Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ко?ноп

No description
by

Borislav Sandov

on 22 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ко?ноп

История на конопа в България
Преди Втората световна война марихуаната е била масово използвана от българите. Била е известна с имена като гръсти и коноп.
Приложения на конопа
История
Между 8000 и 10,000 години назад, хората са използвали опънат коноп в правенето на съдове,въжета и други инструменти от бита в района в който сега се намира Тайван.Най-старата реликва от човешката индустрия е парче от конопена дреха датираща близо 8,000 години преди Христа, първото медицинско споменаване на конопа е в китайски текст от 2737г. пр.н.е.
След падането на комунистическия режим конопа продължава да бъде забранено растение и много от новосвормираните мафиотски групировки са се занимавали с разпространението му както в България, така и в чужбина. Едва в началото на новия век започват опити на различни учени и групи да вразумят държавните институции, особено след приемането на България в ЕС, където съществува финансиране по различни програми за отглеждане на индустриален коноп.

Забравеният коноп и потенциала му за българската икономика.

Растението се е използвало за направата на тъкани, въжета, на различни битови пособия, но също и за пушене или дъвчене.
В момента има само ДВАМА лицензирани производители на индустриален коноп, единия ще ви разкаже от името на опита след мен.
Стоителни материали
През 1941г. Х.Форд представя първата кола напревена от конепена пластмаса.
От стеблата се правели дрехи, въжета, чували, покривки, кълчища, лули и възглавници, а отпадъчният материал ставал на подпалки през зимата. Семената били любима храна за хора и животни,а цъфналите женски цветове се пушели.
Най-развито стопанството е било в северозападна България, където е имало множество фабрики за производство на въжета и текстил. Всички учебници са били от конопена или ленена хартия до 1880 година. От конопено олио били произвеждани боите и лаковете до 1937-ма година. Конопът е бил важна суровина за стария български занаят- тъкачеството.
След деветосептемврийския преврат и раждането на ТКЗС-тата комунистическата партия взима твърда линия по отношения на конопа и изцяло прегръща американската пропаганда по темата. По разкази на очевидци партийните дейци посочвали като виновник растението за почти всички беди и страдания, а покорните на новата власт учени открили страшните вреди от тази „чума“.
Продукти от семената:
Храни
Салатно олио, олио за готвене, хранителни добавки
Козметика
Сапуни, шампоани, лусиони, балсами, гелове, здравословни козметични продукти за кожата.
Индустриални продукти
Маслени бои, лакове, мастила, лепила, горива, лубриканти, маджун.
Продукти от стеблото
Хартия
Много по-добро решение за производсво на целулоза отколкото от дървен материал.
Печатни хартии, специални хартии, филтри, вестници, опаковки, харт. торби.
Текстил
Въжета, върви, мрежи, платна, килими,покривала, агро-фибри,калчища, чанти, пелени, обувки.
Фиброплоскости, изолации, циментови и хоросанови мазилки, тухли, заместители на стъклопласт.
Продукти от корените
Животновъдство
Фураж, постели
Компостиране
Лекове за стави, фибромиалгия
За здравеопазване
Конопеното олио помага при следните заболявания: Рак, множествена склероза, глаукома, диабет, ревматизъм, мигрена, анорексия, СПИН, Паркинсон, Алцхаймер.
Други продукти
Притежава следните медицински действия:
противовъзпалително, понижаване на кръвното налягане, леко облекчава болка и помага против гадене.
Земеделие
Конопеното растение би могло да се използва в земеделието за борба с плевелите, за предпазване на посевите от животински вредители, намалява необходимостта от употреба на пестициди, подобрява качеството на почвата.
Примери за развито конопено стопанство в Европа
Франция
най-големия производител на индустриален коноп в Европа с над 90% от цялото производство в Европейския Съюз. Произвежда и изнася за американския пазар салатно олио и други продукти. Според данни на ФАОСТАТ производството на индустриален коноп във Франция за 2012 е 78 361 тона при общо за Европа 80 318тона.
Великобритания
Забраната за отглеждане на коноп бе вдигната през 1993 и от тогава производството на коноп и конопени продукти бавно расте. Развити са пазари за животински постели, хартия и текстил. Правителството субсидира развитието на нови пазари като например такива за естествени влакна.
Германия
Забраната за отглеждане е вдигната през 1995г. Произвеждат се различни продукти от коноп като основно те са дрехи и хартия. :Любопитно е че автомобилните гиганти Мерцедес и БМВ използват конопени влакна за композитните материали в панелите на вратите.
Полша
Произвеждат конопени платове и въжета, както и фибропанели. В тази страна много добре е използвано качеството на растението за изчистване на една замърсена с тежки метали почва.
Унгария
Възражда своята конопена индустрия и се превръща в една от най-големите износителки за американския пазар на конопени семена, хартия и фибропанели.
Румъния
Традиоционен производител на конопени продукти, към днешна дата северната ни съседка има не малък набор от изделия, които изнася както за вътрешния пазар на Европейския съюз, така и за САЩ.
Необходими промени и препоръки за възраждане на конопената индустрия в България
Промяна на лицензионния режим или пълното му отпадане.
Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите
Премахване на забраната в чл.27 за отглеждането на растения от рода на конопа.Премахване на конопа от чл. 28.Редактиране на чл.29 в посока, която ще улесни предприемачите и земеделците.
Непреодолима пречка пред българския фермер се явява изискването за сертификати с лабораторни изследвания на посевния материал в срок до 10 януари всяка година, предвид, че е абсолютно невъзможно да се предостави такъв преди средата на февруари.
Благодарим ви за вниманието!
Борислав Сандов & Васил Кънев
Full transcript