Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

La infància en risc

Abusos sexuals a infants
by

Nuria Mata

on 27 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of La infància en risc


La infància en risc:
Abusos sexuals a infants Què és un abús?
Tipus d'abusos ABÚS: L'abús o maltractament és l'acció o l'efecte de mofar-se o perjudicar alguna persona on hi ha dipositada una situació d'expectativa de confiança. Allò comú que es troba en totes les formes d'abús són el poder i l'autoritat. L'abús es dóna quan una persona més forta i poderosa aprofita l'avantatge que té sobre un altre persona no tan forta o poderosa.
La relació d'abús implica imposició i inducció ja sigui en l'aspecte físic, en l'emocional, en el sexual o en el moral, o bé per omissió com és l'abandonament físic o emocional de les persones dependents. Algunes formes d'abús són molt difícils de detectar. L'abús sexual a infants ABÚS AMB CONTACTE: Carícies, masturbació, intent o penetració, contacte oral, etc.
ABÚS SENSE CONTACTE: exhibicionisme, obligar al menor a mirar. Internet (sexting, grooming, etc) Tipus d'abusos sexuals: El perfil de
l'abusador -Conducta sexual no apropiada vs abús -Nuclis on es pot donar l’abús: intrafamiliar i extrafamiliar -Perfil general: homes i dones -L’adolescent abusador i l’assimetria d’edat Els infants víctimes d'abusos 1 de cada 5 infants pateix abusos sexuals.

La meitat de víctimes sol revelar-ho, però només s'acaben denunciant un 15% dels casos.

L’abusador crea a la víctima, i fa que aquesta pateixi unes conseqüències i desenvolupi certes actituds en un futur (a llarg termini).

Les edats de més risc són: entre 6 i 8 anys, prioritàriament infants, i d’11 a 13 anys, en aquest cas, a nens en la pubertat.

Tot i així considerem el gènere femení de risc, en una proporció de tres nenes per cada un nen.

Presentació d'indicadors. Fases de l'abús 1.FASE D’ATRACCIÓ
Apropar-se a la víctima. S’escull una persona propera (susceptible a ser “abusable”. Es genera una relació víctima-abusador i es fa una manipulació per embolicar a la víctima.

2.FASE D’INTERACCIÓ SEXUAL
Apropament a les conductes sexuals, que comencen sent “jocs innocents”.

3.FASE DEL SECRET
Fase gradual, es produeixen tota mena de manipulació (pot derivar en violència). L’abusador situa la víctima com a responsable del seu benestar i del benestar de la família. En ser un secret “dels dos”, reforça el poder de l’abusador. Que acabi el contacte físic, no implica que l'abús hagi acabat.

4.FASE DE REVELACIÓ
Moment en que la víctima esdevé conscient de que ha estat abusada. Pot ser una revelació clara o difusa, i apareix en moments vitals. La definició generalment més acceptada és la proposada pel National Center of Child Abuse and Neglect, el 1978, sobre l'ABÚS SEXUAL: Contactes i interaccions entre un nen i un adult, quan l’adult (agressor) utilitza al nen per estimular-se sexualment ell mateix, al nen o a altre persona. L’abús sexual pot també ser comès per una persona menor de 18 anys, quan el perpetrador és significativament major que la víctima o quan l’agressor està en una posició de poder o control sobre el que és menor. Es important recordar que:
-Els infants no estan en condicions de donar el seu consentiment a l’adult, perquè no posseeixen la maduresa necessària per donar-se compte del que signifiquen aquests actes ni les seves conseqüències. Importància de l’educació sexual i el treball de certes actituds i valors.

-En tota situació d’abús, la força o l’engany estan presents d’una o altra manera.

-L’abús és sempre un acte egoista per part de l’abusador.

-Els infants abusats no son mai responsables d’aquesta situació.

-L’abús sexual ha de ser considerat com una forma activa de maltractament. Depèn del nivell cognitiu de la persona es pot presentar una conducta no apropiada que no hem de considerar un abús Normalment s’observa el fet de que l’abús a un infant és més freqüent en l’entorn familiar, i en el cas des adolescents és més freqüent la presència d’un desconegut, donat a la diversitat d’entorns on es veu l’infant/jove, segons el seu moment evolutiu Abusador i víctima a la vegada. L'assimetria d'edat ens marca el límit:
L’agressor hauria de tenir entre 5 i 10 anys més que la víctima: 5 anys en el cas d’infants menors de 12 anys, i 10 a partir d’aquesta edat.
En tot cas caldria parlar d’abusadors quan aquests tinguin més de 15 anys. Les fases de l'abús sexual El que podem fer des del lleure per prevenir i disminuir aquesta realitat. El pròxim dia: una visió esperançada.
Full transcript