Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A bőrérzékelés

No description
by

Szántai Brigitta

on 5 December 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A bőrérzékelés

Receptorok
: ektodermális eredetű, módosult idegsejtek, a reflexív első tagjai
Lehetnek:
egyesével (külön a bőrben)
csoportosan is (érző hám)
támasztósejtekkel is körül vannak véve érzékszervek (például szem)

Felfogják a külső és belső ingereket. Az ingerek (hő, fény, mechanikai) valamilyen energiát tartalmaznak, melyet bioelektromos jelenséggé alakít át. Az ingernek elég erősnek kell lennie, hogy a receptor nyugalmi feszültségét átalakítsa működési feszültséggé (akciós potenciállá). Ezt vagy egy nagy inger teszi, vagy sok kicsi egymás után. Ha a receptor érzékeli az ingert, akkor az inger elérte az ingerküszöböt.A receptorok információit az érzőrostok vezetik az agytörzsbe, illetve a gerincvelőbe.

Az evolúció során a receptor alkalmazkodott a különböző ingerekhez, és azt az ingert, amelyre a receptor a legérzékenyebb, fajlagos, vagy adekvát ingernek nevezzük. Így minden receptornak megvan a saját fajlagos ingere. Ettől még a receptor másik ingerre is érzékeny lehet.

Minden vagy semmi törvénye: ha az inger nem éri el az ingerküszöböt, akkor a receptor nem reagál az ingerre. Az ingernek megfelelő erősségűnek, gyorsnak és hosszúnak kell lennie, hogy a receptor reagáljon a fajlagos ingerre. A fajlagos ingert ha összehasonlítjuk az állatokéval rájövünk, hogy más-más. Például a kutya szaglása kisebb ingerküszöbű mint az emberé.
Receptorok
A bőrérzékelés
A bőr, mint érzékszerv
A nyomásra érzékeny receptorokban az érző idegsejt végződését több-kevesebb kötőszöveti réteg borítja.
Az irha felszíni rétegében található kevesebb kötőszövettel borított receptorok ingerküszöbe alacsonyabb, a tapintást érzékelik. Az irha alsóbb rétegeiben, illetve a bőraljában levő, magasabb ingerküszöbű receptorok a nyomásingerek felfogására szolgálnak. Tapintó receptorok a szőrszálakra hurokszerűen feltekeredő idegvégződések is.

Legalacsonyabb az ingerküszöbe az irha felszíni rétegéből a hámba is behatoló szabad idegvégződéseknek. Ezeket fájdalomérző receptoroknak is nevezik, hiszen ingerületi állapotuk gyorsan fájdalomérzet kialakulásához vezet.

A szabad idegvégződések nagyon fontosak a károsító hatások elleni védekezésben.A különböző receptorsejtek nem egyenletesen helyezkednek el a bőrben. Legnagyobb számban az ajkak, az arc, a kéz és a lábfej területén csoportosulnak. Kevesebb van belőlük a karon, a lábon és a törzsön. A receptorokban kialakult ingerületet továbbító érző idegsejtek rostjai valamelyik gerincvelői idegben vagy agyidegben futnak a központi idegrendszer felé. Az érzet a fali lebenyben található általános érzőmezőben alakul ki. Az egyes testrészek bőrérzékelését annál nagyobb agykérgi terület képviseli, minél nagyobb a bőrben levő receptorok sűrűsége.
Védelmi vonal
Területén mechanikai, hő-és fájdalomérzékelő receptorok
Az irhában, ritkábban a bőraljában számos receptor található, egy részük a hőmérséklet, más részük a tapintás, nyomás érzékelésére szolgálFull transcript