Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ASEZARI UMANE

No description
by

Diana Dragomir

on 16 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ASEZARI UMANE

RAPORTUL DINTRE ASEZARI SI DEZVOLTARE. TENDINTE ALE EVOLUTIEI ASEZARILOR UMANE EXPLOZIA URBANA
- reprezinta cresterea numerica a populatei urbane si extinderea în teritoriu a oraselor. Daca pana la revolutia industriala se apreciza ca doar 4% din populatia Terrei era populatie urbana, în prezent aceasta a depasit sensibil 50%.
Explozia urbana este vizibila în tarile în curs de dezvoltare datorita sporului natural foarte ridicat si a tendintei de dezvoltare spontana a oraselor.
In toate tarile (mai ales în tarile subdezvoltate), o cauza a cresterii populatiei urbane o reprezinta migratia masiva din mediul rural spre mediul urban. 1. EXPLOZIA URBANA ÎN TARILE SUBDEZVOLTATE Orasele se dezvolta în teritoriu în mod spontan, aparand în împrejurimile acestora întinse cartiere subdezvoltate si cu aspect rural.
centrele urbane au anumite aspecte moderne, dar cartierele mediocre încep imediat din apropierea oraselor;
reteaua de strazi, infrastructura urbana, transporturile si calitatea serviciilor ridica probleme;
în orase lipsesc sistemele de depoluare.
în împrejurimile oraselor apar întinse cartiere subdotate si cu aspect rural (favelas, bidonville,shanty towns) 2. EXPLOZIA URBANA ÎN TARILE DEZVOLTATE Exista trei categorii de orase din tari dezvoltate, diferentiate prin specificul fizionomiei:
orase europene
orase nord americane
orase est asiatice
S-a considerat ca cel mai mare oras de la începutul sec. XXI ar urma sa devina Ciudad de Mexico;
Recent, se considera ca Tokyo va mai detine un timp suprematia mondiala, el va ramane probabil cateva decenii, cea mai mare aglomerare urbana a Terrei; 2.Asezarile rurale Ciudad de Mexico Viena New York City Tokyo Asezare rurala-Norvegia
tara dezvolata Asezare rurala din Vietnam
tara subdezvolatata 1.Asezarile urbane În unele tari acestea se depopuleaza, contribuind la cresterea populatiei urbane. Asezarile rurale din tarile dezvoltate evolueaza într-un mod asemanator oraselor, iar în tarile subdezvoltate evolutia asezarilor rurale are un caracter aleatoriu.
Asezarile rurale sunt influentate în evolutia lor de o serie de elemente, cel mai important fiind teritoriul în care se afla.
Exista asezari rurale care beneficiaza de spatii întinse, a caror utilizare este restrictionata de cerintele agriculturii. În alte situatii, conditiile naturale (munti, ape, paduri) restrictioneaza în anumite directii extinderea oraselor (terenul poate determina structura asezarilor rurale, determinand: asezari risipite, asezari rasfirate i asezari adunate). kraal-asezare rurala Diferente intre marile orase ale lumii orasele europene au in interiorul lor un nucleu vechi(medieval)
orasele americane au fost primele ce au adaptat dezvolatea pe verticala a cladirilor(zgarie-nori)
orasele asiatice sunt o fuziune intre cele europene si cele americane
marile orasele americane ,desii au aparut cu multe secole dupa cele europene, au avut un ritm de dezvoltare mai rapid ce le claseaza in topul metropolelor lumii shanty towns-Africa de Sud favelas-Brazilia bidonvilles-Maroc PROIECT GEOGRAFIE-ASEZARI UMANE
DRAGOMIR DIANA
Full transcript