Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sisteme de sustinere la animale

No description
by

Ana Bolgari

on 9 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sisteme de sustinere la animale

Endoschelet
Este forma în care scheletul se află în interiorul corpului, fiind întâlnit la Cordate, Echinoderme și Bureți (Porifera).
Acest schelet asigură stabilitatea și ținuta corpului asigurând mobilitatea organismului.
Scheletul cordatelor și echinodermelor provine din mezoderm
Sisteme de sustinere la animale
Exoschilet
Alte animale dar cel mai frecvent Artropodele (Arthropoda) dintre care Insectele, Crustaceele, Arahnidele sau Acarienii au un schelet extern, care are o creștere limitată, din care cauză în diferitele faze de dezvoltare a individului apare fenomenul de schimbare (năpârlire) a acestui schelet devenit prea mic.
La insecte acest exoschelet are pe lângă rolul de protecție, oferă și un punct exterior pentru inserarea mușchilor, împiedică pierderea apei corporale (împiedică dezhidratarea), sau jucând și rolul organelor de simț.La scoici exosecheletul este reprezentat din doua valve calcaroase dure in interiorul carora este protejat corpul moale al molustei.La lacuste scheletul contine un strat subtire si dur,alcatuit dintr-o substanta organica rezistenta,numita chitina.La raci rusta chitinoasa,pentru a fi mai dura este impregnata cu saruri de calciu.
Nevertebrate


Nevertebratele sunt membre ale regnului animalia caracterizate prin lipsa unei coloane vertebrale și a unui endoschelet osos. Ele au sisteme de organe slab dezvoltate. Unele nevertebrate au un exoschelet, iar altele au corpul moale, fără schelet. Reprezentanți ai acestei încrengături există în toate mediile de trai, în special cel acvatic și subteran. Nevertebratele la rândul lor se împart în 6 grupe: spongieri, celenterate, viermi, moluște, artropode și echinoderme. În lume sunt cunoscute peste 1.200.000 de specii de nevertebrate.
Vertebrata reprezintă cea mai mare subîncrengătură a încrengăturii Chordata, cuprinzând toate animalele, ce au o coloană vertebrală. În lume există aproximativ 58.000 specii de vertebrate.La vertebrate categorie de care aparține și omul elementele scheletului sunt numite oase.Scheletul vertebratelor are multe caractere comune, totuși există diferențe determinate de biotop (mediul de viață) și de diferite cerințe fundamentale specifice fiecărei categorii de amimale.
Scheletul
Scheletul (grec.skeletos corp uscat mumie) este o parte a corpului care are rolul de suport sau sprijin a unui organism.
In principiu scheletul se poate clasifica într-un endoschelet (intern) și un exoschelet (extern) acesta din urmă este un înveliș care acoperă corpul organismului ca de exemplu scheletul chitinos la insecte.
Exoscheletul poate fi constituit dintr-o structură:

osoasă și cartilaginoasă la broaște țestoase
chitinoasă la artropode
de natură calcaroasă la corali, moluște și la unele anelide (viermi inelați)
format din siliciu, la diatomee și radiolari

Vertebrate
Full transcript