Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

TWEEDE WERELD OORLOG

No description
by

Denise de Boo

on 12 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of TWEEDE WERELD OORLOG

De mensen zijn blij dat de oorlog voorbij is.
Toch is er weinig reden voor blijdschap. In de jaren erna worden veel mensen werkloos en arm. Deze crisistijd begint in Amerika. Daar maken fabrieken veel nieuwe producten, zoals radio's, auto's, grammofoons en Coca-Cola. Veel mensen willen die nieuwe spullen graag hebben.
ruzie in Europa
Rond 1900 vertrouwen veel regeringen van Europese landen elkaar niet. Elk land wil de baas spelen. In 1914 krijgen Duitsland en Frankrijk ruzie met elkaar. Engeland kiest partij voor Frankrijk. Al snel gaan meer landen meedoen. Zo begint de Eerste Wereld Oorlog. Er wordt hevig gevochten in Belgie en Noord-Frankrijk. Nederland kiest geen partij,maar blijft neutraal. De oorlog blijft buiten de grenzen. Wel staat het leger klaar om Nederland te verdedigen.
werkloosheid en armoede
Omdat mensen gemakkelijk geld kunen lenen, kopen ze veel. En daarom producteren de fabrikanten steeds meer.
Ze maken zo veel dat ze niet alles meer kunnen verkopen. De fabrikanten blijven met grote voorraden zitten. Ze moeten minder producteren en dus ontslaan ze arbeiders. Nu er veel werklozen zijn, word er minder gekocht. De Amerikanen kopen ook geen producten meer uit andere landen.Daardoor onstaan er in Europa ook problemen.
Nationalisme in nederland
In Nederland is ook grote werkloosheid. Anton Mussert richt de Nationaalsocialistische partij. Mussert wil het parlement afschaffen. Hij wil dat een sterke leider de baas wordt,net als Hitler in Duitsland. De NSB wordt in Nederland lang niet zo machtig als de nazi-partij in Duitsland. Bij verkiezingen haalt de partij in 1935 nog geen acht procent van de stemmen.
Een dictator in Duitsland
In 1933 komt Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij is een dictator. Dat betekent dat hij de enige is die het voor het zeggen heeft. Er mag maar één politieke partij zijn: de Nazi-partij van hitler. Tegenstanders worden opgepakt. En mensen die volgens hitler niet Duits genoeg zijn, worden gepest en vervolgd.
tweede Wereldoorlog

nieuwe wapens
Veel mensen vinden de oorlog eerst nog wel avontuurlijk. Ze geloven dat hij snel voorbij zal zijn. Ze denken ook dat hun land zou winnen. Maar de eerste wereld oorlog wordt anders veel erger dan iedereen had verwacht. Dat komt door nieuwe en zwaardere wapens, zoals vliegtuigen , machinegeweren, tanks,duikboten,vlammenwerpers en gifgas.
een oneerlijk vrede?
In 1919 sluiten de landen in Versailles vrede. Duitsland krijgt de schuld van de oorlog. De Duitsers moeten een enorm bedrag aan schade betalen. En ze raken grondgebied kwijt. Veel Duitsers vinden dit heel oneerlijk. Ze willen wraak nemen op de Fransen en Engelsen. Eén van die mensen is Adolf Hitler, een soldaat in het Duitse leger.
kopen of afbetaling
bedankt voor het luisteren
Hitler wil oorlog
Hitler laat wapenfabrieken bouwen. Daar worden tanks ,Oorlogsvliegtuigen en ook oorlogsschepen gemaakt. Zo krijgen veel mensen weer werk. Hitler wil Duitsland weer machtig maken door oorlog te voeren. De andere landen hopen dat het niet zover zal komen. Maar in 1939 trekken Duitse soldaten Polen binnen. Dan verklaren Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Later worden zij gesteund door Rusland en Amerika. Japan en Italië staan aan de kant van Duitsland. Nederland is in het begin nog neutraal. De regering gelooft niet dat de Duitse leger ons land zal binnenvallen.
Oorlog in Nederland
De Duitse parachutisten in Den haag proberen de Nederlandse regering en koningin Wilhelmina gevangen te nemen. Dat mislukt. Maar het Duitse leger is veel sterker dan het Nederlandse. bij de Grebbeberg bij Wageningen vecht het Nederlandse leger terug. Maar het kan niet lang tegenstand bieden. Het Duitse leger rukt verder op. Op 13 mei vluchten de regering en de koningin naar Engeland om uit de handen van de Duitsers te blijven. Het Nederlandse leger moet zich terug trekken. Maar het gaat de Duitsers niet snel genoeg. Bij Rotterdam worden ze toch weer tegen gehouden door Nederlandse soldaten. Dan besluiten ze om de stad te bombarderen.
welkom bij deze presentatie
Full transcript