Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Wales

No description
by

Roosa H

on 7 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Wales

- Valtiomuoto on itsehallinnollinen perustuslaillinen monarkia
PLATFORMS
Social
SOCIAL
SEO
CMS
Wales on Ison-Britania niemimaa. Sen rajanaapuri idässä on Englanti, lännessä ja pohjoisessa, ja etelässä Bristolin kanaali erottaa Walesin Cornwallin niemimaasta joka kuuluu Englantiin. Tiheimmin asutut ja teollistunneimmat alueet Walesissa on Etelä-Wales, mukaan lukien pääkaupunki Cardiff ja kaksi muuta suurinta kaupunkia, Swansea ja Newport.
Public scool tarkoittaa yhdistyneessä kuningaskunnassa yleenä tiettyjä yksityiskouluja mutta, termi on vanhentunut. Public scool tarkoittaa nykyään valtio tai jonkin muum julkisen (engl. public) tahon hallinnoimaa ilmaista koulua. Ala-asteen päiväkotiin mennään sinä vuonna jolloin on lapsen 4-vuotis syntymäpäivät. Seuraaavana vuonna mennään kouluun johon mennään joka päivä klo 09:00 ja päästään 15:30. Koska laissa kielletään jättää lapsi tai lapset yksin kotiin niin on olemassa erillaisia kerhoja, jos esim: molemmat vanhemmat käy töissä
Ilmasto on Walesissa merellinen, yleensä pilvistä, tuulista ja kosteaa. Ilmasto vaihtelee paikallisesti koska, siellä on rikkonaisia rannikkoja ja vuoristoja. Jossain ylänköalueilla sää voi olla todella ankara, mutta rannikoilla taas miellyttävä. Vuoden keski lämpötila on suunnilleen 9,5-10,5 celcius astetta. Rannikoilla kylmin kuukausi on yleensä helmikuu ja sisämaassa tammi- ja helmikuu ovat yhtä lämppimiä. Heinäkuu on vuoden lämpimin kuukausi.
Ruoka
Maantiede
koulunkäynti
PERUSTIEDOT
Päätieverkko kuljettaa noin kolmasosan tieliikenteen Walesssa. Noin 80% liikenteen Walesin teillä on autot, taksit ja pikkubusien, pääasiassa itä-länsireitellä Pohjois- ja Etelä-walesissa.Walesissa on vasemman puolinen liikenne

Yli 16,32 % Walesin kolmivuotiaasta osaa puhua,kirjoittaa ja lukea kyrmin kieltä. Myös 1,37 % saman ikäisistä osaa puhua ja lukea. 2,83 osaa vain puhua. 4,93 % osaa puhua selvästi ja 71,57 % ei osaa ollenkaan kieltä.
Liikenne
Ilmasto
WALES
sadediagrammi
vuoristo
rannikko
- Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar on Elisabet II
-Walesin pääministeri on Carwyn Jones
vaakuna
sijainti
lippu
Elisabet II

TEOLLISUUS
Wales
Väestö
Walesin keittiö tunnetaan lampaanlihasta. Walesissa perinteiseen calw-keittoon käytetään purjoa, keräkaalia, lampaanlihaa sekä pekonia. Walesilainen toinen perinneruoka on bara lawr merileväleipä.
bara lawr
calw-keitto
Urheilu
Walesin oma jalkapallomaajoukkue on perustettu 1876-luvulla-
Joukkueenjohtaja on Chris Coleman.
peliasujen värit on punainen ja keltainen. Kotiasu on punainen ja vieras on keltainen.
Jalkapallossa walesin parhaat joukkueet pelaavat kuitenkin Englannin sarjoissa.
Rugby on walesin kansallisurheilulaji ja sitä seurataan varsinkin maan eteläosissa
maajoukkueen logo
Cardiffia on eräs Walesissa sijaitseva linna joka on rakennettu noin 50 vuotta ajanlaskun jälkeen. Se on ehkä koko Walesin suurin historiallinen nähtävyys.
rugby

- Pääkaupunki on Cardiff
- Muita kaupunkeja on esim... Swansea ja Newport
- pinta-ala yhteensä 20 779 km
- Väkiluku (2013) 3 082 41
-Väestötiheys on 148,3 / km
- Vralliset kielet ovat englanti ja kyrmi
- Rahayksikkö on englannin punta (GBP)
- Aikavyöhyke +0
- Kesäaika on UTC+1
- Kansainvälinen suuntanumero +44
- Motto Cymru am byth
- Kansallislaulu Hen Wlad Fy Nhaday
Osa Walesista on teollistunut jo vuonna 1700. Walesissa on louhittu erillaisia malmeja kuten, hiiltä, kuparia, rautaa, lyyjyä, kultaa ja liuskekiveä.
Nähtävyyksiä
Cardiffia
Millennium Stadium on nurmi kenttä jossa pelataan esim:rugbyä ja jalkapalloa.
Stadium on rakennettu vuonna 1999 ja siellä on noin 2000 penkkiä ja on nykyään maailman neljänneksi suurin stadium.
Millennium Stadium
Kuninaalinen perhe
Elisabet II
Yrjö VI
Philip
Charlers
Anne
Edward
Historia
Rooman valta levittäytyi myös länsi osaan Britaniassa jossa kelttiheimosta, Combrogii, muotoutui provinssi Camparia. Cambariaan levittäytyi Roomalainen kulttuuri ja 300-luvulla myös kristinusko levittäytyi. Roomalaiset rakensivat monnia linnoituksia maan eteläosaan, aina Carmartheniin (Maridunum) saakka. Roomalaisten muistoa on myös Caerleonin (Isca) linnoitus, jonka amfiteatteri on Britannian parhaiten säilynyt. Roomalaisten vaikutus ulottui myös maan pohjoisosaan. Tarinan mukaan Maksimus, yksi viimeisistä Rooman keisareista nai Helenin. Nimestä ei ollut varmuutta joten hän saattoi olla Eleni tai Seleni. Heleni oli segontiunilaisen heimopäälikön tytär.
Walesilaiset nousivat monia kertoja kapinaan ja 1400-luvun alussa Englannin parlamentti pysäytti Walesin parlamentin. Lopullisesti Wales liitettiin Englantiin.
Walesin historiaa
Kuinka Wales sai nimensä?
Nimi Wales tulee anglinkielisestä, ulkomaalaista merkitsevästä wylisc-sanasta, joka myöhemmissä englannin kielen vaiheissa muotoutui Welsh, walesilainen. Muukalaisten maa taas oli anglosaksiksi Wealas. Normannit kutsuivat maan asukkaita nimellä galles, gallit.
Andrew
Kuningatar Elisabet II on syntynyt 21. huhtikuussa vuonna 1926 Lontoossa, eli hän on 88-vuotta. Hänen uskontonsa on anglikaani. Puoliso on prinssi Philip joka on syntynyt 10 päivä kesäkuussa vuonna 1921 eli hän on noin 93 vuotta.
Kunitar Elisabet II nousi isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952. Parilla on neljä lasta: Charles, Anne, Andrew ja Eddward. Elisabet II:llä on kahdeksan lapsenlasta ja kolme lastenlastenlapsia.
Walesissa kolme yleisintä uskontoa on kristinusko, muslim ja anglikaani. Elisabet II kuuluu anglikaaniin.10 % walesilaisista käy säännöllisesti kirkossa ja 70 % on kristittyjä. Muiden uskontojen prosentti määrää en saanut selville.
Uskonto
Muslim
Anglikaani
Kristinusko
Politiikka
Yhdistyneen kuningaskunnan neljästä maasta Wales on yksi niistä. Britanian politiikan alahuoneeeseen valitaan Walesista 60 edustajaa. Vuodesta 1999 on ollut oma parlamenttinsa, kansalliskokous. Lain jäkeen joka hyväksyttiin vuonna 2006 kansallis kokouksella on ollut oikeus tehdä omia lakeja, mutta Britanian parlamentin täytyy hyväksyä ne. Walesin kansalliskokoukseen kuuluu 60 jäsentä.
Walesinspringerspanieli
Walesinspringelspanieli
Walesinspringelspanielin alkuperämaa on Iso-Britania ja rotu on syntynyt vuonna 1700. Sitä kutsutaan welssiksi. Uroksen säkäkorkeus on noin 48cm ja nartun on noin 46cm. Rodun hyväksytty väritys on valkinen jossa on syvänpunaista tai toisin päin. Sen silmien väri on ruskea ja silmien muoto on manteli. Turkki on tuuhea, suora ja silkinsileä. Se tulee yleensä koirien ja lasten kanssa toimeen. Rotu on myös hyvin aktiivinen, vilkas ja eloisa. Walesinspringspanieli on hyvin vanha englantilainen koirarotu.
Walesinterrieri
Walesinterrierin alkuperämaa on Iso-Britania ja elinikä on noin 15 vuotta. Niiden paino on noin 9 kg ja säkäkorkeus on korkeintaan noin 39 cm. Rodussa sallitut värit on punaruskea mustin merkein tai musta harmaankirjava punaruskein merkein. Se on iloinen, eloisa ja ei melkeen koskaan ujo ja ne kaipaavat kiinnostavaa tekemistä päivittäin.
Walesinterrieri
Cardiff
Cardiffissä on noin 346 100 asukasta ja Kokonaispintaala on 6 652 km. Luvun 1800 alkupuolelle asti Cardiff oli pikkukaupunki, mutta satamakaupunkina teollinen vallan kumous lisäsi sen merkittävyyttä.
Cardiff
Cardiff on Walesin pääkaupunki.
Newport
Newport on Walesin kolmanneksi suurin kaupunki. Newportin pinta-ala on 190 km ja väkiluku noin 139 600. (vuodelta 2005).
Newport
Swansea
Swansea on Walesin toiseksi suurin kaupunki.
Pinta-ala on 378 km ja väkiluku on noin 225 000.(vuodelta 2004).
Swansea
JOS HALUAT LISÄÄ TIETOA WALESISSA, MENE WIKIPEDIAAN JA ETSI HALUAMASI TIEDOT
Full transcript