Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Болести на респираторен систем

No description
by

Nora .

on 6 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Болести на респираторен систем

Погрижи се за своето здравје Болести на респираторен систем Потребата од чист воздух Органите за размена на гасовите се многу нежни и чувствителни. Поради тоа чистиот воздух е прв во главните услови за заштита и нивно чување. БОЛЕСТИ НА РЕСПИРАТОРНИОТ СИСТЕМ Поради несоодветна заштита на респираторниот систем, се јавуваат повеќе заболувања како: Болести на носната празнина До носната празнина и блиску до увото се сместени синусите (празнини во коските).
Воспалението на синусите е наречено синуситис. Инфекции и нивното ширење Слузницата на дишните патишта е многу важен дел преку кој навлегуваат штетните микроорганизми.
Меѓу инфекциите што се пренесуваат низ дишните патишта се обичната настинка, дифтеријата, малите сипаници, големите сипаници, грипот и туберкулозата.
Обична настинка Како предизвкувачи на настинката се јавуваат многу вируси и други штетни микроорганизми. Симптомите на обичната настинка се познати: прво отекува и се зацрвенува носот и грлото, потоа обилно тече воденикава течност од носот и на крајот кога ќе се смири настинката течат погусти лигави исцедоци. Грип Грипот е воспаление на горните делови на дишните патишта, а е придружем со општа немоќ и болки. Него го предизвикува вирус и може да се шири од носот до белите дробови. Воспаление на белите дробови
- бронхитис Најчест симптом на сите видови воспаленија на белите дробови е создавањето течна материја која што се создава во заболените алвеоли. Болести на на носната празнина
Инфенкции
Обична настинка
Грип
Воспаление на белите дробови
Туберкулоза
Рак на белите дробви Туберкулоза Туберкулозата предизвикува сериозни оштетувања на алвеолите и нивните ѕидови при што се создаваат големи празнини што не можат да ја вршат функцијата во процесите на дишење. Рак на белите дробови Најчеста причина за појава на рак на белите дробови е пушењето. Пушачите од оваа болест заболуваат десетпати почесто од непушачите.
Во цигарите има околу 4000 хемиски материи и многу од нив ги надразнуваат белите дробови. Ви благодарам на вниманието! Изработила: Нора Николоска VIIIв одд. Чести проблеми на респираторниот систем Астма - предизвикува шушкање и го отешнува вришувањето на воздухот
Пневмонија - воспаление на белите дробови предизвикано од инфекција
Емфизем - оштетување на алвеолите кои болниот го оставаат без здив
Full transcript