Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Roli i bimeve ne jeten e perditshme

No description
by

Lea Llupa

on 9 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Roli i bimeve ne jeten e perditshme

ROLI I BIMEVE NE JETEN E PERDITSHME
Individual

Synimi:
Vleresimi i roleve qe kane bimet ne drejtime te ndryshme si mjedis,ndertim dhe zbukurim
Objektivat:
Te njohim rendesine qe kane bimet ne mjedis

Te arrijme te tregojme rolin qe bimet kane ne fushen e ndertimit

Te arrijme te shfaqim dhe funksionet e tjera qe kane bimet. Shembull konkret: Perdorimi i tyre ne zbukurime te ndryshme.

Te aftesohemi te punojme ne grup.Te perpunojme,organizojme informacionet e grumbulluara.

Rol te rendesishem si ne jeten e kafsheve ashtu dhe ate te njeriut.
Ketu mund te permendim proceset duke nisur qe nga prodhimi I oksigjenit dhe pakesimi I gazit karbonik, qe realizohet permes procesit te fotosintezes, e deri tek prodhimi I lendeve organike me te cilat ushqehet vete bima, por edhe jo rralle here, kafshet dhe njeriu.
Procesi i Fotosintezes
6CO2 + 6 H2O + Energji Diellore = C6 H12O6 + 6O2
Reaksion sinteze
Realizohet
Fazat e Fotosintezes:
Faza ne drite
Faza ne erresire
Ne ditet e sotme,perkrah celikut,metalit,xhamit,nje perdorim shume te madhe ka patur dhe druri si lende e pare ndertimi po ne kete fushe. Prodhimi dhe përpunimi i drurit përdor shumë më pak energji se sa shumica e materialeve të tjera të ndërtimit, duke i dhënë produkteve të drurit një gjurmë më të ulët të karbonit. Druri mund të përdoret për zëvendësim për materialet që kërkojnë sasi të mëdha të lëndëve djegëse fosile që do të prodhohen. Përveç kësaj, produktet e drurit e ruajne karbonit e thithur prej pemeve gjate rritjes se tyre.Por cilat jane ne fakt avantazhet e perdorimit te tij??
Bimet ne Ndertim
Ndikon ne rregullimin e ndryshimeve klimaterike.
Pemet dhe produktet e drurit kane nje aftesi unike per te grumbulluar dhe ruajtur CO2.Dhe kur keto peme pritet ato serisht e ruajne sasine e CO2 te thithur prej atmosferes.Rreth 50% e peshes totale te tij eshte CO2.
Perdorimi i drurit eshte gjithashtu shume efikas per sa i perket perdorimit te energjise.Shpeshhere ai eshte perdorur si lende zevendesues i shume materialeve si: celiku,alumini dhe betoni qe kerkojne sasi te medha energjie te perdorur ( me shume CO2)
Lende e riperteritshme
Eshte me rezistent
Kane nje strukture me te forte.
Duke e krahasuar me celikun dhe betonin pisha radiata kishte nje force rreth 20% me te madhe ne raport me ate te nje celiku dhe deri ne 5x me te mire se si i nje betoni.
Druri ka nje kosto me te ulet
.
Bazuar ne disa studime eshte nxjerre si perfundim se perdorimi i drurit eshte zgjedhja me efektive.
Bimet si zbukurime
Historia e zbukurimeve me lule daton qe ne kohet e lashta egjiptiane,kineze,romake greke,bizantine e me vone duke u perhapur si nje kulture e re dhe ne Europe e kontinente te tjera.Secili qyteterim kishte menyra te ndryshme te perdorimit te ketyre luleve. Greket e romaket e lashte perdornin shume gjethet e lisit,dafines, majdanozit e shume te tjera. Gjethet e ullirit perdoreshin per kurorat e vecante per fituesit e lojrave olimpike ne Greqine e lashte dhe per te simbolizuar pushtetin,nderin,besnikerine dhe perkushtimin. Ne Romen e lashte keto kurora perdoreshin per te nderuar triumfin dhe trimerite e komandanteve te fuqishem. Vete drejtuesit e atehershem mbanin te njejten kurore.
Pema e Krishtlindjeve është një peme e dekoruar konifere (halore) me gjelbërim te përhershëm, natyrale ose artificiale, dhe një tradite e lidhur me festimin e Krishtlindjeve.
Sipas dijeve te krishtera, pema e Krishtlindjeve është lidhur me Shën Boniface dhe qytetin gjerman Geismar
Ne maje te pemes vendoset zakonisht nje gjell pse yll duke përfaqësuar kështu mikepritjen e engjëjve ose te Yllit që nga lindja e Krishtit. Tradita e dekorimit te një peme halore (me gjelbërim te përhershëm) për ka nisur neLivonia dhe Gjermani ne shekullin e 16.
Tradita e pemës se Krishtlindjeve ashtu si njihet ditët e sotme është mjaft e re. Ajo u vendos nga Martin Luther si një homolog protestant i skenës Katolike te lindjes se Krishtit. Luther vendosi pemën e Krishtlindjeve si një simbol te "pema e jetës" ne kopshtin e Edenit.
Zakoni i ngritjes se pemës se Krishtlindjeve mund te gjurmohet historikisht ne shekullin e 15 ne Livonia (sot Estoni dhe Letoni) ne shekullin e 16 ne Gjermaninë veriore.
Shumë lule kanë kuptime të rëndësishme simbolike në kulturën perëndimore. Praktika e caktimit kuptime të luleve është i njohur si floriography. Disa nga shembujt më të zakonshme përfshijnë:
Trendafili i kuq
Simbol i dashurise, bukurise dhe pasionit
Lulekuqet
Simbol i ngushëllimit në kohën e vdekjes
Zambaket
janë përdorur në varrime si një simbol i referohet jetës".
Luledele
Full transcript