Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Alkohol - Disposition

No description
by

Liva Wejs

on 8 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Alkohol - Disposition

Alkohol (ethanol) har gennem flere hundrede år været vores foretrukne rusmiddel.

Alkohol er det mest brugte, og et af de mest sundhedsskadelige rusmidler.

Det gennemsnitlige forbrug af alkohol har tidligere ligget på omkring 1 liter ren alkohol pr. måned pr. indbygger over 14 år, det svarer til 2,8 genstande pr. dag pr. indbygger. Polært stof Fra fuld til ædru Alkohol helt simpelt Fra gær til alkohol Ved at fremstille alkohol skal man have det igennem en gæringsprocess. Og det kan kun ske hvis at gæringsprocessen ikke får ilt(O2) nok. Ved at begrænse tilførelsen af ilt, tvinges gæret til at gære glykose og dermed lave alkohol. Under gæringsprocessen dannes der også CO2(kuldioxid) som reagere på vandet og der dannes kulsyre. Men kulsyren bliver dog igen til kuldioxid når det hældes på glas. Faktisk så er alkohol(ethanol) giftigt for kroppen og er celledræbende. Når man indtager alkohol optages alkoholet straks i blodet da det er vand-og fedtopløsligt. Ethanolen bliver optaget i tyndtarmen, og herefter videre til leveren, og transporteres som sagt med blodet. Inde i leveren findes der en enzym som nedbryder ethanolen, jo mindre at man indtager mere end 8 gram ethanol pr. time. Ellers så køre alkoholen bare rundt omkring i kroppen. Samtidig opløses ethanolen i det fedt, i vores cellemembranere, så de bliver delvist flydende og fungerer dårligere. Det gør at vi ikke fungere optimalt, og reagere langsommere, og opfatter verden på en anden måde. Det enzym kaldes alkoholdehydrogenase.

Ethanal:
Nogle folk prøver også at destillere deres eget alkohol. Men det ender ikke altid som man ønsker, der dannes nemlig nogle gange ethanal(CH3COH), bare 3 ml. kan gør en blind, og 20 ml. dør man af. Simpel beskrivelse af alkohol, den kemiske betegnelse for alkohol er C2H5OH bedre kendt som ethanol. Ethanol er både opløsligt i både vand og olie p.g.a OH gruppen som er polær. Grunden til at ethanol er den eneste form for sprit man nyder, er da man godt kan dø af de andre, så som ethanal(CH3CHO). Ethanol virker også som en rengøringsmiddel, så er man løbet tør er det en mulighed. Men den form for alkohol fremkommer af ethen som er et biprodukt fra olieraffinaderiet. Alkohol Et polært stof er et stof som har poler. Det vil sige at stoffet samler alle elektronerne i den ene side. Der hvor stoffet har flest elektroner er det negativt, og der hvor stoffet har mindst elektroner er det posetivt. På den måde har stoffet så fået en posetiv og en negativ pol.

Et eksempel på et polært stof er vand(H2O). Ethanol er også et polært stof, så alle stoffer der indeholder OH forbindelser er et polært stof. Men Ethanol er ikke polært som vand, da det indeholder Carbon(C) Punkt. 1
Indtagelse af alkohol Når man f.eks. drikker en øl, får man ethanol og ilt ind i kroppen. Det vil sige:

2 C2H5OH + O2 --> 2 CH3COH + 2 H2O Punkt 2.
Dannelse af Ethanol og H2O Ethanolen og ilten bliver derefter til ethanal(CH3CHO) og H2O. Derefter tilføres der O2, så det vil sige:

2 CH3CHO + O2 --> 2 C2H4O2 Punkt 3.
Tid til at være ædru Når man har været igennem det gode humør er det på tide at man bliver ædru, det sker at når alkoholen bliver omdannet til eddikesyre.
Så tilsættes der bare 4 O2, det bliver til CO2(kuldioxid) og H2O(vand) og så er man ædru og helt nede på jorden igen.

2 C2H4O2 + 4 O2 --> 4 CO2 + 4 H2O Forsøg 1
Fremstilling af alkohol Gærsvampes stofskifte kaldes for gæring, når det forgår uden ilt. Ved gæringen omdannes sukkeret til alkohol og CO2. Jeg starter med at opløse 50 g gær i 250 ml lunkent vand. Og så bagefter hælder jeg 50 g sukker i 250 ml lunkent vand.
Derefter hælder jeg 50 ml gærvand og 50 ml sukkervand i en kolbe, hvor jeg derefter sætter prop i, og forbinder det med et bøjet glasrør og en slange ned i en bægerglas med vand i. Dette gør jeg i stedet for at bruge et boblerør, men det virker lige så godt. Bægerglasset forhindrer gæringen i at få O2, og det kommer ikke til at lugte af gær over det hele.

Derefter stiller jeg kolben et lunt sted, og så skal det egentlig stå i en uge. Fosøg 2
Destillation af alkohol Jeg starter med at lave opstillingen som på billede 2:
En kolbe spændes fast, og i den sættes en prop med to huller: et hul til et termometer og et hul til et bøjet glasrør. Det bøjede glasrør forbindes med en slange til et andet glasrør, som sættes ned i et reagensglas (glasrøret skal være 3 - 4 cm over reagensglassets bund). Reagensglasset sættes ned i et bægerglas med koldt vand (brug evt. isterninger).

Vi varmer gærvandet op til omkring 80 grader, hvor temperaturen holdes: ethanol(C2H5OH) fordamper ved 80 grader, hvor at vandet(H2O) først fordamper ved 100 grader. Ethanolen fordamper, men fortættes igen i reagensglasset, i det kolde vand.

Når man har lavet en destillation kan man prøve at sætte ild til ethanolen. Hvis væsken kan antændes med en tændstik, så er alkoholsprocenten over 50% i forhold til vandet. 1 2

3 4

5 6 Alkoholprocenten i en øl I det her forsøg er det vigtigt at være meget præcis.
Man starter med at hælde 100 ml øl over i et bægerglas. Derfra hældes det stille og roligt over i et højt glas. Derefter kommer man et par dråber antiskum - emulision i.
Derefter kommer man øllen ned i en kolbe, og der tilsættes tre pimpsten, så at øllen ikke koger over. Der sættes nu en prop på kolben med to huller, det ene hul stikkes der et termometer ned, der går helt ned i væsken. I det andet hul skal der sidde et bøjet glasrør, som via en slange er forbundet med et andet glasrør, som er stukket ned i et jumbo-reagensglas i et vandbad.

Brænderen under den rundbundede kolbe tændes, og der destilleres 50 - 75 ml. Derefter tilsætter man vand til det samlede rumfanger 100 ml og så kan man med flydevægten måle alkoholprocenten. En hurtigere måde at vise processen på
<--- Vores eget forsøg på at vise processen: film Ethanol - et rusgift:

Vi ved godt at vi ikke tåler overdrevet mængder af alkohol. Det er fordi at alkohol er giftigt i store mængder. Alkoholen påvirker nemlig vores nervesystem - vi bliver beruset. Ved langvarig indtagelse af alkohol kan det skade en så meget - især ens lever - at man kan få "skrumpelever", eller derimod det der er værre, "hjernskader". Når man vågner op med tømmermænd er det et tegn på at man har indtaget for meget alkohol, det skader ikke hvis det sker en gang i mellem, men sker det for tit har det sine konsekvenser. Det der sker når man indtager alkohol er at den kommer igennem en process, hvor det bliver omdannet til vand og kuldioxid. Men under processen bliver det omdannet til ethanal og det er yderst giftigt for legemet. Processen - tjek evt. fra fuld til ædru. nummer 7 Gærcellerne nedbryder glykosen for at få energi. Den får mest energi ved at forbrænde glukosen. Til gengæld kræver forbrændingen ilt. For at tvinge gærcellerne til at gære glukosen og lave alkohol begrænser vi tilførelsen af ilt. Ved gæring dannes der CO2(kuldioxid). Kuldioxiden reagere med vandet i opløsningen. Herved få vi dannet kulsyre. Man tilsætter ydeligere kulsyre under tryk til den færdige øl. Kulsyren er med til at give øllen dens særlige smag. Desuden omdannes kulsyren om til kuldioxid og vand, når øllet hældes på glas. Det er det vi ser som små bobler ned i øllen. Desuden er kuldioxiden med til, at der dannes skum på toppen.

CO2 + H20 -----> H2CO3 kulsyre

Alkohol er et giftigt affaldstof. Alkohol er faktisk celledræbende og bruges til desinficering. Den alkohol cellerene producere bliver opholdt i væsken omkring dem, og det bliver hele tiden mere giftigt. Når alkohol procenten er oppe på 20% dør gærcellerne. Øl har normalt mellem 4 - 10% alkohol.

Alkohol dannes ved gæring af maltsukker. Når dannelsen er færdig filtreres gæren fra. Den alkohol vi drikker hedder ethanol. Ethanols molekyleformel er:
-----> C2H5OH Ethanols opbygning nedenunder:

H H

H C C OH

H H


Ethanol kan både opløses i vand og olie. Opløsligheden i vand skyldes OH gruppen. Den er polær, hvor imod resten af molekylet ikke er. Det gør så at det kan opløses i andre upolære stoffer som fedt og olie. OH-enden er polær.

Bindinger:
Ethanols OH-ende danner hydrogenbindinger på samme måde som vand gør. Derfor er ethanol blandbart med vand og i øvrigt flydende ved stuetemperatur.

Vands elektroner samler sig i oxygen-enden så den bliver negativt, og hydrogen enden vil blive positiv. Derudover vil vandets hydrogen-ende tilknytte sig til oxygen-enden fra et andet vandmolekyle. Det er en hydrogenbinding. De er meget stærke, og er grunden til at vand ikke fordamper ved stuetemperatur. Så hvis hydrogenbindingerne ikke holdte fast på vandets molekyler ville vand være på gasform ved stuetemperatur.

Derimod er ethanols kulstof ende upolær, det vil sige at den ikke kan danne brintbindinger. Til gengæld så ligner den fedt og olies kulstufkæde, og kan derfor opløses i olie og fedtstoffer. Det er den del vi udnytter når vi bruge denatureret sprit til rengøring. Det er så blandet op med nogle andre stoffer som gør det udrikkeligt. Ethanol Hvordan Ethanol kommer til:

Ethanol fremstilles af ethen - C2H4(H2C=CH2) - og vand. Ethen er et af olieraffinaderiernes biprodukter. Så det man gør er at få ethen til at reagere på vand.

H2C=CH2 + H2O -----> H3C-CH2-OH
Ethen vand Ethanol

Men hvis det derimod skal fremstilles til drikkevare, skal det fremstilles med en metode som har været kendt i mange kulturer i flere tusinde år. Det går simpelthen ud på at forgære sukkerholdige opløsninger. Der kan sukkerarten glucose omdannes af levende gær efter reaktionsskemaet.

C6H12O6 + gær ---> 2 CO2 + 2 C2H5OH
Glucose Kuldioxid Ethanol

Det sukker der bruges kan komme fra alm. druesukker eller spirende byg eller blot alm. roesukker.
Full transcript