Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

адитивно и суптрактивно мешање на боите

No description
by

tea :)

on 23 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of адитивно и суптрактивно мешање на боите

Адитивно мешање на боите
Како нашето око гледа различни бои?
Мрежница- е екран на кој се формира сликата на предметот што го гледаме. Таа се состои од ќелии наречени стапчиња ( ги има околу 133 000 000 ) и чепчиња ( околу 7 000 000 ). Тие ги примаат дразбите на светлината и сигналите ги ги испраќаат до мозокот преку главниот очен нерв, кои што ги превзема од нервните влакна.
Стапчињата реагираат на интензитетот на светлината но не можат да рзликуваат бои.
Чепчињата се концентрирани во средината на мрежницата тие се осетливи на бои, а за да може да функионираат им е потребно повеќе светлина.
Кои бои ги разликува нашето око?
Што се случува кога не функционираат правилно чепчињата?
Како човечкото око разликува бои?
Адитивно и суптрактивно мешање на боите.
Како човечкото око разликува бои

Поим за адитивно мешање на боите
Супрактивно мешање на боите
Поим за суптрактивно мешање на боите
Далтонизам е неможност за разликување на некои или на сите бои. Обично се смета за слепило на бои. Далтонизмот го добил името по англискиот физичар и хемичар Џон Далтон (1766 - 1844) кој прв ја проучувал оваа болест бидејќи самиот страдал од неа. Човечката мрежница содржи три типа клетки што апсорбираат светлина во рзлични делови од спектрумот. Отсуството на овие типови предизвикува далтонизам за црвена, зелена и сина боја. Далтонизам е рецесивна карактеристика поврзана со полот , која е 20 пати повообичаена кај мажите отколку кај жените.
Кога телата ја менуваат бојата?
Од што зависи бојата на телата?
Бојата на проѕирното тело може да се менува во зависност од спектаралниот состав на упадната светлина.
Ако на зелен фитер се пушти бела светлина или спектрален светлински сноп, тој ја пропушта зелената светлина, а другите ги апсорбира.
Црн филтер
Ако на црн филтер се пушти спектрален светлински сноп, тој ја апсорбира целата светлина.
Што се светлински филтри
Светлински филтри претставуваат проѕирни тела кои имаат особона да пропуштаат само одредени бои од спектарот.
Човечкото око може да види стотици бои. Но, сепак, мрежницата има само три типа клетки што се осетливи на бои:
- Чепчиња што реагираат на црвена светлина
- Чепчиња што реагираат на зелена светлина
- Чепчиња што реагираат на сина светлина

Во зависност од тоа кои бои се застапени во спектарот на светлина што доаѓа во окото се "возбудуваат" оние чепчиња што се осетливи на тие бои. Со помош на теоријата "три бои" - црвена, зелена и сина се формираат и останатите бои. Затоа црвената, зелената и сината се сметаат за основни бои.
Зелен филтер
Ако на зелена светлина се пушти да падне врз црвен филтер позади него просторот ке биде темен,тоа значи дека црвенот филтер ја апсорбира зелената светлина.
Апсорбирање на светлина
Мешањето на спектарни бои може да се добие и по механички пат со помош на таканаречен Њутнов диск чии сектори се обоени со различни бои. Боите на плоштините на спекталните бои не се исти. Со брзо втртење на дискот светлината што ја прима окото од различните сектори ја регистрираат како бела.
Тело осветлено со бела светлина (која ги содржи спектарните бои)телото ке изгледа бело.
Ако телото ја пропушта само црвената боја од спектаротна светлина ке изгледа црвено.Ако телото не ги апсорбира под еднакво сите бои од спектарот на белата светлина тоа ке биде обоено, а неговата боја зависи од тоа кои делови од спектарот тоа ги апсорбира.
Изработиле:
Теодора Даскаловска
Тамара Димитровска
Full transcript