Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Méltányosságelméletek

Erős reciprocitás játékok
by

Syi

on 30 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Méltányosságelméletek

syi.hu http://syi.hu/oktatas méltányosságelméletek . erős reciprocitás (strong reciprocity)
méltányosság (fairness, equity)
empirikus kísérletek
egyszeri és ismételt játékok
nagyon sok kultúrában, szubkultúrában megismételték, nagyjából hasonló eredményekkel
a Nash-egyensúlytól (tiszta egoista beállítódástól) való elmozdulás a jellemző nyilvános közjó játék (public good game) simultaneous-decision Prisoners’ Dilemma (PD)
Van x (x=10) játékos, mindegyiknek van y (y=100) dollárja, és mindenki beadhat a közösbe valamennyi pénzt, az egyszerűség kedvéért vagy mindent (y-t) vagy semmit (0-t). Az egyéni döntések után a közös kasszába tett teljes összeget megtöbbszörözik (pl. z=3), és egyenlő arányban visszakapják a játékosok. Az ajánlattevő lépése előtt a kedvezményezett (truster) kap egy összeget (i), amiből lehetősége van c részösszeget felajánlani a partnerének (trustee). Ezt az előajánlott összeget megtöbbszörözik (m), és a megnövelt összegű pénzt az ajánlattevőnek meg kell osztani kettejük között, amiből a kedvezményezett visszakap valamit (r). bizalmi játék (trust game) Adott összegből (100 dollár) az egyik játékos, az ajánlattevő (proposer, allocator) javaslatot tesz a másik játékos (Responder, kedvezményezett) számára, hogy milyen arányban osztaná fel kettejük között a pénzt. A másik játékos az ajánlatot elfogadhatja vagy visszautasíthatja. Amennyiben elfogadja, akkor mindketten megkapják az ajálattevő által javasolt összeget, visszautasítás esetén senki sem kap semmit. ultimátumjáték Ugyanaz, mint az ultimátumjáték, csak a kedvezményezettnek nincs mérlegelési joga, vagyis az ajánlattevő ajánlata a kedvezményezettől függetlenül teljesül. diktátorjáték (Dictator Game – DG) közjószág játék Tisztán önérdekkövető játékosokat feltételezve már a legkisebb ajánlatot is el kellene fogadnia a kezdeményezettnek, ám a kísérletek tanulságai szerint ennél jóval magasabb ajánlatot fogadnak csak el átlagosan a játékosok.
Ezt a méltányosságérzetből fakadó büntetési szándékkal lehet magyarázni. Ha a kedvezményezett méltányosságérzete által diktált összegnél kisebb az ajánlat, akkor a kedvezményezett a visszautasítással bünteti az ajánlattevő "önzését", méltánytalan ajánlatát. eredmények eredmények Kezdetben nagy az altruista hajlam, de idővel (vagyis a játékok számának növekedésével párhuzamosan) csökken. Kezdeteben 40-50%-os felajánlások is vannak.
Ha bevezetik a büntetés lehetőségét (amikor a játékosok saját pénzükből büntethetik azokat a társaikat, akik keveset ajánlottak fel a közösbe (a potyautasokat), akkor a csoport egészén belül jelentősen megugrik a kooperálási hajlandóság.
A világ minden pontján, sokféle kultúrán belül elvégezték a kísérleteket és mindenhol nagyjából hasonló eredményeket kaptak. Bár már kisebb mértékben de még mindig elég magas arányban ajánlanak fel összeget a kedvezményezett számára, pedig itt már azt sem lehet feltételezni, hogy a "büntetéstől" való félelem miatt tennék ezt.
Ez a kísérlet egyértelműen az ajánlattevő altruista beállítódását mutatja
Nagyon szerencsétlen a játék elnevezése, mert nincs lényegi köze a diktátori szerephez, csak azt akarták kifejezni vele, hogy egyszemélyi döntésről van itt szó eredmények eredmények Ebben a kísérleti játékban is megtapasztalható az altruizmus.
A viszonzási hajlandóságot, a negatív reciprocitást mérik ezzel. az első cikk: Güth, W., Schmittberger, and Schwarze (1982). "An Experimental Analysis of Ultimatum Bargaining". Journal of Economic Behavior and Organization 3 (4): 367–388. ultimátumjáték (ultimatum game - UG) diktátorjáték (dictator game - DG) nyilvános közjavak játéka (public good game - PGG) bizalomjáték játék (trust/investment game - TG) Ego Alter public good Ego Alter exchanged
good 100 dolláros játék Truster Trustee Proposer Responder OR Proposer Responder 100(m-1) 100(m/2-1)
100m/2 0 trustfulness - bizalomteljes
trustworthiness - szavahihető, bizalomgerjesztő Time
Effort
Loyalty
Hard Work
Commitment
Ability
Adaptability
Flexibility
Tolerance
Determination
Enthusiasm
Personal sacrifice
Trust in superiors
Support from co-workers and colleagues
Skill Job security
Salary
Employee benefit
Expenses
Recognition
Reputation
Responsibility
Sense of achievement
Praise
Thanks
Stimuli output: input:
Full transcript