Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

De Mosselman

No description
by

Blauwie Parkiet

on 25 March 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of De Mosselman

De Mossel

De mossel is een schelpdier dat in Nederland gegeten wordt.
Om deze dieren te kunnen eten, moet je ze eerst vangen. Dat doet men in de Waddenzee en in Zeeland. In de Waddenzee mag dat echter bijna niet meer. De mossel plant zich voort door zijn eitjes of sperma gewoon los te laten in het water. Daar worden de eitjes bevrucht.
Als de mossel klein is, moet hij meeliften op een vis op zoek naar een geschikt leefgebied. De Mossel De voortplanting en de levencyclus van de mossel

De mossel plant zich voort door zijn gewoon los te laten in het water. Dan zuigt het vrouwtje het rondzwevende sperma op en bevrucht haar eicellen ermee, daarna lokt ze .
Als de mossel klein is, lift hij mee in de kieuwen van een vis op zoek naar een geschikt leefgebied.
Als hij dat heeft gevonden laat hij los. Dan zweeft hij een tijdje als een jonkie. Als hij dan op de grond komt is hij al bijna volwassen. Hij groeit nog een tijdje en dan is hij echt volwassen.
De mannetjes zijn donkerder dan de vrouwtjes.
Mossels kunnen niet van geslacht veranderen. De Mossel

De mossel is een schelpdier dat in Nederland veel gegeten wordt.
Om deze dieren te kunnen eten, moet je ze eerst vangen/kweken. Dat doet men in de Waddenzee en in Zeeland (getijdegebieden). In de Waddenzee mag dat echter al bijna niet meer.
(2020, waarschijnlijk niet haalbaar) Ademen en Eten

Een mossel ademt en eet door zijn kieuwen. Hij opent zijn schelp om water binnen te laten en dan gaat het water door zijn kieuwen heen. Daar filtert de mossel de voedingsstoffen(plankton en andere algen) en het zuurstof uit het water. De rest gaat door de anus weer naar buiten. Het overbodige zuurstof vertrekt door de instroomopening. Als je als beginnend mosselkweker wilt weten waar je het beste je mossels kunt kweken, moet je allereerst weten in welke zoutconcentratie de mossels het beste groeien.
Wij hebben onderzocht dat de beste zoutconcentratie die van 6 gram zout per liter is. Dit is aan te tonen met de grafiek hiernaast.
In Zeeland komt die zoutconcentratie voor in de buurt van de Belgische grens. Dit is dan ook de slimste plek om mosselen te kweken als het aan ons ligt. Projectweek Klas 3

Informatica/Biologie

De Mosselman Advies voor de mosselkweker De voedselketen van een mossel Als je je mossels gaat kweken moet je natuurlijk ook rekening houden met de zuurgraad van het water.
Het zuurgraad van de Oosterschelde nu is ongeveer 8.0 pH. Dit zorgt ervoor dat een mossel gemiddeld per week 0.1394 gram verliest. Als de voorspellingen kloppen zal de zuurgraad in de Oosterschelde in 2100 gedaald zijn tot 7.6 pH. Dit betekent dan 0.16244 gram mosselgewichtverlies per week. De planktonconcentratie in een gebied schommelt, maar als het kan moet je een perceel met zo veel mogelijk plankton zoeken, want dan worden je mossels het dikst: hoe meer plankton, hoe dikker de mossel Als je mossels kweekt moet je zorgen dat je minimaal een gewicht van 0.25 gram hebt(kritisch drooggewicht).
Om dit te krijgen kun je maximaal 15.000.000 mosselen (van 20 gram) op één m2 'zaaien'.
Minder kan natuurlijk altijd, want dan worden ze aleen maar dikker. Als je 15.000.000 mosselen per m2 zaait heb je een perceel van 1 ha nodig. Als je dan slim bent neem je 2 ha, want dan heb je twee jaar een goede oogst.
Als je genoeg inkomen wilt hebben zul je 3000 mosselton per jaar moeten produceren. Na ongeveer 550 dagen kun je je mosselen oogsten. Het ligt dan aan de mosseldichtheid van je perceel of ze groot of klein zijn. Je kunt het beste je mosselzaad in de lente zaaien
Full transcript