Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of INDET

No description
by

behare mlinaku

on 27 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of INDET

Indi eshte strukture e nderlikuar organike, ku komponent kryesore jane qelizat dhe substancat nderqelizore. Funksionet e qelizes ne kuader te indeve jane te koordinuara dhe te orientuara ne drejtim te aksionit te perbashket. INDET INDET EPITELIALE Gjate zhvillimit te organizmave shumeqelizore indi epitelial eshte krijuar i pari.
Ai merr poziten siperfaqesore te trupit dhe te organeve.
Ky ind zakonisht mvesh organet si zemren, traktin zorror, enet e gjakut etj...
Mund te ndertohen edhe organe, si gjendrrat, organet respiratore te kurrizoret etj... QELIZAT EPITELIALE INDI KERCOR Klasifikimi i indeve shtazore mbeshtetet ne baze te formes dhe funksionit te qelizes. Ne baze te ketij kriteri indet shtazore ndahen ne inde te tipit te pergjithshem (indet epiteliale,lidhore dhe trofike) dhe inde me diferencim me specializim te larte (muskulore dhe nervore). KLASIFIKIMI I INDEVE Indet trofike e bejne bartjen e materieve ushqyese per te sigurar ushqim per tere organizmin. Jane ne gjendje te lenget dhe ka substance te fuqishme nderqelizore.Marrin pjese ne largimin e prodhimeve te fundit te metabolizmit dhe ne formimin e mekanizmave mbrojtes. Indet trofike-Gjaku dhe limfa Indeve trofike te kurrizoret u takojne gjaku dhe limfa.
Gjakun e perbejne: eritrocitet, leukocitet dhe trombocitet.Keto qeliza rrine pezull ne plazme bashke me perbersit e tjere si: uji, sheqeri, kriperat etj. Limfa eshte e vendosur ne hapesirat e nderqelizore te indeve tjera dhe i takojne vetem leukocitet. Qelizat epitelialre ndahen sipas funksionit ne keto epitele: Indet lidhore Indet lidhore shtazore lidhin pjeset e ndryshme te organizmit.Bartes themelor i funksionit te ketij indi nuk eshte qeliza por prodhimi i saj.Masa nderqelizore nuk eshte e gjalle dhe nuk reagon ndaj ngacmimeve.Ky ind paraqitet si: fijezor, kercor, eshteror dhe yndyror. Epiteli reproduktiv gjendet ne gjendrra gjenitale. Ketu zhvillohen qelizat reproduktive - gametet.
Epiteli mbrojtes eshte ind siperfaqesor dhe mund te jet njeshtresor dhe shumeshtresor.
Epiteli tajues gjendet ne gjendrra te ndryshme ne organizmin shtazor. Qelizat e ketij epiteli sintetizojne prodhime ne citoplazme te cilat tajohen ne ambientin rrethues.
Epiteli absorbues mvesh zorren nga brenda. Qelizat e ketij epiteli kane gjuheza, mikrovile, te cilat ndikojne ne thithjen e materieve ushqyese nga zorra dhe gjaku.
Epiteli respirator eshte i perbere nga qelizat me membrana te holla qe i leshojne lehte gazrat.
Epiteli ndijor eshte pergjegjes per pranimin dhe percjelljen e ngacmimeve. Zakonisht qelizat ndijore gjenden ne siperfaqe te trupit. INDET TROFIKE Kerca gjithashtu i takon indit mekanik.
Eshte e forte, por edhe elastike.
Ky ind ndodhet mes unazave kurrizore, pjeset e skajshme te eshtrave, siperfaqen e nyjeve, veshi etj... INDET ESHTERORE INDI YNDYROR Indi yndyror perbehet prej qelizave te rrumbullakta yndyrore.
Qelizat yndyrore quhen mastocite.
Shtresat e mastociteve i sherbejne organizmit si ushqim rezerve dhe ndodhen ne indin e rralle lidhor te kurrizoreve.
Pakurrizoret kan shtresa te indit yndyror ne brendine e trupit dhe keto shtresa sherbejne si ushqim rezerve gjat metamorfozes. Indet lidhore Pas diferencimit., masa nderqelizore tek indi lidhor fijezor eshte e bute, te ai kercor elastike dhe te indi eshteror e forte.
Indi mekanik ka rol mbeshtetes dhe i siguron fortesi trupit edhe mundesine e levizshmerise.
Indi lidhor jargor ka mase nderqelizore homogjene dhe eshte e pranishme tek shtazet detare delikate.
Indi lidhor limfatik ka mase te lenget limfatike nderqelizore, haset te gjendrrat limfatike, shpretka, bajamet dhe gjendrrar e kraharorit.
Indi lidhor elastik haset te muret e eneve te gjakut, ne kuader te indit mushkeror etj. Indet muskulore Cdo fiije muskuolore perbehet prej miofibrileve.Me bashkimin e fijeve muskulore krijohen tufat muskulore, tufat muskulore te bashkuara krijojne daujt muskulore dhe te gjitha keto se bashku muskulin, Cdo muskul nga jashte eshte i mbeshjtelle me cipe te forte lidhore, Cilesia themelore e fijeve muskulore eshte kontraktimi. Ky ind u takon strukurave lidhore.
Eshte i ndertuar nga qelizat eshterore dhe substances nderqelizore.
Qelizat eshterore, osteocitet, jane shume te degezuara dhe te lidhura mes tyre, prandaj ndertojne nje lloj rrjete.
Substanca nderqelizore e indit eshteror ka baza organike dhe quhet oseine dhe ka ndertim fibrilar. Kjo mase permban sasi te medha materiesh minerale (kripera kalciumi, karbonat kalciumi).
Te gjitha lojet e indeve lidhore krijohen nga mezoderma. Indet muskulore Te gjithe muskujt ndahen ne: te lemueshem dhe terthorvijore.
Muskujt e lemueshem punojne ne menyre autonome, perbehen prej fijeve boshtore dhe i hasim ne perberjen e gypit zorror, eneve te gjakut, sistemit per frymemarrje etj.
Muskujt terthorovijor punojne me vullnetin tone perveq muskulit te zemres, karakterizohen me kontraktime te shpejta dhe te fuqishme qe mundesojne levizjen e organizmit. INDI NERVOR Perbehet kryesisht nga dy struktura histologjike.
Elementet themelore jane neuronet she strukturat e ndryshme ndihmese.
Ben pranimin e ngacmimeve, perquarjen e tyre dhe shnderrimin e tyre ne ndjenja.

Neuroni mund te kete forma te ndryshme yjore piramidale apo boshtore.
Shume neurone e krijojne nervin, ndersa nervat se bashku e krijojne sistemin nervor periferik.
Roli i neuroneve eshte perquarja e impulseve.
Tek kurrizoret neuronet gjenden ne tru dhe palce kurrizore ndersa tek pakurrizoret ne ganglione. BIOLOGJI INDET
Full transcript