Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hallási illúziók

No description
by

on 12 March 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hallási illúziók

Hallási illúziók
Shepard hang
Folyamatosan emelkedő hangot hallunk, ami sosem ér véget.
Ezt a hatást úgy érik el, hogy az alaphangok oktávnyi távolságra vannak egymástól, amelyek folyamatosan emelkednek és halkulnak, míg más részek hangosabbak és azokat hallani legkiugróbban. Ezáltal sosem lehet a skála elejét és végét hallani, mert azok nagyon halkan hallhatók csak.
Illuzórikus folytatás
McGurk-hatás
Ezt vizuálisan a Penrose lépcső illúzióval lehet szemléltetni, amely első és utolsó foka önmaga.
Rövid hangok rendszeres időközönként játszódnak le, amelyek végig változatlanok.
A zajok mindig a hangok közti időbe esnek, és egy idő után a zaj elég hangos lesz ahhoz, hogy elfedi a szüneteket, így a hangok egy folyamatos hangként észlelhetők, majd a zaj halkul és a hangok újra különállóként hallhatóak.
A hallásunkat a látás nagy mértékben befolyásolja és akár felül is írhatja.
Itt az történt, hogy mindig ugyanazt a hangsort hallhattuk (ba-ba-ba), és mégis a szájmozgás megváltoztatta, amit észleltünk (pa-pa-pa, vagy fa-fa-fa).
Az agyunk kiegészíti a környezetünkben lévő hiányos információt. Az emögött álló folyamatok, amikre most láttunk példát teszik azt lehetővé, hogy a világot folyamatosságában tapasztaljuk meg.
A képen látható piros vonalat megszakítva látjuk, míg a kék vonalat a legtöbben egybefüggőnek mondanák, mert nem látjuk, hogy mi van a zöld téglalap alatt.
Az illúzió valójában nem más, mint az érzékek torzítása. Megmutatja, hogy az agyunk általában hogyan érzékeli és szervezi az észlelési (látási, hallási, stb.) információt. Legtöbbször ezek a szerveződések helyesek, ami az észleléshez vezet. Azonban ha helytelenek, illúziók jönnek létre. Amikor egy illúziónak vagyunk tanúi, akkor olyasmit észlelünk, ami a valóságban nincs jelen.
Kattints a videóra!
Kattints a videóra!
Most egy olyan illúziót mutatunk be, amelyben a látott dolgok felülírják a hallottakat. Az első videóban arra kell figyelni, hogy milyen hangot hallunk, attól függően, hogy melyik kép van előttünk. A második videóban elsőször a jobb oldali, majd a bal oldali képre nézve másként halljuk a kiejtett hangsort, mintha például csukott szemmel hallgatnánk.
Fantom szavak
Milyen szavakat hallasz? Érdemes kicsit több ideig hallgatni.
Amikor megpróbáljuk tapasztalainkat értelmezni, fejünkben általában több értelmezés verseng és a legjellegzetesebb vonások alapján döntünk. Ha azonban sokáig ugyanaz a bemenet, akkor agyunk hajlamos a triviális értlemzést egy alternatívra cserélni, más vonások kiemelésével.Egy másik példa, ahogy Escher képén az amorf formák ludakká alakulnak
A hatás ereszkedő hangokra is előállítható. Az illúzió annyira erős, hogy akkor is ereszkedő hangsort hallunk, ha látjuk, hogy hol játszik magasabb hangokat a zongorista.
Kattints a videóra!
Látási modalitásban például a forgó henger illúziónál néha jobbra, néha balra forog a henger, attól függően, hogy mely pontok alapján építjük fel a téri alakzatot (adott pont egy homorú vagy doború részhez 'rendelődik').
Kattints a videóra!
Full transcript