Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kvægavl

No description
by

Lasse Milling Eriksen

on 28 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kvægavl

Kvægavl Køer stammer fre uroksen, som engang levede i Europa. I Danmark blev uroksen allerede udryddet i jernalderen. Koen er en drøvtygger ligsom f.eks geder og får. drøvtyggere kan fordøje græs, hø og halm. Koens formave består af vommen og netmaven. Når koen æder, fylder den vommen med føde. I vommen findes bakterier, som starter fordøjelsen af føden. I Danmark er det almindeligt, at køerne er i stalden om vinteren, mens de går ude og græsser om sommeren. Ofte står køerne bundet på den samme plads hele vinteren igennnem i et konventionelt landbrug. men i moderne kostalde og på økologiske gårde går de i løsdrift. Malkning af køerne

Køer skal malkes 2-3 gange om dagen . Det er et stort arbejde, så det bliver mere og mere normalt at bruge robotter. Når koen vil malkes, går den selv ind i malkerobotten. I dag har kun få lanmænd en tyr på gården. Så når køerne skal gøres drægtige, må det foregå på en anden måde end før i tiden. i dag behandles al mælk på mejerierne, før den når ud i butikkerne. Mælken pasteuriseres. Det vil sige, at mælken opvarmes til 75*C. Hvorfor holder man kvæg i Danmark?

For mange, mange år, ja flere tusinde år siden, gik jægerfolk i Danmark på jagt efter urokser, og siden fandt de ud af, at det måske var en idé at tæmme nogle af dyrene og holde dem som husdyr, så man kunne få både mælk og kød. Sådan begyndte det hele. Hvor gammel kan en ko blive?

Danmarks ældste ko blev 18 år, men gennemsnitsaldren for en malkeko er mere noget i nærheden af 4-5 år. En ko spiser pectin, frøgræshalm, mask og majs og selfølgelig spiser de også gras når de går ude på markerne om sommeren.

Pectin er en strukturel heteropolysaccharid indeholdt i de primære cellevægge af landplanter

Frøgræshalm er halm af græssorterne dvs. det tørrede græs med stængel, der er tilbage efter landmanden har høstet græsfrøene

Majs er et nemt og godt foder, der kan give et stabilt højt udbytte med god kvalitet de fleste steder i landet. Mælk kommer fra køer. De fleste produkter man får for køer er mejeriprodukter som f.eks fløde, ost, smør, yoghurt og mælk. Kvægets natur. Der findes knap 1,6 mio. stykker kvæg i Danmark. Kvæg inddeles i grupperne kødkvæg og malkekvæg. Kødkvæget leverer kød, mens malkekvæget leverer både mælk og kød. Af den samlede bestand udgør malkekøerne cirka en tredjedel.
Kvægets naturlige adfærd.
Under naturlige forhold danner kvæg små flokke bestående af en tyr samt et antal køer, ungdyr og kalve. Unge tyre jages bort fra flokken. De lever først i ungkarlegrupper og dernæst alene, indtil de selv kan overtage en flok.
Hvordan tager vi hensyn til kvægets naturlige adfærd. For Dansk Kvæg er dyrevelfærd, at dyrene er sunde, og at de har mulighed for at bevare deres naturlige adfærd. Kvægets betydning som naturplejer.
Overdrev er en naturtype der opstår ved vedvarende græsning af et areal. Beslægtede begreber er fælled og tøreng. Lavet af LASSE!
Full transcript