Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Waarden en normen

No description
by

Liesbeth Beeks

on 24 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Waarden en normen

Waarden & normen Bedankt voor jullie aandacht!! Groepen en normen.... Als pedagogisch medewerkers komen jullie dadelijk veel in aanraking met groepen. Dit zullen meestal groepen met kinderen zijn. Een fundamenteel onderdeel van groepen zijn 'normen'. Zij bepalen wat gepast en ongepast is in een groep. Deze week gaan we het hebben over normen en waarden. Definitie: Wat zijn waarden...? Waarden zijn afhankelijk van veel factoren. Dit kan zijn:
opvoeding
religie
levenservaringen

Bijvoorbeeld van een waarde: respect Kort gezegd: een waarde is wat we waardevol vinden, waar we belang aan hechten. Het zijn opvattingen over datgeen wat wenselijk is. Wat zijn normen...? Normen zijn regels die bepalen welk gedrag goed/fout is of gewenst/ongewenst. Het zijn richtlijnen voor het dagelijks handelen: ze verbinden onze waarden met ons handelen. Bijvoorbeeld: Binnen de BSO waar je stage loopt is 'respect' een waarde. Dit uit zich in de norm dat de kinderen niet mogen schelden. Definitie: Groepsnormen Normen zijn belangrijk binnen groepen, omdat ze ervoor zorgen dat er stabiliteit en voorspelbaarheid is. Door het bestaan van normen weet je wat je van elkaar kunt verwachten. Functies van normen binnen een groep: De groep wordt in stand gehouden.
Groepstaken worden uitgevoerd en geregeld.
Geven identiteit aan de groep.
Helpen bij het interpreten van de werkelijkheid Belangrijk? Jazeker! Dat was 'm VRAGEN???!! And one more thing... en nu.... VRAGEN???!! . Oefening 1: Persoonlijke waardenprofiel Jullie gaan dadelijk aan de slag met het 'normen en waardenspel'.
In het midden van de kring leg ik op tafel een aantal kaarten met hierop verschillende 'waarden'. Jullie zoeken individueel hieruit de drie waarden die voor jullie persoonlijk het belangrijkste zijn.
Hierna ga je de waarden op volgorde leggen: de belangrijkste bovenaan en de minst belangrijke onderaan.
Hierna ga je met je buurman/vrouw bespreken welke waarden jullie hebben uitgekozen en waarom je deze hebt uitgekozen. . . Jullie hebben zojuist de voor jullie belangrijkste waarden uitgekozen. Pak nu de waarde die bovenaan jullie lijstje lag.
Bij de waarde die bovenaan lag, bedenk je een gedragsnorm. Welke gedragsregels kan er bij deze waarde horen?

Voorbeeld: Je waarde is respect. De norm is dat je respectvol ben voor alle personen om je heen. Oefening 2: Norm bij waarde VRAGEN???!! Respectvol zijn voor anderen Met iedereen kunnen samenwerken Voor jezelf op mogen komen Je mag kritiek geven Je mag fouten maken Sire normen en waarden:

School tv normen, waarden, socialisatie
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060906_gezin01 http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20060906_gezin01
Full transcript