Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

William Shakespeare

No description
by

Milla Säfvenberg

on 18 April 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of William Shakespeare

Utbildning
Shakespeare utbildades förmodligen vid Stratfords grammar school, där han fick sina kunskaper i latin. Men framgången i faderns affärer var ostadig, och Shakespeare fick avbryta sina studier vid elva års ålder för att hjälpa till. Men han tog ändå examen på grammar school 13 år gammal.
Man tror att Shakespeare får kontakt med teatern genom ett resande teatersällskap som besökte Stratford. Han inledde sin skådespelarkarriär mellan 1583 och 1587, under den tiden så ansågs inte skådespelaryrket som särskillt respektabelt.
Familj
Som 18-åring så gifte han sig med den åtta år äldre Anne Hathaway. Troligtvis så hade de lite bråttom med att gifta sig på grund av att Anne var gravid. Förr i tiden så kallades barnen för "oäkta" om deras föräldrar inte var gifta innan barnet föddes. Man vet inte när vigseln var, men 6 månader senare så föddes deras första dotter Susanna. Två år efter föddes Hamnet och Judith, som var tvillingar. Vid 11 års ålder så avled Hamnet. Han själv dog på sin födelsedag 52 år gammal år 1616, pga feber.
Liv
William Shakespeare föddes (troligen) den 23 april 1564 i Stratford-upon-Avon, Warwickshire, England. Hans far John Shakespeare var handskmakare och fastighetsägare. Modern Mary Arden kom från en katolsk släkt och fick åtta barn, dock dog flera av dem i ung ålder. Man vet nästan ingenting om Williams barndom, den var lite av ett mysterium.
Verk
William Shakespeare är nog mest känd som dramatiker, han skrev alltså teaterpjäser. Han har även skrivit dikter, främst sonetter. Under ca 20 år skrev han hela 37 pjäser. Men de publicerades inte förrän sju år efter hans död, av några vänner från teatern. Av alla teaterpjäser är det fram för allt några som blivit kända, Hamlet och Romeo & Julia är exempel av dessa.
Shakespeares pjäser delas vanligtvis upp i tre kategorier; tragedier, historiska skådespel och komedier.
Romeo & Julia
Pjäsen är en tragedi och handlar om ett ungt kärlekspar, från två olika adliga familjer i Verona, Italien. Släkterna är fiender så att Romeo och Julia är inte tillåtna att träffas och de får absolut inte gifta sig.
Dikter & sonetter
En sonett är en typ av dikt som består av 14 rader med 10 stavelser i varje. Shakespeare skrev 154 stycken sonetter och några av de mest kända är sonnet 18 : Shall I Compare Thee to a Summer’s Day? och sonnet 116: Let Me Not to the Marriage of True Minds Admit Impediments.
William Shakespeare
Renässanssen
Själva ordet renässans betyder pånyttfödelse. Det man ville pånyttföda var den antika kulturen. Det gjorde Shakespeare genom att skriva sina dikter i form av sonetter. Sonetten skapades och skrevs mycket under antiken.
Renässansen var också en period då männsikor började upptäcka (sig själv) sin egna identitet/individualitet. Han kopplas till detta eftersom han visade förståelse för självuttryck, mänsklighet och intellektuell frihet genom karaktärerna han skapade som:
- Skurken Othello
- Obeslutsamma Hamlet
- Ambitiösa Lady Macbeth (stark kvinnoroll)
Han utvecklade även språket och la till ca 17 000 ord, fyra gånger så mycket som en genomsnittlig utbildad person under renässansen.
Full transcript