Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Njethelboret

No description
by

Elisa Ganiu

on 12 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Njethelboret

NJETHELBORET

Elisa Ganiu VI-3

Njethelboret perfshijn lloje bimore,te cilat ne embrion kane vetem nje thel (nga edhe vjene emri i kesaj klase).Gjethet jane te thjeshta me forma te ndryshme dhe me dellezim paralel.
Monokotiledonet ndahen ne disa familje ku me te njohurat jane:

1.Familja Alismatore-perfshin lloje te cilat jetojne ne keneta,moqale, dhe prane ujit.Nder llojet me te njohura jane KELKOJA E UJIT.Eshte bime shumevjeqare me gjethe vezake te vendosura ne bishta te gjate.Lulet jane me ngjyre te bardhe ne te verdhe.Arrin gjatesine deri ne 1 meter.Rizomi i saj permban shume amidon (nisheste) dhe kur te thahet mund te perdoret si ushqim.
Shtanga-eshte bime ujore e cila rritet
neper keneta dhe lumenj.Ka forme ne ndryshme te gjetheve,varesisht se a jane te zhytyra apo notojne ne uje.Lulet jane te bardha.Rizomi i saj eshte i zhytyr ne balte dhe permban amidon si dhe sheqer.Ne kete familje marrin pjese edhe potamogetoni kaqurrel,murtaja e ujit etj.

2.Familja Zambakore-perfshin lloje barishtore nje dhe shumevjeqare.Lulet jane tripjeseshe me nga 6 theke dhe me ngjyra te ndryshme.Kercejte nentokesore jane qepujka ose rizome.Shume lloje te kesaj familjeje jane te njohura si bime zbukuruese,mjekesore dhe ushqyese.
Llojet me te njohura te kesaj familje jane:
Zambaku-bime barishtore shumevjeqare me lule shumengjyreshe,posaqerisht me ngjyre te kuqe dhe me ere te kendshme.Lulezon prej qershorit deri ne gusht.Shumohet me ane te qepujkes.Perdoret si bime zbukuruese ne shtepi dhe parqe.
Zambaku
Full transcript