Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

KUPTIMI I STRUKTURAVE DHE MEKANIZMAVE TEKNOLOGJIKE

No description
by

Kejsi Shamo

on 3 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of KUPTIMI I STRUKTURAVE DHE MEKANIZMAVE TEKNOLOGJIKE

STRUKTURA DHE MEKANIZMA
Detalet tipike te strukturave
Boshti dhe aksi
Rrota
Rrota me dhembe
Kushinieta
Rripi dhe zinxhiri
Sustat
Vidha,buloni,dadoja dhe rondela
Krahu
Kapaket dhe kutite
BASHKUESET MEKANIKE
Bashkueset e pashkeputshme
bashkueset me fllanxha
bashkueset elastike
bashkueset kardanike
Bashkueset e shkeputshme
bashkueset me ferkim
bashkueset me dhembe

KUPTIMI I STRUKTURAVE DHE MEKANIZMAVE TEKNOLOGJIKE
Stukturat teknologjike jane trupa te ngurte ose bashkime te palevizshme trupash te ngurte te ndertuar nga njeriu dhe qe sherbejne per vendosjn e trupave te tjere ne to. Mekanizmat teknologjike eshte nje kombinim i trupave te qendrueshem qe kryejne levizje te percaktuara kundrejt njeri-tjetrit. Dy pjese te levizshme te nje mekanizmi krijojne nje cift mekanik.
KLASIFIKIMET E STRUKTURAVE DHE MEKANIZMAVE KRYESORE
Struktura ndertimore(pallatet,ura,tynele,shtepi.
Struktura jondertimore(orendite,mjetet e transportit...)
Struktura skeletore(kryesisht te perbera nga elemente gjatesore)
Strukturat guaskore(materialet ne forma te lakuara ose te drejta)
Strukturat vellimore(nga nje material i vetem)
BASHKIMET E DETALEVE:
Bashkimet e pazberthyshme ndarja e detaleve perkatse behet vetem nese shkaterrohen elementet bashkuese. (bashkimi me saldim,me ngjitje,me percina)
Bashkimet e zberthyeshmeku ndarja e detaleve perberese behet pa i shkaterruar elementet bashkuese. (bashkimet me fileta,me kiaveta,me shliza dhe me ngjeshje)
MEKANIZMAT TIPIKE TE SISTEMEVE TEKNOLOGJIKE
Mekanizmi bjelle-manivele(kthen levizjen rrotulluese ne levizje drejvizore dhe anasjelltas)
Mekanizmi me kulise(kthen levizjen rrotulluese te nje boshti ne levizje lekundese)
Mekanizmi me gunge(kthen levizjen rrotulluese te nje boshti aktiv ne levizje drejtvizore sipas nje rregulli te caktuar)
Mekanizmi me vidhe(kthen levizjen rrotulluese ne levizje drejtvizore si dhe momentin rrotullues ne force)

KLASIFIKIMI I MEKANIZMAVE TEKNOLOGJIKE
Plani i pjerret(siperfaqe e sheshte me skaje ne lartesi te ndryshme) a)Pyka
b)Ciftezimet me fleta
Leva(trup i ngurte gjatesor i cili mbeshtet dhe luhatet ne nje pike te caktuar te gjatesise se tij)
a)Makaraja
b)Mekanizmi me rrip-pulexhe
TRANSMISIONET E FUQISE
a)Transmisionet me ferkim
-transmisioni me rule
-transmisioni me rrip dhe pulexha
b)Transmisionet me rrota te dhembezuara
-transmisionet me rrota te dhembezuara cilindrike
-transmisionet me rrota te dhembezuara konike
-transmisionet me kremaliere
-transmisioni me burme dhe rrote shoqe
c)Transmisionet me zinxhire
d)Transmisionet me fluide
-transmisionet hidraulike
-transmisionet pneumatike
Full transcript