Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

16 Tipp, amivel fejlesztheted az előadói képességeid Vezetőként

Kutatások bizonyítják, hogy az emberek gyakran rettegnek a nyilvános beszédektől.
by

Filer Lorand

on 22 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 16 Tipp, amivel fejlesztheted az előadói képességeid Vezetőként

Kutatások bizonyítják, hogy az emberek gyakran rettegnek a nyilvános beszédektől. Akár egy szónok, moderátor szerepre vagy saját projektünk bemutatására vagyunk felkérve, a magabiztosság elengedhetetlen feltétele a beszéd megtartásának. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek az előadói képességeid kiélesítésében. Ezek által nem csak magabiztosabbá válhatsz, hanem kompetens is leszel a feladat elvégzésére.
1. SZEMKONTAKTUS
Az előadásod során folyamatosan tartanod kell a szemkontaktust minden egyes személlyel, ezáltal könnyebben át tudod adni az üzenetet a hallgatóid számára.
2. LÉGY SZÓRAKOZTATÓ!
Ahhoz, hogy ne csak felkeltsd a hallgatóság figyelmét, de meg is tudd tartani, a beszéded egyszerre érdekes és informáló kell legyen. Tehát, ahelyett, hogy száraz tényekkel töltenéd meg a bemutatót, inkább csempéssz egy kis humort bele. De vigyázz, hogy ne a komoly témáknál akarj viccesnek tűnni.
3. A 10-20-30-AS SZABÁLY
Ami azt jelenti, hogy a bemutató ne lépje túl a 10 diát, ne legyen hosszabb, mint 20 perc és ne írj 30 szónál többet egy diára. Természetesen ezek a koordináták változnak az előadás témájától és természetétől függően, de irányvonalai lehetnek egy precíz és hatékony prezentációnak.

4. LASSÍTS!
A zavarban lévő emberek általában sietnek
és összecsapják előadásukat, ha egy határozott magatartást szeretnél mutatni, akkor javasolt
kontrolálni a beszéded gyorsaságát és időnként
rövid szüneteket tartani.

Szűrj ki 15 szót az előadásodból, ezeket folyamatosan ismételd, így biztosan hatékony lesz az üzenet átadása és befogadása.

5. 15 SZAVAS TARTALOM
16 TIPP, AMIVEL FEJLESZTHETED AZ ELŐADÓI KÉPESSÉGEID VEZETŐKÉNT
6. NE OLVASS!

Elvonja a hallgatóság figyelmét,
és azt a látszatot kelti, hogy Te sem tudod, hogy mi az, amiről beszélni szeretnél.


7. VETÍTSD KI A HANGOD!
Mindenki számára hallható és érthető kell hogy légy. Ehhez szükséges a megfelelő hangmagasság megtalálása, továbbá a vele való játék, amelyben érzékeltetni tudjuk, ha valamire különösen szeretnénk felhívni a figyelmet, vagy a gondolatsor végéhez érkeztünk.

8. AZ ELŐADÁSOK A TÖRTÉNETEKRŐL SZÓLNAK…
Ha egy hosszabb beszédet tartasz, próbáld meg kiemelni a fontosabb pontokat, úgy, hogy egy-egy történethez csatolod őket. Egy előadónak tudnia kell akár spontán módon is történetet alkotnia.
9. BETERVEZETT GESZTUSOK-NEM!
Ajánlott nem előre megtervezni a kézmozdulatokat, testbeszédet, sokszor erőltetettnek tűnhet és nem biztos, hogy alátámasztja a vele párhuzamosan átadott üzenetet.

10. ÉRTÉKELD A KÉRDÉSEKET!
Ahelyett, hogy „Hát” és „Hmm” sóhajokkal fogadnád a kérdéseket, inkább próbáld meg értékelni ezeket és megköszönni, például: Ez egy nagyon jó kérdés, köszönöm, hogy kitért rá!, ezalatt Te is nyersz pár másodpercet, hogy összeszedd a gondolataid és egy megfelelő választ adhass.

11. ÉRKEZZ IDŐBEN!
A kivetítő összeszerelése és egyéb előkészületi feladatok elvégzése nem elfogadott akkor, amikor a hallgatóság már az előadásra vár. Ezért javasolt időben érkezni és a bemutató előtti feszültebb pillanatokat ezáltal is megkönnyíteni.

12. NE KÉRJ BOCSÁNATOT SZÜKSÉGTELENÜL!
Nem ajánlott olyan dolgokért bocsánatot kérni, mint hogy idegesek vagyunk az előadás közben, nem készültünk fel eléggé a bemutatóra, ezek csak tovább rontanák a helyzetet.

13. DE TUDD, HOGY MIKOR KELL BOCSÁNATOT KÉRNI!
Például ha késtél, vagy észrevehető hibát követtél el (helyesírás, helytelen információ, stb). Te is ember vagy, mindenki hibázhat.

14. ÉREZD JÓL MAGAD!
Próbálj meg egy kis szenvedélyt és lelkesedést bevinni az előadásodba, sokkal érdekesebb és hitelesebb lesz a hallgatók számára is.

15. KÉPZELD MAGAD A HALLGATÓSÁG HELYÉBE!
Próbáld meg külső szemmel végignézni az előadásod: mi az, ami számodra/
számukra használható és érdekfeszítő lehet?!

16. GYAKOROLJ, GYAKOROLJ ÉS GYAKOROLJ!
A tükör előtt vagy egy kisebb hallgatósággal való gyakorlás sokat fejlesztheti a képességeid, továbbá a visszajelzések is építő jellegűek lehetnek.

www.prismae.eu
Full transcript