Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Исхрана кај животните!

No description
by

Памела В.

on 26 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Исхрана кај животните!

Исхрана е внесување на храна неопходна за живот. Животните со храната внесуваат органски
(шеќери,белковини,
масла,масти и витамини)
и неоргански материи(вода и
минерални соли)
ИСХРАНА КАЈ ЖИВОТНИТЕ :) Тревојадни животни тревојадите се животни кои се хранат со
растителна храна(трева ,корења,плодови..)
Во тревојадни животни спаѓаат:говедото,
овцата,срната,зебрата,коњот и др.
Сештојадни животни Месојадни животни Месојадите се животни кои се хранат со
месото и крвта од другите животни.
Во месојадни животни спаѓаат:лавот,тигарот,
куната,лисицата и др. Паразити
Паразити можат да бидат: надворешни кои живеат на кожата, пр.: вошката, болвата, комарецот, крлежот, пијавицата и внатрешни паразити кои живеат во телото на животните и тоа: во цревата живеат тениите (свинската, говетската и детската глиста)во црниот дроб - кучешката тенија и метилот. Овие паразити со целото тело или со смукалки ги смукаат соковите и сварената храна Сештојади се животни кои се хранат со
растителна и животинска храна.
Во сештојади спаѓаат:мечката,ракот,птиците,
жабите и мн. др. Животните според начинот на исхрана и храната која ја внесуваат се делат на:
тревојади,месојади и сештојади ПАМЕЛА Вељаноска:)
Full transcript