Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Грижа и нега на органите за дигестија

No description

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Грижа и нега на органите за дигестија

Грижа и нега на органите за дигестија
Правилно функционирање на системот за дигестија
-За да може организмот правилно даа расте и да се развива особено внимание треба да обрнеме на исхраната.Таа секогаш треба да биде разновидна,да ги содржи сите хранливи материи,свежа или свежо подготвена.
Неправилниот начин на исхрана,преобемна исхрана или недоволна исхрана,користење на бајата-застарена храна,користењето храна која е конзервирана и слично во голема мера може да го наруши правилното функионирање на органите за дигестија.
Одржување на забите
-За да може храната добро да се ситни особено внимание треба да се обрне на хигиената на забите.Тие треба да се мијат после секое јадење,особено наутро и навечер и пред спиење.Забите треба редовно да се одржуваат,односно треба редвно да се оди на заболекар.
Постојат повеќе видови на болести некој од нив се:
Труење со салмонела
-Труењето со салмонела е доста често во летниот период кога се јаде непроверена храна благи работи или јадења подготвени со јајца
Ботулизмот
-Ботулизмот е труење со расипана конзервирана храна или неправилно термички обработени колбаси
Чир на желудник
-Чир на желудник или дванаесетпалечноното црево се јавува како резултат на неправилна исхрана,користење кафе или алкохол и слично
Цирозата
-Цирозата на црниот дроб е хронично заболување во кое активните клетки на црниот дроб се заменуваат со масно сврзно ткиво
Анорексија
-Анорексија е појава на хронично изгубен апетит.Кај болниот се забележува губење телесната тежина ,мускулаторната омлитатува и може да доведе до појава на смрт.
Булимија
-Булимијата е слична со анорексијата со таа разлика што болниот,пријадење, зема преголемо количество на храна а потоа настојува,најчесто преку намерно предизвикано повраќање да ја исфрли од организмот.
Крисстина Велковска VIII б
Full transcript