Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Musiktermer

No description
by

Carina Christiansen

on 25 September 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Musiktermer

Musiktermer
Not och notvärde
En not består av: huvud, skaft, flagga/balk. En not kan vara ifylld eller ihålig. Med notvärde menas hur lång noten är i relation till tempot och övriga noter. En not är oval, något lutad och har skaftet till höger om huvudet. Man kan endast balka noter som har flagga.
Notlinjer
Notlinjerna är 5 stycken och bildar tillsammans ett notsystem. Två uppsättningar av notlinjer bildar ett större notsystem och är vanligtvis användt till pianonoter. I början av varje notsystem sitter en klav som berättar för oss vilken oktav man ska spela noterna i. Alltså, var på pianot de olika tonerna sitter.
Klaver
Den vanligaste klaven är G-klaven. Den märker ut tonen g1 och sitter alltid på samma ställe på notlinjerna. Den näst vanligaste klaven är F-klaven. Den märker ut lilla f och sitter också alltid på samma ställe på notlinjerna. Den tredje vanligaste klaven är C-klaven. Den märker ut tonen c1, oavsett var på notlinjerna den finns.
(Krumelurerna du ser ovanför klaverna visar bara hur G- och F-klaven sett ut tidigare)
Skala
Den vanligaste skalan är C-durskala. Den spelas på pianots vita tangenter från c till c. Den skala vi ser nedan spelas från tonen c1 till tonen c2. c1 sitter i mitten av pianot, så den är lätt att hitta.
En skala består av 8 toner och utgör tillsammans en oktav. Ett ord som kommer från italienskan och betyder åtta eller åttonde.
Noter på pianot
Följande bild visar var på pianot man hittar tonerna. Om tonerna går uppåt spelar man uppåt (alltså åt höger) på pianot. Om noterna går neråt spelar man neråt (alltså åt vänster) på pianot. Så sätt har varje ton sin egen tangent på pianot.
Som du ser så väver tonen c1 ihop G-klaven med F-klaven.
Ackord
Om man staplar noter uppepå skalan, bildar man ackord. Det är detta vi kommer fokusera på när vi spelar musik tillsammans på lektionerna. Ackord kan vara antingen i dur (låter glatt) eller moll (låter sorgset).
Dessa ackord spelas på pianots vita tangenter. Lägg den nedersta tonen först och sedan varannan tangent så har du snart spelat ett ackord.
Låtschema
Ett låtschema är den ordning man ska spela en låt i. Låtschemat kan se väldigt olika ut och man kan själv bestämma vad i låtschemat man vill spela och inte. Exempelvis kan man hoppa över solo och verser om man har lust. Ett låtschema består av följande delar:
Intro
Vers
Refräng
Solo/Mellanspel
Stick
Outro

Hur många gånger varje del återkommer är upp till låtskrivaren eller musikern som spelar.
Istället för att säga att en not har värdet av ett ½ taktslag kan man säga att det går två åttondelar på ett taktslag. Likaså med 16-delarna, där det går fyra sextondelar på ett taktslag.
Full transcript