Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Els instruments cordòfons

Júlia Capella i Núria Baiges
by

Núria Baiges Tomàs

on 6 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Els instruments cordòfons

ELS INSTRUMENTS CORDÒFONS Núria Baiges
i
Júlia Capella Corda pinçada Corda percudida Piano El clavicordi El cimbalom El clavicèmbal L'arpa moderna La guitarra Com es produeix el so en aquests instruments Tècniques que s'utilitzen alhora de tocar aquests instuments Parts d'un instrument d'aquesta subfamília Corda fregada Les clavilles, la celeta,el batedor, les cordes, les escotadures, el pont, els calats, el cordal, la tapa i la pica. Legato, es freguen les cordes desplaçant l'arc cap dalt i cap baix de manera contínua. Marcado, es fan cops curts amb l'arc fregat. Stacato,les cordes es colpejen suaument amb l'arc. Pizzicato,les cordes es pincen amb els dits El llaüt Tècniques d'interpretació Producció del so L'origen de l'instrument El clavicordi és un instrument musical europeu de teclat, de corda percudida, amb el so molt feble. cal no confondre aquest instrument amb el clavicèmbal o clavecí, l'espineta o el virginal. Caracrerístiques del "piano sense tecles" Qui són els luthiers Imatges i característiques sobre : violí, viola, violoncel, i contrabaix Col·locació dels instruments Videos dels grans interprets d'aquests instruments Introducció En els instruments cordófons constitueixen una amplia i variada família. Alguns d'aquests instuments tenen milers d'anys d'antiguitat. El material fregat és la corda. Segons la seva longitud,tensióº i gruix eel so pot ser més agut o més greu. Els cordòfons fregats són aquells que produeixen les vibracions sonores mitjançant el fregament de les cordes, per això es fa servir l'arc, que és una vareta de fusta, a les extremitats es engasta una metxa de fils molt fins. Un luthier és un artesà que fabrica, repara i restaura els instruments de música de corda pinçada o fregada tals com els violins,violes, violoncels, violes d'amor, guitarres, etc… Violí És el més petit i per tant el més agut. Va aparèixer tal com el coneixem avui a Itàlia
durant la primera meitat del segle XVI (1550). Viola La viola és un instrument de corda. Prové de l'anomenada Viola da Braccio (de braç) en oposició a la Viola da gamba (de cama) i la Viola de mà.
Instrument de corda fregada, ocupa el paper de contralt del quartet vocal. Violoncel És considerat com un dels instruments que més s'assembla a la veu humana. Al llarg de la història de la música s'han compost moltes obres per a violoncel ,com el cant dels ocells ja que és un instrument bàsic en moltes formacions instrumentals. Contrabaix És el més greu i voluminós de la família, mesura al voltant de 1,85 cm.Es diferent en la forma perquè té les espatlles caigudes per poder accedir a les cordes En el violí i la viola es col·loca el coixinet de l'instrument sobre l'espatlla i es realitza una pinça entre la barbeta i l'espatlla.
El violoncel es toca assegut subjectant-lo amb els genolls i es recolza a terra mitjançant un plançó allargable que surt de l'interior.
I el contrabaix es toca dret o l'instrumentista recolzat a la vora d'una banqueta alta. violí viola violoncel contrabaix Violí Viola Violoncel Contrabaix característiques formals És un instrument de corda pinçada amb la caixa de ressonància en forma de mitja pera (el fons còncau, corbat, consituït per diverses làmines de fusta, unides entre elles) unida a un mànec. Orígen i época en que va ser més utilitzat a Europa És un instrument força antic, ho van usar i als antics egipcis. Va aparèixer a Occident al segle IX (800) i fins als segles XIII i XIV (1300-1400), no es va difondre per Espanya. El llaüt occidental era descendent del "al-ud" àrab i des d'Espanya es va difondre per tot Europa arribant a convertir en el principal instrument domèstic dels músics aficionats de tot Europa. Característiques formals L'arpa moderna és un instrument de grans dimensions presenta 47 cordes distribuïdes de set en set (repeteix els sons de l'escala diatònica: do, re, mi, etc.).
La forma de l'arpa és triangular i està formada per una caixa de ressonància que ascendeix de forma obliqua, un coll corbat on se situen les clavilles per tibar les cordes, i una columna que li dóna rigidesa. L'altura total de l'arpa és aproximadament 1,80 cm forma de producció del so Les cordes poden ser pinçades amb els dits amb les ungles o amb un pelctre Parts de l'instrument Compost d'una caixa de fusta(d'una forma que recorda el nombre vuit) amb un forat circular al centre de la tapa, sis cordes i un mànec, damunt el qual hi ha el diapasó, dividit en dinou compartimentso trastats Petita ressenya biogràficad'algun gran guitarrista espanyol Manuel Barrueo, va començar a estudiar guitarra als vuit anys al conservatori Esteban Salas de Santiago de Cuba. Al 1967 va emigrar amb la seva família als Estats Units on va completer els seus estudis superiors de guitarra al Conservatori Peabody de la ciutat de Baltimore, Maryland. Des de llavors ocupa la càtedra de guitarra en aquest conservatori i realitza cursos magistrals amb alumnes d'arreu del món Enllaç a algun vídeo d'una bona interpretació amb aquest instrument Al clavicèmbal la pulsació de la cordave determinadaper l'acció de les tecles. Sobre l'extrem de la tecla oposat al punt que es prem( i en generalocult sota la caixa), reposa una peça de fusta anomenada martinet, en posició vertical. La tecla recolza, aproximadament al seu punt mig, sobre un pívot, de manera que fa de balancí i quan hom la prem, l'extrem posterior,sobre el qual recolza el martinet,s'aixeca.
Diferències entre el piano i el clavicèmbal Tots dos són instruments de teclai són primers.Van sorgir a l'edat mitjana de la idea de col.locar al saltarí un teclat com el que usava l'òrgan.El de les cordes polsades era el escaque i el de cordes esquinçades era el duclimer El va inventar un constructor d'instruments italià a finals del segle XVII anomenat Bartolomeo Cristofori. Aquest constructor li va posar al seu instrument PIANO-FORTE, que en italià significa suau-fort. El nom va partir del que va ser la característica més notable d'aquest instrument, la capacitat de sonar forta i suau depenent de la força amb la qual es prem la tecla. Parts de l'instrument El funcionament bàsic del mecanisme d'un piano és el següent: quan una tecla es premuda, la palanca que està situada a l'extrem oposat s'eleva i el martellet associat a ella es posa en moviment en direcció a la corda que es alliberada per l'apagada just abans de la percussió Producció del so La caixa de ressonància, també anomenada moble, és el recinte tancat del piano, que té la finalitat d'amplificar o modular el so. Petita ressenya biogràfica d'algun gran pianista de la història Frédéric-Fraçois Chopin(Zelazowa Wola, Polònia, 1/03/1810/- París, 17/10/1849) és generalment considerat com el més gran dels compositors polonesos i entre els més grans compositors de piano,instrument per al qual va compondre quasi exclusivament. enllaç a una bona interpretació pianística El cimbal hongarés , també conegut com a címbal, és un instrument musical que té un origen una mica incert. Origen de l'instrument Es creu que el poble gitano el va portar a Europa Oriental aproximadament al segle XIII Enllaç on s'observi l'instrument
Full transcript