Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Északi-középhegység

No description
by

Dominika Takács

on 23 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Északi-középhegység

-A hegység legrégebbi része a földtörténeti ó- és középidőben kialakult Bükk és az Aggteleki-karszt.
-A Bükkben a mélységi vulkanizmus nyomaival is találkozhatunk. Obstacle 1 Obstacle 2 Obstacle 3 Goal Start AZ ÉSZAKI-KÖZÉPHEGYSÉG A harmadidőszakban még tengeri környezetben működött az Északi-középhegység vulkánjainak sora. Felszínen maradt részeik: a Visegrádi-hegység (a Dunántúlon), a Börzsöny, a Cserhát, a Mátra és a Zempléni-hegység. Anyagai Éghajlata Északi-középhegység Kis előadás Vonulatainak iránya megegyezik a Dunántúli-középhegységével. Részei A tűzhányók kitöréseit kísérő, ismétlődő tengeri elöntések elmocsarasodó területein barnakőszén, a hegységek lábánál lignit képződött. A forró vizes oldatokból a Mátrában rézérc vált ki. Nemzeti parkjai: Az Északi-középhegység hazánk legmagasabb és legváltozatosabb tája. -A hegység nyara hüvösebb, tele hidegebb, mint bármelyik tájunké.
-A csapadék több, mint az Alföldön, de nem éri el a nyugati országrészekét. A tagolt domborzat miatt viszont változatos a hegység klímája. Az Északi-középhegységben három nemzeti park is található: a Bükki, az Aggteleki és a Duna–Ipoly Nemzeti Park. Visegrádi-hegység A Visegrádi-hegységet a Duna teraszos áttörési völgye választotta le az Északi-középhegység vonulatáról. Ez a táj – a Dunakanyar – hazánk tájképi szépségekben, történelmi emlékekben egyik leggazdagabb vidéke.
A Visegrádi-hegység kőzetei az andezit és az andezittufa. A Cserhát a Börzsönynél jóval alacsonyabb. A hozzá csatlakozó Gödöllői-dombsággal mélyen benyúlik az Alföldre. Területét főként mészkő (Naszály) építi fel. Bazaltos kitörés emléke pl. a Salgó. Börzsöny A Börzsöny az Ipoly kanyarulatában meredek lejtőkkel emelkedik ki alacsony környezetéből. A hegység legmagasabb csúcsa a Csóványos. Cserhát Mátra Vulkanikus eredetű
A Cserhát és a Bükk között terül el
Itt található Magyarország legmagasabb pontja, a Kékes ami 1014m magas
Full transcript