Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Foametea a fost una dintre marile catastrofe cu care umanita

No description
by

Anisoara Vitu

on 3 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Foametea a fost una dintre marile catastrofe cu care umanita

Foametea din anii 1946-1947 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească .
Foametea a fost una dintre marile catastrofe cu care umanitatea a trebuit sa se confrunte de-a lungul istoriei. Cronicile medievale înregistreaza perioade de puternice crize alimentare în care foametea, asociata cu razboaiele si epidemiile, au facut numeroase victime. Pe de alta parte, înfometarea a fost o arma de temut în cursul istoriei, practicata mai ales în conflicte ca mijloc de slabire a rezistentei dusmanului si de lichidare a sa.
Începînd cu cea de-a doua jumatate a secolului al 18-lea, umanitatea credea ca industrializarea si progresul tehnologic vor înlatura foametea. Si totusi n-a fost asa. Regimurile totalitare, nazismul si comunismul, au excelat prin practicarea intensiva a înfometarii ca instrument de teroare. Daca nazismul a folosit înfometarea împotriva popoarelor considerate rasial “inferioare”, comunismul a folosit-o pe scara larga pentru terorizarea fara discernamînt a întregii populatii dintr-un teritoriu.
Perioadă de deprivare alimentară majoră.
Foametea din anii 1946-1947 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost o perioadă de deprivare alimentară majoră la nivelul populației de la est de Prut, consecință a unui complex de cauze: distrugerile agriculturii provocate de război, seceta, impactul determinant al măsurilor sovietice de supracolectare de produse alimentare, distrugerea modului tradițional de viață, ascunderea adevărului despre situația reală și lipsa de reacție a statului față de nevoile oamenilor.
Rezervele de grâu au fost epuizate încă din 1945. Comisarii au măturat în toamna anului 1946 toate produsele alimentare din podurile și hambarele cetățenilor. Conducerea URSS considera că respectivele măsuri nu sunt îndeajuns de stricte, astfel gospodăriile țărănești avînd așa-numite “datorii” de predare a produselor către stat către anul 1947, cu adevărat colosale.
La punctele de alimentare, înființate în sate în iarna 1946/47, norma de pîine se dădea de regulă, numai în cazurile cînd aceste sate dăduseră în prealabil cotele de cereale cerute de către stat. Foametea cea mai dură a durat aproximativ 10 luni pînă a apărut recolta anului 1947, astfel că spre sfîrșitul acestui an, proporțiile mortalității încep treptat să se reducă.
Lipsa completă de produse de hrană normală pentru o populatie foarte numeroasă , consumul de plante și subproduse agroindustriale dăunatoare sănătătii, de cadavre și hoituri a provocat o mare creștere a morbidității. Aceasta se referea mai ales la sate, pentru că orașele, în care trăia și nomenclatura sovietică, erau ajutate mult mai bine cu produse alimentare, care erau luate desigur cu forța de la tărani. La începutul anului 1947 sufereau de distrofie de la 10 pîna la 15 la sută din populația sătească. În decembrie 1947 în multe raioane distroficii alcătuiau de la un sfert pîna la 30 la sută din populație, iar în unele locuri această cifră se ridica pîna la 80 la sută.
În legătură cu numărul de decese datorat foametei, se vehiculează diverse cifre, de la 200.000 la mai mult. A fost o evidentă creștere a nivelului mortalității în anul 1947 față chiar de anul 1946. Situația era mai gravă iarna și primăvara devreme, cînd indicii mortalității aproape că se dublau. Un indice foarte înalt este indicat în luna iulie. Aceasta asociate cu migrarea în masă a populației au dus la o catastrofă demografică în rândurile populației din Bucovina de Nord și Basarabia atât în anul 1946, cât mai ales către anul 1947. Foametea a provocat o creștere înspăimântătoare a criminalității. Furturile, mai întotdeauna de produse alimentare, deveniseră fenomenul cel mai obișnuit. Pe la începutul lunii iunie 1946, cîteva cazuri de canibalism - dovada foametei îndelungate.
Full transcript