Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Cauzele disparitiei speciilor, Distrugerea habitatelor, expl

No description
by

Claudia Deea

on 16 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Cauzele disparitiei speciilor, Distrugerea habitatelor, expl

AnimaleLE şi plantele pe cale de dispariţie
Cauzele şi efectele asupra mediului încojurător

Problema speciilor de plante şi animale aflate în pericol de dispariţie a devenit o problemă globală.
Peste 5 000 de specii de animale de pe glob sunt clasificate ca fiind pe cale de dispariţie, iar în fiecare an alte câteva mii de specii.
În inconştienţa şi lăcomia lui, omul extermină cam 1% din speciile rămase, în fiecare an.
Un singur gest, tăierea unui copac, înseamnă o locuinţă pierdută pentru un animal, mai puţină hrană pentru alte cateva specii, mai puţin oxigen, mai multă poluare, mai multe boli, mai multe cataclisme.

Conştientizaţi problema??
Omul ar trebui să conştientizeze impactul major pe care îl au activităţile sale asupra florei şi faunei prin distrugerea habitatelor, reducerea cantităţii de hrană şi să ia măsuri urgente de diminuare a poluării, în vederea refacerii populaţiilor aflate în declin.
Romania nu stă nici ea prea bine la acest capitol. Multe din specii prioritare din ţară sunt pe cale de dispariţie, efectivele lor scăzand foarte mult în urma intervenţiei omului şi a modificării habitatelor.
Astfel, în prezent, multe specii au fost declarate monumente ale naturii, sunt ocrotite de lege şi multe dintre ele au intrat pe Lista Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie.

Principalele cauze ale dispariţiei speciilor de plante şi animale sunt: distrugerea habitatelor, exploatarea comercială (colectarea de plante, vânatul iraţional şi braconajul), distrugerile produse de către speciile aclimatizate şi poluarea.
Pe măsură ce vieţuitoarele evoluează, ele se adaptează unor habitate specifice, care le asigură condiţiile optime de viaţă de care au nevoie.
Drenarea mlaştinilor, defrişarea pădurilor, urbanizarea şi construcţia de drumuri duc la distrugerea sau fragmentarea acestor medii de viaţă. Astfel, speciile pierd contactul cu celelalte populaţii, reducându-se astfel diversitatea genetică şi adaptându-se mai greu la condiţiile climatice schimbătoare.
O altă cauză majoră ce duce la declinul dramatic al speciilor de plante şi animale este
poluarea mediului
.
Dezvoltarea tot mai mare a activităţilor industriale şi extinderea agriculturii au făcut ca diferite
chimicale toxice
să se răspândească tot mai mult în circuitul hranei în cadrul ecosistemelor.
Poluarea apei
, temperaturile ridicate ale apei şi creşterea acidităţii mărilor şi oceanelor au făcut să dispară numeroase specii de peşti.
In secolul XX, aciditatea aerului şi ploaia acidă au ajuns sa fie recunoscute ca o ameninţare capitală la adresa calităţiii mediului.
Ploile acide au distrus, până la sfârşitul sec.XX, 118 milioane m3 de păduri în Europa. De asemenea, deversările chimice au afectat pentru mult timp şi fundul oceanic, organismele acvatice avand mult de suferit în urma inconştienţei şi nepăsării oamenilor.

In ultimele decenii, exploatarea comercială mondială a animalelor pentru hrană şi alte produse a crescut simţitor.
Multe specii de balene au ajuns în pragul dispariţiei după ce au fost pur şi simplu măcelărite pentru ulei şi carne.
Un alt exemplu concludent este rinocerul negru african, ucis pe scară largă pentru cornul său, care este preţuit ca medicament şi afrodisiac.
De asemenea, familii întregi de cactuşi şi orhidee sunt ameninţate cu dispariţia din cauza culegerii lor iraţionale.

Specii globale periclitate
Ursul brun este pe cale de dispariţie în Alpi, numărul exemplarelor fiind prea mic pentru a asigura supravieţuirea speciei. Desi ursul brun este o specie protejată în Uniunea Europeană, animalul este ameninţat în continuare din cauza distrugerii habitatului său natural şi transformarea acestuia în zone de interes economic.
Ursul Brun
Ursul panda
Urşii panda ocupau cândva o mare parte din China, precum şi nordul Birmaniei şi Vietnamului. Dar schimbările climatice şi în primul rand creşterea populaţiei umane i-a alungat din aceste regiuni.
Ursul panda este simbolul speciilor aflate pe cale de disparitie.
În prezent doar câteva grupuri mai trăiesc în sud-vestul chinei.
Ursul negru
Ursii negri asiatici sunt rude apropiate cu ursii negrii nord-americani. Sunt numiţi şi urşii lunii datorită semnului în formă de semilună de pe piept.
Aria de răspandire este imparţită în două părţi, din estul Siberiei pană în nord - estul Chinei şi Japoniei , dar şi din Afganistan şi Pakistan pană în Vietnam şi Thailanda.
Urşii negrii asiatici sunt pe cale de dispariţie din cauza defrişărilor masive.


ELEFANŢII ASIATICI
Şi elefanţii asiatici sunt ameninţaţi din cauza defrişărilor masive.
În prezent, în sălbaticie au rămas mai putin de 35.000 de exemplare.
Un număr imens de elefanţi au fost măcelariţi pentru fildeşul lor şi aceste animale minunate au ajuns în pragul dispariţiei.
RINOCERUL
Un alt exemplu de specie ameninţată este rinocerul, ucis pe scară largă pentru cornul sau, care este preţuit ca medicament şi afrodisiac.
Vulpea polară
Vulpea polară se găseşte răspandită în zonele reci ale continentului european, asiatic şi cel nord american, fiind o specie adaptată la condiţiile vitrege cu temperaturi de - 40 şi -50 de grade Celsius şi cu nopţi polare ce durează 6 luni.
Vulpile polare sunt vânate pentru blană, astfel efectivele au scăzut foarte mult.

Urangutanii
Arderea pădurilor, fie pentru a elibera zona şi a face loc plantaţiilor de palmieri în scopul obţinerii de combustibili ecologici, fie pentru extinderea aşezărilor, alături de tăierea ilegală a pădurilor şi filierele de traficanţi de animale, sunt pericole care ameninţă din ce în ce mai mult populaţia de urangutani din insulele Borneo şi Sumatra.
Urangutanii reprezintă specii de maimuţe cea mai periclitată.
Ghepardul
Celebrul dragon de Komodo, uriaşa şoparla ce se hranea cu mamifere uriaşe de talia bivolilor şi care atacă pană şi oamenii, dispare încet dar sigur din habitatul său şi aşa destul de limitat.
Dragon de Komodo
Bufniţa nordică pătată
Bufnita nordica pătată este pe cale de disparitie în Canada şi s-a hotărat ca toate exemplarele de bufniţă nordică pătată găsite să fie prinse şi duse la un centru special.
Deşi tardivă, măsura vine în ajutorul păsărilor aflate pe cale de dispariţie, prin înscrierea lor într-un program de înmulţire controlată, primul din lume dedicat acestei specii.
Specia a fost adusă în pragul extinţiei din cauza defrişărilor şi distrugerii habitatelor.


Pasărea Kiwi este pasărea a Noii Zeelande. Deşi este protejată de către legile statului, micuţa pasăre se afla în pericol de extincţie, devenind din ce în ce mai greu de văzut în sălbaticie.
Pasărea Kiwi a început să fie căutată pentru a fi dusă în gradinile zoologice, muzee şi colecţii private din toată lumea.

Pasărea kiwi
Albatroşii
Albatroşii sunt păsări marine aflate în pericol de extincţie din cauza numărul mare al păsărilor omorate accidental de pescari.
Trei sferturi dintre speciile de albatroşi se află în pericol de dispariţie în mare parte din cauza plaselor lungi de pescuit.
Păsările sunt atrase de plase, de cele mai multe ori rămân prinse sau blocate în ele ajungând în cele din urma să moară înecate.
Balenele albe
Foci călugăr
Efectivele scăzute de foci călugăr sunt cauzate în principal de pescari, care le omorau pur şi simplu ca să nu se mai hrănească cu peşte, sau din cauza celor care le vânau pentru carne şi blană.
Pescuitul industrial a dus la scăderea cu 10% a rezervelor de pește din mările noastre, rămânand tot mai puțin pește pentru pescarii locali, foci, delfini și alte ființe marine.
În Romania trăiesc jumătate din sălbăticiunile vechiului continent european.
Suprafaţa Carpaţilor din Romania constituie habitatul a 35% dintre lupii europeni, 50% dintre urşi şi 30% dintre raşi.
Fauna Romaniei cuprinde 62 de specii amenintate: 15 de mamifere, 13 de păsări, două de reptile, 10 de peşti şi 22 de nevertebrate.
Deţinem, deci, 62 de specii ameninţate în diverse stadii, de la critic la moderat.
Marmota
Râsul
Antilopa saiga
Capra neagră
Ursul carpatin
Romania este unica ţară din lume care deţine specia de peşti denumit
Asprete,
descoperita în 1957 şi inrudita cu bibanul. Specia de pesti Asprete(fig.6) este acum pe cale de dispariţie, câteva exemplare mai existand pe Valea Valsanului, judeţul Argeş.
Lostriţa
, peşte legendar dispare care
dispare şi ea.
Din familia păstrăvilor, dar de dimensiuni cu totul respectabile, lostriţa abia dacă mai este întalnită în raurile şi lacurile de munte.
Dintre cele aproape 150 de specii periclitate pe plan european care se cuibăresc în România, opt sunt ameninţate cu dispariţia: pelicanul comun şi cel creţ, raţa roşie, acvila ţipătoare mare, acvila de camp, vanturelul mic, cristeiul de camp.
Unele specii ca piciorongul, călifarul roşu şi cel alb, starcul lopătar, au fost declarate monumente ale naturii.
Animalele şi plantele pe cale de dispariţie din România
Raţa roşie
Acvila ţipătoare mare
Raţa sulitar
Piciorongul
Călifarul roşu
Lopătarul
Ţigănuş
Principale ameninţările la adresa acestor specii sunt:
-exploatarea iraţională a păşunilor şi a pădurilor,
-dezoltarea excesivă a turismului,
-dezvoltarea construcţiilor de case de vacanţă în zonele subcarpatice,
-dezvoltarea infrastructurii rutiere fără studii ecologice competente,
-schimbările climatice globale,
-comerţul ilegal cu buchete de flori sălbatice, făcut de persoane cu simţ estetic dar fără educaţie ecologică
Comerţul stradal este făcut de persoane care vor să supravieţuiască exploatând natura.
Dintre acestea în situaţie critică se află:
Papucul doamnei;
Floarea-de-colţ,
Stanjenel ,
Laleaua pestriţă,
Bujorul de munte,
Dediţei,
Nufărul alb,
Nufărul galben,
Migdalul pitic

FLORA PE CALE DE DISPARIŢIE
Papucul doamnei
Floare de colţ
laleaua pestriţa
Bujor de munte
Nufar alb
Pentru o mai bună protejare a speciilor periclitate de faună şi floră, acestea au fost incluse în arii protejate:
rezervaţii naturale,
parcuri naţionale,
rezervaţii ale biosferei
,
În cadrul cărora speciile se pot perpetua.
CONCLUZII
În ultimele decenii, tot mai multe specii de plante şi animale au ajuns în pragul extincţiei, fiind trecute pe Listele Roşii Europene pentru specii periclitate.
Principalele cauze ce au dus la micşorarea ingrijorătoare a efectivelor unor specii de faună şi floră sunt : distrugerea habitatelor, drenarea mlaştinilor, defrişarea pădurilor, urbanizarea şi construcţia de drumuri ce duc la distrugerea sau fragmentarea acestor medii de viaţă, exploatarea comercială (colectarea de plante, vânatul iraţional şi braconajul).

Vă mulţumesc
STOP


SALVAŢI PĂMÂNTUL
NATURA NE IUBESTE
Full transcript