Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Искривување на р'бетниот

No description
by

Monika Koviloska

on 17 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Искривување на р'бетниот

Грижа и нега на системот за движење
Искривување на р'бетниот столб
- Сколиоза е медицинска состојба каде што се забележува исривување на рбетот од едната страна.
- Кифозата, уште позната и под терминот грпка, е искривување на горниот дел од грбот. Кифозата може да биде неприметна, но може да го даде карактеристичниот грбав изглед.
- Лордоза е искривување нанапред . Причините за појава на лордоза најчесто се непознати. Меѓутоа, лордозата се поврзува со лошото држење на ‘рбетот.Болести на коските
- Рахитисот претставува метаболично заболување на коските во фаза на растењето. Се јавува како последица на недостаток на витаминот Д.- Остеопорозата претставува метаболичка болест на коските. Се карактеризира со намалена количина на коскено ткиво

Повреди на коските и зглобовите
скршеници
Постојат два вида скршеници:
- Затворена скршеница - тоа е повреда кога коската е скршена, но скршените делови остануваат меѓу мускулите.

- Отворена скршеница е
повреда кога коската излекува
низ кожата и се гледа надвор од телото.


Мускулни болести
- Атрофијата е намалување на кожата или целосно исчезнување на поедини или сите составни делови на кожата. Атрофијата на кожата може да настане при раѓање или да се стекне покасно во животот.
- Рамно стапало е последица на слабеење на мусулите кои го потпираат лакот и обично е придружено со болка.
сколиоза
лордоза
кифоза
Изработила:
Моника Ковилоска
VIIIб
Full transcript