevaju veliku kreativnost što se meni dodatno sviđa.
Aleksandra Kovačević
Moje dosadašnje školovanje
Sada, kada smo pri kraju prve godine, mogu da se osvrnem na početak i da vidim koliko sam napredovala i koliko sam unapredila svoje znanje od tada.
Sećam se tih dana, kada su svi bili izgubljeni i zauzeti pripremnim nastavama oko polaganja prijemnog ispita, u meni se vodila borba da li je ovaj fakultet u stvari ono što ja želim ili ono što očekuju od mene – porodica, prijatelji, okolina. I na kraju odlučim da ću ipak upisati FTN. Zašto? Iz istog razloga zašto sam upisala i gimnaziju prethodno. Još uvek nisam znala čemu bih konkretno posvetila svoju energiju i vreme. Ovaj fakultet pruža tu širinu izbora zanimanja ukoliko još uvek nemate naznaka o svom daljem životnom putu.
Upisom na ovaj fakultet dobijate priliku da radite na svom obrazovanju koje će vam doneti profesionalni i lični uspeh.
I, napokon stičem tu titulu brucoša, ali „brucoša u frci“. Prvi semestar, predmeti, izborni predmeti, moduli... Time počinje saga o profesorima. Priče o njihovim radovima, ispitivanju i karakteru utkana je i u same zidove prostorija fakulteta. Svaki da ulepša ili upropasti po jednu godinu prestrašenog studenta.
Prva godina
Prvi semestar je sasvim prihvatljiv. Jedina novina studentima koji nisu bili đaci srednjh škola u kojima se radilo programiranje je uvod u programiranje. Neki se snađu, neki ne. Suština je da je potrebno sesti i zaista naučiti te osnove svega. Matematika je pak teža onima koji nisu iz gimnazije, ali ne i nesavladiva.
Drugi semestar
Ukoliko redovno radiš, prisustvujes na predavanjima i vežbama nijedan predmet ne bi trebalo da predstavlja problem. Logično, ali i malo verovatno izvodljivo. Ne kažem da se neko neće posvetiti dovoljno fakultetu, ali verujem da ima i zanimljvijih stvari, od recimo crtanja dijagrama iz menadžmenta.
Matematika je možda teža malo nego u prvom semestru, jer se prvi put susrećemo sa dvostrukim i trostrukim integralima, ali sve je lakše kada si prisutan na vežbama.
I na kraju, ne brini, koliko god ti loše bude išlo uvek ćeš moći da se pohvališ rodbini 9-tkom ili 10-tkom iz računarskih aplikacija :)
Računarske aplikacije
Cilj ovog predmeta je da studenti ovladaju znanjem o mogućnosti standardizovanih primena savremenih računarskih aplikacija.
Jedan od zadataka koji nas je i naveo na korišćenje Prezi-ja je izrada seminarskog rada.
U daljem izlaganju ću vas malo bolje upoznati sa temom rada.
Seminarski rad
Izrada ovog seminarskog rada obuhvata rad u mnogim programima, kao što su Excel, Prezi, Cam Studio, Word, Edraw Max.
Excel
U Excelu je bilo potrebno napraviti tabelu koja će sadržati nazive portala, koji su prethodno dati od strane profesora, i koje treba analizirati.
Nakon kreiranja ovakve tabele, bilo je potrebno posetiti svaki od portala, detaljno ih analizirati i popuniti tabelu ocenama od 1 do 5, navesti ciljnu grupu kojoj je namenjen portal i dati prosečnu ocenu portala.
Na drugom radnom listu, ovog dokumenta, bilo je potrebno kopirati popunjenu tabelu i sortirati je. Zatim napraviti grafik pet najbolje ocenjenih portala(opšti utisak) za sve aspekte procene.
U trećem, četvrtom i petom radnom listu je trebalo ispisati po jedan aspekat, za koji smatramo da je najbitniji. Za svaki aspekat je trebalo da izdvojimo top 5 portala (5 najbolje ocenjenih portala) sa odgovarajućim grafičkim analizama.
U mom slučaju su to funkcionalnost, ažuriranost i korisnost.
Prezi
Prezi je bilo potrebno koristiti, kako bismo napravili ovu prezentaciju, tj. obradili temu "Moje dosadašnje školovanje", koja je trebalo da sadrži rezultate procene kao i grafičke analize portala, koje smo prethodno uradili u Excelu.
Cam Studio
Koristeći neki od alata za kreiranje video tutorijala, potrebno je napraviti kratak video tutorijal postupka pravljenja prezentacije u Preziju. Preporuka je Cam Studio.
Postupak možemo objasniti snimanjem svog glasa, tekstualnim komentarima, ili njihovom kombinacijom.
Word
Sve delove seminarskog rada je potrebno objediniti u jednom word-ovom dokumentu, postaviti link Prezi prezentacije i na kraju napraviti svoj CV sa slikom.
Na kraju je potrebno sve to narezati na
CD/DVD (excelov dokument, video tutorijal, wordov dokument, pdf dokument Prezi prezentacije, kao i adekvatno popunjenu naslovnu stranu medija u .jpg formatu).
Wordov dokument odštampati i ukoričiti.
Edraw Max
Preporuka kreiranja naslovne strane medija je Edraw Max.
I za kraj ove prve godine mogu da dodam da je završavam uspešno, i da se nadam da ću tako isto proći i sa ostale tri koje nam slede.
Hvala na pažnji.
Full transcript