Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Doing Time by Christine Harris

No description
by

lauren pettapiece

on 28 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Doing Time by Christine Harris

Doing Time Christine Harris Page 34 in the Nelson Literacy book Setting:
a field, a facility
for handicapped children,
Saturday afternoon,spring Conflict:
Man vs. Himself
Joel doesn't want to help
Sebastian. Throughout the
text Joel starts to grow as
a person and change. He
starts to understand
sports and Sebastian. Characters:
Joel is dynamic and round
Sebastian is round and stock
Example: Sebastian is the
typical handicapped kid
that doesn't want people to
feel bad for him. Joel changes
by being more optimistic. Point of View:
First Person
Example:"I hate sports." Theme:
Don't take what
you have for granted
Example: Sebastian
tells Joel how lucky
he is to be an "upright". Plot:
Introduction: The two main characters are Joel and Sebastian. The story takes place one Saturday afternoon at a track and field facility.
Rising Action: Joel is helping Sebastian for his community service hours, he reflects on how much he hates sports.
Climax: Joel starts to warm up to Sebastian, and starts to get more comfortable being around him
Falling action:Joel is intrigued by Sebastian throwing the javelin. He starts to have a change of heart. (a turning point)
Conclusion:Joel decides that he is going to practice the javelin Elements of
Doing Time Questions 1.Sebastian includes Joel as part of his team. What does this say about Sebastian’s character?
It reveals that Sebastian’s character is not quick to judge, and prefers to get a feel for the person from his experience with them.
2.How does the author reveal Joel’s character?
The author reveals Joel’s character through his actions, (for example, his initial and obvious lack of interest) his words, (example, how he keeps saying he doesn’t “do” this, or doesn’t “do” that) and his thoughts. 3. Why does the author choose to include actions of other characters in the story? What is the purpose of the coach and her reassuring tone and voice?
The author includes the actions of others so that we, the readers, can get a feel for their personalities, and their individuality. 4. Do you think, considering his offense, that this is a good placement for Joel?
Yes, I think it’s a good placement mainly because hopefully it will teach him compassion. Maybe being around disabled kids will let him know how much he takes for granted, and make him stop braining people over the head with cricket bats. 5. What lesson does Joel learn on these two pages?
He learns not to be so judgemental, and to learn to accept others for what they are.
6. What is the climax of the story?
When he starts to warm up to Sebastian, and starts to get more comfortable being around him, and when he stops hating the whole prospect of this position. #13. The conflict? How is it resolved? How does point of view contribute to resolution

Joel does not want to help the disabled. He gets comfortable with time and settles in. You can see his mood change through his actions and actions. #14 Which short story elements worked well in the story?

Flashback: give us details about the past fight. Character development: shows us realistic personalities and gets us more into the story. We grow to appreciate the characters. #15 infer: what happened in Joel's past?
-had a dull life
-does poorly in school
-he was bullied or was a bully #16 Is Joel biased towards himself? Is the author biased towards Joel?

Yes and Yes. The author never writes anything that suggests that Joel was given a fair punishment. Joel is clear that he does not think he deserves what he got.
#17 Voice for Joel and Sebastian
Joel at first: angry, bored, annoyed, generally negative
Joel at the end: excited, happy, encouraging, generally positive
Sebastian: happy, excited, energetic, encouraging, generally positive
What does the statement “If he’s the devil, I’m the pope’’ reveal about the speaker’s character?
This statement reveals that the speaker doesn’t think of himself as a very good person. It shows that he thinks Sebastian is the opposite of the devil and that he is the opposite of a pope. This statement is an exaggeration. What is revealed about the main character of this story?
Joel doesn’t like to get things wrong even if it is the first time he’s tried something, he also, does not like sports. The protagonist is judgmental for example; “I was calling him a wheelie.” Joel seems to act without thinking. An example is when he hits another person with a cricket bat. Joel does change throughout the story by watching Sebastian do track events. This inspires him to start practicing javelin. How does knowing the elements of the short story help you understand the text?
Knowing the elements of the short story helps me to understand the text by revealing things about the characters through conflict and point of view. Also, the plot organizes the story to help keep my focus.
Christine Harris is a well-known Australian author. She is 57 and has written many texts from picture books to horror stories. Her stories say a lot about her and almost always convey a message. Christine’s books include Doing Time, Foreign Devil, and Snowy’s Rescue. After reading this story how can you respond to the statement “Sometimes turning points happen when we least expect them.”?
I agree with this statement in most cases however in this story the turning point was pretty obvious and I totally expected it. Ryley's Answers Paul's Answers Lauren's Answers Quiz time!!! #1 Why does Joel want to act bored after Sebastian threw the javelin?

A.because he really was bored

B.because he wants to hide his total dislike of sports

C.because he's a very grumpy person

D.because he wanted to hide his enthusiasm/excitement #2 Where does the story take place ?

A. at a track and field facility

B. at the local stadium

C. at a competition out of town

D. inside a big building that has everything for track and field meets Please don't get this one wrong! #3. Joel is helping at the track meet because...

A. his parents told him to

B. it was a punishment given from his parents

C. it was a punishment given from the court

D. he felt like being helpful #4 What character type is the coach?

A. static

B. foil

C. flat

D. all of the above #5 What is the point of view of the story?

A. omniscient

B. limited omniscient

C. first person

D. objective #6 You could say that the theme of the story is:

A. hope for the future

B. be positive

C. don't take what you have for granted

D. just because you hate some sports does not mean you hate all sports #7 What type of conflict takes place in this story?

A. man vs himself

B. man vs environment

C. man vs man

D. protagonist vs antagonist #8 Why does Sebastian want to win so much? because...

A. he wants to prove that just because he's disabled does not mean that he can't win

B. he does not like to lose

C. everyone else want's to win

D. he wants to be in Guinness book of records #9 Why does Sebastian refuse Joel's offer of "a rug or anything?" or a drink.

A. He is not thirsty.

B. Sebastian likes to be self-sufficient

C. He does not trust Joel

D. He is rug-intolerant #10 What does Joel compare to a supermarket trolley at the beginning of the story?

A. a Safeway cart

B. a netbook trolley

C. the washroom door

D. the wheelchair the answers are:
1. D
2. A
3. C
4. B
5. C
6. C
7. A
8. A
9. B
10. D A presentation by:
Lauren Pettapiece
Paul Thoman
And Ryley Kingham Mood: At first the mood
is negative because Joel
does not like sports. It
starts to get a little
more positive during the
course of the story.
Example: " Arms folded, I wait,
wishing I was anywhere but here." Intro Rising Action Climax Conclusion Falling Action Vocabulary Paddock:
field or clearing snigger:
a snicker or a laugh
Full transcript