Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MEASURED DRAWING

No description
by

D'afiq Afiqah

on 8 July 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MEASURED DRAWING

design by Dóri Sirály for Prezi
Lukisan diukur adalah istilah yang diiktiraf dalam industri untuk menggambarkan lukisan disediakan daripada ukuran di tapak bangunan yang sedia ada atau ruang.
Apa Itu Lukisan Terukur?
Latar Belakang
Allahyarham Dato’ Haji Abdullah bin Haji Sijang (1915-2003)
Latar Belakang
Masjid Jamek Dato' Haji Abdullah Sijang
Lukisan Terukur
Masjid Jamek Dato' abdullah Sijang
Port Dickson.
En.Shahrul Kamil Pn.Zarith Sofea
Nor Nabila 06DSB11F2010
Nur Afiqah 06DSB11F2021
Perbezaan antara warisan dan traditional
Warisan
Harta Itu Apakah Atau Mungkin diwarisi.

Tradisional
Harta diwarisi daripada pemilik kepada pewaris keturunan.
Sesuatu yang diturunkan sebelumnya Dari Generasi atau Tradisi.

Seni bina dipengaruhi oleh latar belakang pemilik.
Jenis-jenis bangunan
Bangunan Kediaman
Sebuah bangunan yang digunakan untuk tinggal di mana kawasan kediaman membentuk sekurang-kurangnya setengah daripada jumlah keluasan lantai (Pengelasan bangunan).

Bangunan Keagamaan
Bangunan Penjajah
Satu gaya seni bina dari negara ibu yang telah dimasukkan ke dalam bangunan penempatan atau koloni di lokasi yang jauh.

Bangunan kediaman mempunyai nama yang berbeza untuk ada penggunaan bergantung jika mereka adalah bermusim termasuk pondok bercuti.(rumah percutian)
Sebuah tempat ibadat adalah struktur yang direka khas atau ruang ditahbiskan di mana individu atau sekumpulan orang seperti jemaah yang datang untuk melakukan ibadat, pemujaan, atau belajar agama.
Bangunan keagamaan adalah struktur dengan hiasan dalaman terbuka besar yang dibina untuk sembahyang, doa, atau upacara. Mereka sering mempunyai menara yang terkenal, menara, dan kubah meningkat di atas atau di sebelah struktur utama.

Masjid ini telah dibina pada tahun 1973M setelah mendapat pandangan daripada Khadi Daerah Port Dickson,Allahyarham Tuan Haji Abdullah Bin Sijang sebagai pengasasnya dan disokong oleh Pegawai Daerah Port Dickson.
Tapak Masjid telah dikurniakan oleh Kerajaan Negeri dengan keluasan lebih kurang 3.5 ekar.
Masjid ini pernah dibaiki dan dinaik taraf pada tahun 1994M dan 2008M.

Pada awal pembinaan masjid ini, ahli jemaah adalah seramai 500 orang dan kini telahmencapai jumlah 1800 orang.
Masjid ini mengurus dan mengawal selia 2 buah kawasan tanah perkuburan dan 7 buah surau. Satu daripada tanah perkuburan tersebut diurus tadbir bersama Masjid Kariah Kg Paya.
Dato’ Haji Abdullah bin Haji Sijang merupakan anak jati Negeri Sembilan. Beliau dilahirkan di kampung Kanchung, Rantau, pada 16 Februari 1915.Dato’ Haji Abdullah Bin Sijang ialah seorang kanak-kanak pintar, dan terang hati. Beliau mula belajar mengaji al-Quran pada usia 5 tahun daripada bapa saudara sebelah ibunya, iaitu Tuan Haji Yaakub bin Mohd Noh, dan Husin bin Maksum.
Dato’ Haji Abdullah Bin Haji Sijang mendapat pendidikan formal di Sekolah Melayu Rantau dari darjah satu hingga darjah lima. Pada tahun 1929, Beliau mula merantau pada usia 14 tahun untuk menambah ilmu di dada. Destinasi pertama yang dituju ialah Pondok Darul Wataniah yang terletak di Kepala Batas, Pulau Pinang. Dato’ Haji Abdullah Bin Haji Sijang dijodohkan oleh orang tuanya dengan calon pilihan keluarga iaitu Hajah Siti Tijah binti Sani sekembalinya dari Makkah pada April 1948. Dato’ Haji Abdullah bin Haji Sijang telah dilantik menjadi Naib Kadi Pantai pada Jun 1949. Dato’ Haji Abdullah bin Haji Sijang telah berkhidmat sebagai Kadi Port Dickson sehingga tempoh persaraan wajib beliau pada tahun 1970.
Pandangan Masjid Jamek Dato' Abdullah Sijang
Blok Pengudaraan
Pagar di sekeliling masjid
Tiang di sekeliling masjid
Terdapat 2 jenis tiang yang digunakan dalam struktur masjid ini, iaitu tiang tirus di bawah dan tiang tidak berkembar. Tiang tidak berkembar digunakan untuk menahan berat dari kubah besar itu dan struktur luar masjid. Binaannya diambil daripada bentuk ‘Corinthian’ iaitu daripada senibina Greek yang merupakan ciptaan terakhir yang dicipta dan paling lengkap.
Kubah
Pandangan Dalam
Mimbar
Mimbar terletak di sebelah kanan mihrab iaitu di bahagian kanan di penjuru ruang makmum. Mimbar masjid adalah salah satu elemen senibina yang penting. Mimbar masjid ini merupakan mimbar asal sejak ia mula dibina lagi.
Ia dihasilkan oleh tukang kayu tempatan yang dapat memperlihatkan hasil ukiran tangan yang berkonsepkan hasil kesenian Melayu. Mimbar ini diperbuat daripada kayu yang keras sehingga ke tingkat dua dan kerana itulah ia dapat bertahan sehingga ke hari ini. Rekabentuk biasanya sangat halus dan unik. Ianya menggunakan konsep hasil gabungan ukiran bunga-bungan serta tumbuh-tumbuhan . kesemua ini diadunkan pula dengan bentuk-bentuk geometri agar kelihatan lebih menarik. Hasil seni ini diperbuat dengan penuh ketelitian. Warnanya yang coklat masih lagi terserlah dengan ukiran yang amat menarik.
Mimbar ini dibina bertujuan untuk imam atau khatib naik keatas mimbar dan membaca khutbah pada hari Jumaat, Hari Raya AidilFitri serta Hari Raya AidilAdha.

Pandangan Hadapan
Pandangan Belakang
Pandangan sisi
Bentuk-bentuk yang terdapat pada tiang ini terdiri daripada satu tiang panjang dengan dasar yang lebar. Ia dihias dengan konsep bentuk daun ang lebar. Penggunaan tiang yang banyak bertujuna untuk menguatkan lagi struktur masjid ini.
Terdapat banyak tiang disepanjang koridor yang baru dibina. Ia bertujuan untuk menahan koridor yang dibina daripada tempias air hujan dan cahaya matahari.

Pandangan Luar
Puncak kubah berbentuk bulan sabit dimana ia menjadi simbol utama kepada senibina sesebuah masjid yang bercirikan keIslaman. Bulan sabit diletakkan tepat kearah kiblat apabila dilihat dari jarak jauh. Secara umumnya kubah besar berfungsi sebagai pemerangkap cahaya agar dapat menerangi ruang dalam masjid itu. Terdapat juga tingkap-tingkap kecil yang diperbuat daripada kaca yang bercorakkan geometri berwarna biru dan putih. Di samping itu, ia juga dapat memantulkan cahaya agar keadaan didalam masjid tidak menjadi gelap. Di dalam bahagian kubah itu terdapat corak-corak yang berwarna kebiruan dan di tengahnya perkataan ALLAH.
Bentuk kubah yang kecil terdapat pada bahagian-bahagian lain seperti pada binaan di sekeliling masjid itu. Ini adalah bertujuan untuk mencantikkan serta mengindahkan lagi senibina masjid itu. Kubah yang bersaiz sederhana pula berfungsi sebagai petunjuk arah pintu masuk kepada orang luar dan jemaah yang datang ke masjid ini.


Tamat
Full transcript