Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ŠKOLSKI SUSTAV U RH

No description
by

Marko Mastelić

on 30 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ŠKOLSKI SUSTAV U RH

Template by Missing Link
Images from Shutterstock.com Predškolski odgoj i naobrazba te skrb o djeci dio je sustava odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske, a namijenjen je djeci u dobi od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu OSNOVNO OBRAZOVANJE obvezno je za svu djecu, u pravilu od šeste do petnaeste godine života UVOD Sustav obrazovanja u Republici Hrvatskoj sastoji se od:
•predškolskog odgoja
•osnovnog obrazovanja
•srednjeg obrazovanja
•visoke naobrazbe ŠKOLSKI SUSTAV U RH Cjeloviti odgojno-obrazovni sustav stalno se osuvremenjuje kako bi se poboljšala njegova horizontalna i vertikalna prohodnost te kako bi se svi građani
poticali na cjeloživotno učenje. PREDŠKOLSKI ODGOJ Ukupna uključenost djece u posebne sportske programe predškolskog odgoja je oko 56%. U Republici Hrvatskoj djeluje pet dječjih vrtića koji ostvaruju programe rada s djecom predškolske dobi samo po načelima i pedagoškim pristupima Montessori pedagogije. Osnovno obrazovanje organizacijski ima dva stupnja po četiri godine: razredna nastava i predmetna nastava Osnovna škola predstavlja obveznu razinu odgoja i obrazovanja, kojoj je funkcija osiguravanje stjecanja širokog opsega odgoja i obrazovanja SREDNJE OBRAZOVANJE Srednjoškolskim obrazovanjem se svakome pod jednakim uvjetima i prema njegovim sposobnostima, nakon završetka osnovnog školovanja, omogućava stjecanje znanja i sposobnosti za rad i nastavak školovanja Programi srednjeg školstva su:
• programi za stjecanje srednje školske spreme
• programi za stjecanje srednje stručne spreme
• programi za stjecanje niže stručne spreme i
• programi osposobljavanja i usavršavanja • ZAKLJUČAK . Uvođenjem Bolonjskoga procesa i Državne mature, Hrvatska je učinila korak naprijed ka moderniziranju obrazovnoga sustava, ali, gledajući dosadašnje rezultate, dva koraka unatrag u znanju.
Možda bi i Hrvatska bila zemlja blagostanja kada bi se temeljila na obrazovanju, kulturi i znanju te kada bi za ključne ciljeve politike umjesto profita izabrala kvalitetu, pravednost i učinkovitost.
VISOKO OBRAZOVANJE Bolonjskim procesom obuhvaćen je niz reformi u visokoškolskom obrazovanja u Europi kako bi se uskladili postojeći sustavi na jedinstvenim osnovama i time stvorio usklađeni europski sustav obrazovanja. Sveučilišni studiji osposobljavaju studente za obavljanje poslova u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnom svijetu, javnom sektoru i društvu općenito promicanje mobilnost studenata, profesora, znanstvenika i administrativnih djelatnika promicanje cjeloživotnog učenja i obrazovanja HRVATSKI VS FINSKI ŠKOLSKI SUSTAV U Finskoj je normalno da u jednome razredu predaju dva ili čak tri nastavnika koja se međusobno nadopunjuju, ali i pomažu učenicima koji nisu savladali određeni dio gradiva osnovna i srednja škola spojene su u jednu školu, stoga učenici nemaju problema s odlaskom i navikavanjem na novi prostor, a i omogućen im je ostanak sa jednim nastavnikom/profesorom do kraja osnovno-srednjoškolskog obrazovanja.
Full transcript