Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Alaplap és CPU bemutatása

No description
by

Gergely Nagy

on 23 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Alaplap és CPU bemutatása

Alaplap és CPU bemutatása
Alaplap
CPU bemutatása
A CPU főbb részei
ALU:
(Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). A processzor alapvető alkotórésze, ami alapvető matematikai és logikai műveleteket hajt végre. Sebessége növelhető egy koprocesszor (FPU, Floating Point Unit, lebegőpontos műveleteket végző egység) beépítésével. Az FPU korábban külön részegység volt, manapság a processzorok mindegyike beépítve tartalmazza.

AGU:
(Address Generation Unit) - a címszámító egység, feladata a programutasításokban található címek leképezése a főtár fizikai címeire és a tárolóvédelmi hibák felismerése.
CU:
(Control Unit a.m. vezérlőegység vagy vezérlőáramkör). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Például lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítás címét.

CPU főbb részei
CPU
Regiszter (Register)
: A regiszter a processzorba beépített nagyon gyors elérésű, kis méretű memória. A regiszterek addig (ideiglenesen) tárolják az információkat, utasításokat, amíg a processzor dolgozik velük. A processzor adatbuszai mindig akkorák, amekkora a regiszterének a mérete, így egyszerre tudja az adatot betölteni ide. A regiszterek között nem csak adattároló elemek vannak (bár végső soron mindegyik az), hanem a processzor működéséhez elengedhetetlenül szükséges számlálók, és jelzők is. Pl.:
utasításszámláló
, (PC=program counter, IP=instruction pointer) ami mindig a következő végrehajtandó utasítás címét,
utasításregiszter
(IR=instruction register), mely a memóriából kiolvasott utasítást tárolja. E kód alapján határozza meg a vezérlőegység az elvégzendő műveletet
flagregiszter,
amely a processzor működése közben létrejött állapotok jelzőit (igaz, vagy hamis),
veremmutató
(SP = Stack Pointer) ,
és az
akkumulátor,
(AC) amely pedig a logikai és aritmetikai műveletek egyik operandusát, majd az utasítás végrehajtása után az eredményt tartalmazza.

CPU
Buszvezérlő:
A regisztert és más adattárolókat összekötő buszrendszert irányítja. A busz továbbítja az adatokat.
Cache:
A modern processzorok fontos része a cache (gyorsítótár). A cache a processzorba, vagy a processzor környezetébe integrált memória, ami a viszonylag lassú rendszermemória-elérést hivatott kiváltani azoknak a programrészeknek és adatoknak előzetes beolvasásával, amikre a végrehajtásnak közvetlenül szüksége lehet. A mai PC processzorok általában két gyorsítótárat használnak, egy kisebb (és gyorsabb) első szintű (L1) és egy nagyobb másodszintű (L2) cache-t. A gyorsítótár mérete ma már megabyte-os nagyságrendű.

CPU tokozása
Három elterjedt fajtája van:
LGA-tokozás:
az előző kialakításokkal szemben a tűsor az alaplapon helyezkedik el, míg a processzoron csak úgynevezett érintőpadok[2] találhatóak.

LGA-1155
PGA tokozás
PGA-tokozás:
itt a csatlakozók a négyzet alakú tok alján helyezkednek el. Ezen belül is lehet:
CPGA
, azaz kerámiatok, vagy
PPGA
műanyag tok.

SECC-tokozás
SECC
-tokozás: a tok inkább egy kazettára hasonlít, az érintkezők (tűk) az alján vannak.

A processzor hűtése
Léghűtéses:
A processzorra egy hűtőbordát szerelnek, ami elvonja a hőt, erre pedig egy hűtő-ventilátort, ami hűti a hűtőbordát. Ezt nevezik aktív hűtésnek, passzív hűtésnek nevezik azt a fajta hűtést, ha a ventilátort elhagyják a rendszerből. A hűtőborda és a processzor közé szinte mindig hűtőpasztát tesznek, a jobb hőátadás érdekében. Ez általában alumínium hűtőpaszta.

A processzor hűtése
Vízhűtéses:
Csövekben vizet cirkuláltatnak, és ezt kötik rá a hűteni kívánt alkatrészre. Teljesen halk, emellett igen hatékony, ám kiépítése bonyolult és drága.

Peltier hűtés:
a processzorra egy ún. Peltier elemet raknak, és erre kerül rá egy további hűtő egység. Az elem lényege, hogy a töltés áramlása mellett hőáram alakul ki, amelynek következtében az elem egyik oldaláról a másikra vezeti a hőt → az egyik oldala hideg, míg a másik oldala forró lesz.
Hidrogénes hűtés
Hőcsöves hűtés
Folyékony nitrogénes hűtés
A processzorgyártók különféle módszereket vezettek be arra, hogy ha a CPU nincs terhelés alatt, órajeléből visszavegyen, kisebb teljesítményen dolgozzon, és ezáltal kevesebb hőt termeljen. Ilyen megoldás az AMD Cool 'n Quiet és az Intel SpeedStep technológiája is. Ezeket az eljárásokat főleg hordozható számítógépekben használják

Processzorgyártók, mai processzortípusok
Core család
Core i7 - A jelenlegi asztali csúcskategória, 4 mag/8 szál LGA1155-os foglalat esetében és 6 mag/12 szál LGA2011-es foglalat esetén.
Core i5 - 4 magos CPU, LGA 1155-ös foglalatba illeszkednek.
Core i3 - 2 magos/2 szálas vagy 2 magos/4 szálas CPU, LGA 1155-ös foglalatba illeszkednek.
Core 2 Quad – Otthoni gépekbe szánt négymagos processzor, LGA775 foglalatba illeszkedik.
Core 2 Duo – 2 magos, rendkívül jó ár/érték mutatójú, nagy teljesítményű processzor, LGA775 foglalatba illeszkednek.
Xeon család
Xeon E7 – A legnagyobb szerverprocesszorok 10 magos/20 szálas. LGA1567 foglalatba illeszkednek.
Xeon E5 – Munkaállomásokba szánt processzorok, 4-8 magszámmal, a legtöbb támogatja az alaplaponkénti 2 vagy több használatát is. LGA2011/LGA1356 foglalatba illeszkednek.
Xeon E3 - Munkaállomásokba, mikroszerverekbe szánt processzorok
Pentium 4, Pentium D – Az Intel előző architektúrára épülő processzorcsaládja, van kétmagos is belőle, a Pentium 4-esek első verziói (Willamette) S423 foglalatba illeszkedtek, második verziói (NorthWood, Prescott 1M) S478 foglalatba illeszkednek, és a Pentium 4-esek legutolsó verziói (Prescott 1M, Prescott 2M és Cedar Mill) LGA775 foglalatba illeszkednek. A Pentium D-k (Pressler) kizárólag LGA775 foglalatba illeszkednek.
Celeron – mérsékelt árú és teljesítményű processzor, Willamette magosok S478, NorthWood magosok S478, és Prescott magosak pedig S478 illetve LGA 775 foglalatba illeszkednek.
Pentium M (Mobile), Celeron M, Core Solo, Core Duo, Core 2 Duo, mobil gépekbe szánt mérsékelt fogyasztású és hőleadású processzorok.

Északi-híd
Összeköti a memóriát,a processzort, az AGP portot és a PCI csatornát.
Déli-híd
A déli híd vezérli az ISA csatornát, egy I/O vezérlő segítségével a külső bővítő csatlakozókat (soros port, párhuzamos port, USB port, PS/2 port), a floppy és az IDE vezérlőket.
Full transcript