Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

het ontstaan van de pc

P1
by

Toon Mittendorff

on 21 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of het ontstaan van de pc

het ontstaan van de pc
Toon Mittendorff
P1
1944 Mark I
In de VS ontwikkelde Howard Aiken in het IBM-laboratorium net als de Duitser Zuse in hetzelfde jaar een elektromechanische computer: de Automatic Sequence Controlled Calculator. Deze machine raakte bekend onder de naam MARK-I . Er werden o.a. berekeningen gedaan voor mijnenvegers, raketten en navigatiesystemen van de Amerikaanse marine.
1946 Eniac
In 1946 bouwden de Amerikanen John Mauchley en John Eckert een elektronische rekenmachine. Hij heette ENIAC (een afkorting voor Electronic Numerical Integrator And Calculator). Het was een enorme machine: hij woog 30 ton en er zaten bijna 20.000 radiobuizen in. Als een buis het begaf lag de hele machine stil. Om de machine een nieuw probleem uit te laten rekenen moesten honderden stekkers in de juiste gaatjes gestopt worden en duizenden schakelaars in de juiste stand gezet worden. Een zakrekenmachine van nu levert inmiddels een grotere prestatie. Toch was hiermee een mijlpaal in de geschiedenis bereikt: de eerste echte computer was geboren (al wordt het woord computer pas in de jaren vijftig gebruikt).
1947 TransistorIn
1947 werd de transistor uitgevonden door de Amerikanen Bardeen, Brattain en Shockley van het Bell-laboratorium. Zij kregen hiervoor in 1956 de Nobelprijs. De transistor was een hele vooruitgang na de radiobuis. Hij was goedkoper, veel kleiner, zuiniger in elektriciteitsverbruik en produceerde veel minder warmte dan de elektronenbuis.
Met transistors konden draagbare radio's worden gemaakt. Sony bracht de eerste draagbare transistorradio in 1955 op de markt.
Door de transistor kwam ook rond 1955 een tweede generatie computers. Nu pas werd de naam 'computer' algemeen gebruikt. De computers werden veel kleiner en sneller. Bovendien werden voor het eerst magneetgeheugens gebruikt, zodat informatie permanent kon worden opgeslagen.
1949 Mark II
De Manchester Mark II computer functioneerde als een compleet systeem het gebruikte de Williams buis voor geheugen. Deze University machine werd het prototype voor Ferranti Corp.´s eerste computer.
1950 SEAC
Het National Bureau of Standards construeerde de SEAC (Standards Eastern Automatic Computer) in Washington was een laboratorie om het testen van de componenten en de systemen voor de toenmalige standaard computer. De SEAC was de eerste computer die de all-diode logic gebruikte, een technologie meer voor de hand liggend dan de vacuüm buizen, en de eerste stored-program computer gemaakt in the United States.
1951 Univac
Eckert en Mauchly voltooien de eerste commerciële, inwendig geprogrammeerde, elektronische, digitale computer:
Universal Automatic Computer, ofwel Univac.
1952 IBM
IBM, tot dan toe vooral bekend als fabrikant van tabelleermachines, bouwt zijn eerste computer: de 701. Het project wordt geleid Thomas Watson jr., die zijn vader is opgevolgd Nu kan het bedrijf zich
met volle kracht storten
op de ontwikkeling van computers.
1953 Philips
Ook Philips experimenteert met computers. Voor intern gebruik bouwt men tot 1960 drie computers:
• de Peter (Philips Experimentele Tweetalige elektronische
rekenmachine),
• de Pascal (Philips Akelig Snelle Calculator) en
• de Stevin (Snel Tel en Vermenigvuldig Instrument).
Het duurt - met name door de afspraak met IBM (een belangrijke componenten-afnemer van Philips) om zich niet op de computermarkt te zullen begeven - echter nog tot 1963 voor Philips een programma opzet voor het ontwikkelen van commerciële (mini)computers.
1954 Eerste transistorcomputer
AT&T's research-afdeling Bell Laboratories, uitvinder van de transistor, bouwt de eerste algemeen toepasbare transistorcomputer.
1955 TRADIC
AT&T's Felker and Harris program TRADIC, AT&T Bell Laboratoria kondigden de eerste volledige transistor gestuurde computer, TRADIC aan. Het bevatte meer dan 800 transistors in de plaats van of vacuüm buizen. Transistors kompleet koud, hoogst efficiënte versterking bij Bell Labs zorgde ervoor dat de machine kon werken met minder dan 100 watt, of een-twintigste van de power nodig bij vacuüm buizen computers.
1957 Fortran
Enkele IBM medewerkers,onder leiding van John Backus, introduceren Fortran (Formula Translator), de eerste hoger niveau programmeertaal.
1958 Lisp
John McCarthy ontwikkelt de taal Lisp (List Processor) voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie.
1959 IC
Verdere verkleining van de computers was mogelijk door de uitvinding van de IC (integrated circuits of geïntegreerde circuits). Printplaten (1943) en meerdere transistoren (1947) werden nu samengevoegd tot een geheel. De eerste IC-tjes verschenen in 1965 op de markt.
Full transcript