Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Oboseala Scolara

No description
by

Timis Anca

on 2 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Oboseala Scolara

Simptome/manifestari
Daca copilul a avut in trecut ticuri, reaparitia si cresterea frecventei acestora constituie un adevarat semnal de alarma.Si la copilul asthmatic, migrenos sau eczematous, reaparitia si cresterea frecventei proceselor acute poate reprezenta o modalitate clinica de manifestare a starii de oboseala a organismului sau.Oboseala Scolara
Cauzele Oboselii Scolare
Factorii şi cauzele generatoare de suprasolicitare şi în consecinţă de oboseală pot fi structuraţi în funcţie de următoarele instanţe:
elevul insusi
cadrele didactice
cadrul organizatoric şi administrativ al şcolii,
mediul socio-familial al elevului.
Caracteristici generale
Oboseala scolara este un fenomen general de aparare care se intalneste la toate fiintele vii si in toate tesuturile acestora; ea e caracterizata prin scaderea sau pierderea excitabilitatii tesutului sau organului in care se face simtita.Semnificatia biologica a oboselii consta in functia de protectie fata de surmenaj si se poate compara cu alte functii analogice ca setea si foamea,care semnaleaza individului nevoile pe care trebuie sa si le satisfaca pentru supravietuire.


Oboseala nervoasa se insoteste de scaderea atentiei, de inhibitia functiilor psihice si de reducerea perceptiilor senzoriale.Se reduce capacitatea fuctionala a vederii si auzului, ceea ce face ca reactiile la stimuli auditivi si vizuali sa aiba o perioada de latenta mai lunga.Oboseala se intovaraseste adesea de instabilitate, depresie, frica, lipsa de initiative, neliniste sau apatie.In oboseala mai intense apar modificari substantiale ale poftei de mancare, cefalee, palpitatii, dureri abdominale, paloare, dureri musculare.
Tratament
Pentru a evita oboseala scolara,programul zilnic ar trebui sa fie bine organizat.Se trece la un mod de viata mai putin stresant,se alcatuieste un program de lucru rational,intercalat cu pauze,in timpul carora se pot executa exercitii fizice usoare,relaxante. De asemenea, este indicata o alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogata in vitamine si minerale.Foarte bune atunci cand suntem obositi sunt baile cu otet de mere sau cele cu ceai din sunatoare.Seara,inainte de culcare,este bine sa se bea cu inghitituri mici lapte cald,cu miere. Dar se beau si ceaiuri din plante ca: musetel,conuri de hamei,pelin, roinita,maghiran,talpa gastii,tei,valeriana,sunatoare, tataneasa,nalba mare.
Medicii recomanda sa consumam peste,orez,paine integrala,legume uscate,banane,alimente care cresc concentratia de acid animat (precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie,calmeaza somnul.Se evita a se consuma seara carne,oua,maioneza,condimente, paste fainoase,cartofi prajiti.
Organismul tanar resimte o mai mare nevoie de somn decat cel adult,numarul orelor de somn fiind cu atat mai crescut cu cat varsta este mai mica.Astfel,scolarii mici au nevoie de 11-12 ore de somn,scolarii mai mari de 10-11 ore,iar adolescentii de 9 ore pe zi,fata de 8 ore la varsta adulta.
Un studiu inovator realizat în Scoţia sugerează că putem atenua starea de oboseala cu ajutorul unui tratament foarte simplu:o plimbare printr-un parc înfrunzit.Ideea că spaţiile verzi reduc stresul şi îmbunătăţesc concentrarea nu este nouă.Cercetătorii au lansat de mult ipoteza că spaţiile verzi sunt liniştitoare,necesitând mai puţină atenţie mentală decât străzile aglomerate tipice oraşului.
Televizorul
- prelungește în noapte oboseala de peste zi, în special cea de ordin nervos, lucru valabil mai ales la copii, preșcolari și școlari, desființând în felul acesta acel crepuscul biologic ce survine, de regulă, atunci când se trece de la starea de veghe la cea de somn, crepuscul care asigură inducerea somnului și, implicit, a repaosului compensator.
Un orar scolar prost alcatuit
Orarul scolar influenteaza in mare masura activitatea in sala de clasa a copilului, de aceea, el trebuie intocmit cu grija, tinand cont pe cat posibil de anumite norme.
Recomandari
pentru
elevi

Să înceapă pregătirea lecţiilor după 1,5-2 ore de la servirea mesei de prânz (la copiii din clasele I şi II este recomandabil şi un somn de 1 oră după-amiaza, dar nu imediat după servirea mesei,
ci la circa 1 oră distanţă).
Să înceapă cu obiectele de studiu considerate mai uşoare, trecând treptat la lecţiile mai dificile pentru ca în final să termine teme de asemeni mai puţin solicitante psihic.
La fiecare 50 min. de activitate se ia o pauză de 10 min.(în care timp camera de studiu va fi aerisită), în acest răstimp recomandându-se câteva mişcări de înviorare.
Pe cât posibil locul de pregătire al lecţiilor este bine să fie o încăpere izolată de prezenţa restului familiei.Ideal este ca elevul să-şi aibă un birou sau măcar o măsuţă a sa, proprie, pentru pregătit lecţiile. Dacă nu se poate asigura o cameră separată, atunci măcar să I se creeze un "colţ" al său.
Odata depasita capacitatea de munca, surmenajul genereaza initial iritabilitate, iar apoi scaderea activitatii fizice si psihice, resemnare, izolare sau depresiune.In acest moment studiul nu mai satisface o trebuinta motivate; elevul muncest numai sub presiunea obligatiei sale de a promova la examene sau concursuri.Fenomenele de oboseala se accentueaza in perioada examenelor si a lucrarilor de control, la sfarsitul saptamanii, la sfarsitul semestrelor si la sfarsitul anului scolar.
Proiect realizat de :
Grec Viorica
Horj Madalina
Mihali Roxana
Timis Anca
Full transcript