Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

AIDA

No description
by

Katarina Vuletic

on 22 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of AIDA

AIDA
Đuzepe Verdi

Aida je opera italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija u četiri čina. Jedna je od najpoznatijih svetskih opera. Libreto za operu napisao je Antonio Ghislanzoni prema scenariju Augustea Mariettea.
poster Aide iz 1908.godine
LIKOVI
Kralj Egipta (Faraon) - bas
Amneris - mezzosopran
Aida - sopran
Radames - tenor
Ramfis - bas
Amonasro - bariton
Velika svećenica - sopran
Glasnik - tenor
Ostali: straža, sve
š
tenici, sve
š
tenice, velikodostojnici, egipatska vojska, etiopski robovi i zatvorenici, narod Egipta (zbor)
ÐUZEPE VERDI
Ðuzepe Verdi je najveći kompozitor zrelog italijanskog belkanta
(bel canto)
. Rođen je u selu Le Ronkole kraj Parme u Italiji. Već u svojoj jedanaestoj godini je postao orguljaš u lokalnoj crkvi. Prvi koji je uočio njegov talenat je bio trgovac i ljubitelj muzike Antonio Bareči, koji ga je uzeo u svoju radnju i pomagao u svakom pogledu. Uz njegovu pomoć, kao i pomoć grada Buseta, omogućeno mu je da upiše muziku u Milanu godine 1832.
Premijera Aide je bila izvedena u glavnom gradu Egipta Kairu,24. decembra 1871.godine
Mesto radnje
:
Obala Nila kod Izidinog hrama.
Noć pre venčanja, u pratnji Ramfisa dolazi Amneris kako bi se molila do zore boginji. Aida čeka Radamesa kojeg je pozvala. U samoći žali za svojom domovinom koju verovatno nikada neće videti. Pojavljuje se Amonasro, koji nagovara Aidu da od Radamesa sazna egipatske ratne planove, kako bi ih ponovo mogli napasti. Aida to odbija, ali Amonasro joj prebacuje da će biti prokleta zbog pokolja vlastitog naroda. Ona pristaje slomljenog duha. Dolazi Radames i od njega uspijeva izvući informacije. Amonasro je presretan, a iz hrama izlazi Amneris koja je slučajno sve čula. Aida i Amonasro beže, a Radames se predaje vojnicima.
I čin
Scena I.
Mesto radnje
:
Kraljevska palata u Memfisu.
Ramfis govori Radamesu, da se etiopske snage ponovo dižu na pobunu i u dolini Nila ponovo objavljuju rat. Boginja Izida već je odabrala predvodnika egipatske vojske i on ide saopštiti odluku faraonu. Radames, ostavši sam, mašta kako bi želeo biti taj vojskovođa, da se u slavi vrati i pobedničkim vencem ovenča svoju ljubav Aidu, robinju egipatske princeze. Dolazi i Amneris koja voli Radamesa i muči je kada vidi postojanje osećaja između Radamesa i Aide. Dolazi faraon i govori odluku boginje: Radames će voditi vojsku u rat. Svi mu žele da se vrati kao pobednik. Aida se pridruži svima, ali ostavši sama, samu sebe prekorava, jer Radames vodi vojsku protiv njenog oca i njenog etiopskog naroda. Ona je rastrgana između ljubavi prema njemu i ljubavi domovini i narodu. Moli bogove, da joj se smiluju i daju utehu.
II čin
Scena I.
Mesto radnje
:
Amnerisine odaje.
Egipatska vojska prevođena Radamesom pobedila je Etiopljane. Robinje spremaju Amneris za proslavu. Ona poziva Aidu, pretvarajući se da je zabrinuta za nju, i pokušava je naterati da prizna ljubav prema Radamesu. U tome je čak i prevari rekavši joj da je poginuo. Videvši Aidin očaj, otkriva joj da je slagala i dok se napolju čuju poklici naroda u slavu vojske, trijumfalno joj govori, da je na sebe navukla bes egipatske princeze i da će joj se to osvetiti.
III čin
IV čin
Scena I.
Mesto radnje
:
Dvorana u palati. Radamesu se priprema suđenje zbog izdaje domovine. Amneris mu obećava slobodu, ako zaboravi Aidu i oženi se sa njom. Ali Radames odbija i svestenici ga osuđuju na smrt, da bude živ zatvoren ispod temelja hrama.
Aida je opera koja se sastoji iz 4 cina.
Scena II.
Mesto radnje
: Vulkanov hram u Memfisu
U Vulkanovom hramu sveštenici prizivaju bogove da im daju pobedu vojsci u ratu, a Ramfis predaje Radamesu sveti mač. Ramfis i Radames zajedno se mole za pobedu.
Scena II.
Mesto radnje
:
Vrata Tebe.
Narod dočekuje pobedničku egipatku vojsku koju predvodi Radames. Faraon ga proglašava za spasitelja Egipta i kao nagradu daje mu Amnerisinu ruku. Radames moli faraona, da oslobodi sve etiopske zarobljenike, ali faraon, na Ramfisov savet, pušta sve osim Aide i njenog oca, za kojeg ne znaju da je kralj, kao zalog da Etiopljani neće ponovo napasti Egipat.
Scena II.
Mesto radnje
: Hram i temelji u koje je Radames zatvoren.
Radames je spreman umreti i moli se da Aida srećno živi. Pojavljuje se Aida sa željom da umre zajedno s njim. Dok njih dvoje zagrljeni napuštaju ovu "dolinu suza", u hramu iznad njih Amneris moli se bogovima da mu podare večni mir.
Bel canto je naziv za italijansku vokalnu tehniku osamnaestog veka u kojoj se posebna pažnja posvećuje lepoti tona i njegovoj briljantnoj izvedbi nego dramatičnim izražajima i romantičkim emocijama.
Trijumfalni mars iz Aide
Cela opera
Neke od njegovih opera su
Jovanka Orleanka
Nabuko
Rigoleto
Lujza Miler
Don Karlos
Otelo . .
Full transcript