Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MATEMATICA SI ARTA

No description
by

Bodea Iana

on 6 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MATEMATICA SI ARTA

Matematica, desi este o stiinta exacta, are legaturi cu arta Amândouă sunt abordări ale lumii înconjurătoare. Numere, unghiuri, formule găseşti în ritmuri, în note muzicale, în tot. Ambele sunt roade ale creaţiei libere, în care, ideea de ordine e fundamentală, ambele mobilizează resurse interioare nu foarte diferite. Raţiunea şi sensibilitatea nu se exclud, ci se completează reciproc.
Desi dupa o ora de matematica, pe multi dintre noi ne doare capul, este minunat si interesant cum aceasta stiinta are legatura arta.
Matematica si muzica
Un citat celebru afirmă că „Matematica este muzica raţiunii.” Dar oare ce au în comun aceste două ştiinţe şi arte? Se spune că ascultarea muzicii clasice duce la îmbunătăţirea abilităţilor matematice, dar şi că stăpânirea unor noţiuni elementare de matematică ajută la înţelegerea teoriei muzicale.
Orice melodie este o împletire armonioasă şi structurată a unor sunete. Trăsăturile cele mai importante ale muzicii sunt ritmul şi tonalitatea.
MATEMATICA SI ARTA
Matematica si dansul
Muzica este incredientul nelipsit atunci cand vine vorba de dans, este firesc sa ne gandim ca arta dansului si matematica nu sunt straine.
Ce face un începător atunci când învaţă să danseze vals? Numără paşii: 1, 2, 3, 1, 2, 3, 1, 2, 3, ... în ritmul muzicii. Deci mişcările specifice valsului formează un şir ale cărui elemente se repetă din 3 în 3.
In cazul dansatorilor profesionişti, traiectoriile descrise de aceştia pe podea în timpul dansului formează figuri geometrice complexe.

Matematica si poezia
Multi poeti au fost interesati de matematica si au folosit-o pentru a crea arta.
De exemplu, poetul nostru national, Mihai Eminescu, „matematizează cele mai variate domenii ale activităţii umane”. El afirmă că matematica este „Limba universală, limba de formule, adică de fracţiuni ale celor trei unităţi : timp, spaţiu şi mişcare ”.
Eminescu interpretează fenomenele umane prin ecuaţii matematice astfel: ecuaţiunea fizică: frumuseţea”„ecuaţiunea sociala: echitatea", " ecuatia psihologica: lupta si economia"

Influenţa matematicii în gândirea eminesciană este ilustrată în următoarele versuri:
„Iar colo batrînul dascăl, cu-a lui haină roasă-n coate,
Într-un calcul fără capăt tot socoate şi socoate;

"Şi din roiuri luminoase izvorând din infinit,
Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit;"

Există în arta poetică mici poeme de formă fixă: sonetul, rondelul şi trioletul în care matematica joacă un rol fix. Eminescu s-a înscris şi în rândul celor mai mari sonetişti, cu arhicunoscutul sonet „S-a stins viaţa...” (Sonetul este un mic poem de 14 versuri de aceeaşi măsură, cu versuri de 11 silabe, cele 14 versuri alcătuiesc 4 strofe, primele două fiind catrene şi ultimele terţine. Catrenele au numai două rime, aceleaşi în ambele strofe, terţinele au în total trei rime).
In urmatoru sir: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ....al treilea termen (2) este suma celor doi termeni dinaintea lui (1 + 1 = 2), al patrulea termen (3) este suma celor doi termeni dinaintea lui (1 + 2 = 3) şi acelaşi lucru se întâmplă cu oricare alt termen (de exemplu 13 este suma dintre 5 şi 8).Acest şir este cunoscut în matematică sub numele de şirul lui Fibonacci.Dacă luăm trei termeni care urmeaza unul dupa altul (de exemplu 5, 8, 13) şi îi vom numi “ieri”, “azi”, “mâine”.Relaţia
dintre termeni este:“mâine” – “ieri” = “azi” (13 – 5 = 8)

Dar care este legătură dintre Mihai Eminescu şi acest şir?
Într-una dintre poeziile sale acesta spune:
“Cu mâne zilele-ţi adaogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi
Şi ai cu toate astea-n faţă
De-a pururi ziua cea de azi.”
(Cu mâne zilele-ţi adaogi – M. Eminescu)
Observăm că primele două versuri reprezintă diferenţa dintre “mâine” şi “ieri”.
Al treilea vers dă semnul egal, iar versul al patrulea este tocmai “azi”.
Ritmul este cel care ne face să ne legănăm de pe un picior pe altul sau să dăm din cap atunci când ascultăm un cântec care ne place. Aici, tempo-ul şi măsura joacă un rol important: tempo-ul stabileşte cât de alert trebuie cântată melodia, iar măsura dă muzicii o anumită pulsaţie (indicând câţi timpi sunt într-o măsură şi care dintre ei sunt accentuaţi). Astfel, ea poate fi de 2/4 (două pătrimi), 3/4 (trei pătrimi), 4/4 (patru pătrimi) sau alte măsuri chiar mai complicate.
Tonalitatea sau înălţimea sunetelor este determinată de frecvenţa lor. Cu cât un sunet este mai ascuţit sau mai înalt, cu atât frecvenţa sa este mai mare.
Înrudirea matematicii cu muzica are aplicaţii dintre cele mai diverse. În predarea matematicii pot fi folosite conceptele de ritm şi măsură pentru a evidenţia legătura dintre înmulţire, împărţire şi operaţii cu fracţii

Matematica se găseşte în ritm, în împărţirea dansatorilor pe grupe, în folosirea spaţiului sau în forma şi succesiunea mişcărilor pe care le face un dansator. Putem astfel spune că matematica este implicată în toate aspectele dansului.
Dansul este o formă de expresie prin mişcarea corpului. Iar corpul uman este simetric, poate de aceea preferăm, din punct de vedere estetic, mişcările simetrice. În dans se întâlnesc toate tipurile de simetrie, majoritatea fiind puse cel mai bine în evidenţă printr-un grup de dansatori şi un conducător.
Astfel, matematica face parte din arta. Fara ahutorul matematicii, arta nu ar fi la fel de dezvoltata ca in prezent.
MATEMATICA FACE PARTE DIN VIATA NOASTRA!!!
Full transcript