Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Tehnologii de cooperare în retea

proiect informatică
by

Paula Iliev

on 19 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Tehnologii de cooperare în retea

tehnologia server-de-fisiere Tehnologia server-de-fisiere prevede partajarea de date (fisiere) în retea, folosind calculatoare servere - de - fisiere. Fisierele sunt stocate la server de utilizatori si/sau administratorul retelei. Utilizatorul de la statia sa acceseaza serverul de fisiere respectiv de fiecare data când are nevoie de informatiile dintr-un asemenea fisier. Tehnologia stapân-aservit aplicata la doua statii ce coopereazea în retea din care cel putin una este calculator, prevede gestionarea de catre o statie calculator atât a procesului de prelucrare, cât si a procesului de transmisie a datelor între aceste statii. Aceasta tehnologie a fost implementata mai întâi în sistemele de teleprelucrae a datelor. Sistemele respective includeau un calculator sau un complex de calcul la care erau conectate mai multe terminale prin intermediul unor canale de transfer date si a multiplexoarelor de transmisie date sau a procesoarelor frontale. Numim tehnologie de cooperare modul cum este organizata functionarea in comun a calculatoarelor si programelor din retea. Resursele unei retele de calculatoare sunt echipamentele periferice, liniile de comunicatie, calculatoarele propriu-zise, fisierele, bazele de date, programele executabile. tehnologia client-server tehnologia egal-la-egal In tehnologia egal-la-egal functiile tuturor calculatoarelor din retea sunt identice. Fiecare calculator din retea functioneaza atat ca server, cat si ca statie de lucru, oferind pentru uzul public resursele de care dispune, in mod curent, unele fisiere de pe discul fix, unitatea de disc optic, imprimanta etc. Fiind simpla, tehnologia data se foloseste in retelele locale mici (calculatoarele ce au o arie mica de raspandire, pana la 2 km si deservesc o singura institutie.). TEHNOLOGII DE COOPERARE ÎN REȚEA Sunt larg cunoscute patru tehnologii majore de cooperare a statiilor în retele:
• Stapân-aservit (master slave);
• server-de-fisiere (file server);
• client-server;
• egal-la-egal (peer-to-peer).
În primii ani de utilizare, terminalele erau simple, realizau doar niste functii elementare de intrare-iesire a datelor. Deaceea era natural, ca atât procesul de prelucrare, cât si procesul de transmisie a datelor sa fie gestionate la calculatorul central. Aceasta a si determinat denumirea tehnologiei realizate stapân-aservit. Ulterior, chear fiind implementate mini-si-microcalculatoare, conectate în acelas mod la calculatorul central, mult timp s-a utilizat tehnologia stapân-aservit deja realizata, mini si microcalculatoarele emulând, pur si simplu, operarea terminalelor respective. In aceasta epoca a calculului distribuit, retelele sunt prezentate in aproape toate mediile de lucru. O retea este un mecanism care permite calculatoarelor distincte si utilizatorilor acestora sa comunice si sa partajeze resurse. Tehnologia client-server este conceputa pentru repartizarea eficienta a functiilor prelucrarii de date între statiile retelei. Un sistem client-server include trei componente de baza: serverul de baze de date (DataBase server numit si "back end"); aplicatia-client initiata de statia client, numita si "front end", si reteaua de transfer date. Functiile, ce le revin statiilor cooperante, au caracter diferit. Serverul se preocupa de gestiunea rationala a resurselor pentru multiplii clienti. Statia cient serveste pentru relizarea interactiunii cu serverul de baze de date, realizând si functii de prelucrare locala a datelor. Transferul de date între statia-client si server se relizeaza prin reteaua de transfer date. În acest scop atât la statia client, cât si la server ruleaza produse program anumite care interactioneaza între ele Modelul client-server prevede distribuirea rationala a lucrarilor de prelucrare a datelor între statia-cliant si statia-server. La un calculator poate rula un program-client, un program-server sau ambele. Termenul "client" se refera la partea care a initiat o tranzactie: statia-calculator sau produsul program pespectiv. Serverul receptioneaza cererile din retea, le examineaza si executa anumite operatii, de obicei accesari de informatii în baze de date si extragerea lor. De mentionat, ca o parte uneori considerabila a lucrarilor necesare se executa la statia-client, astfel reducându-se si traficul transferului de date în retea.
Diverse aplicatii de tip client-server pot rula pe unul si acelas calculator. Un server suporta executia mai multor aplicatii simultan, adica deservirea mai multor statii-client concomitent. Deasemenea, se poate întâmpla ca deservirea cererii unei statii-client sa implice mai multe servere din retea.
Tehnologia client-server contribuie esential la dezvoltarea sistemelor deschise, realizând accesul pentru diverse statii-client la unul si acelas server din mai multe posibile. Ea asigura performante mai înalte decât tehnologia server-de-fisiere.
In tehnologia clien-server o resursă comună, de exemplu, imprimanta color sau discul de mare capacitate, este gestionată de un calculator dedicat, denumit server. Pentru a utiliza resursele respective, orice client trimite serverului o cerere. Serverul analizează cererile primite, respingându-le sau acceptându-le. Client server raspuns cerere Principalele avantaje ale acestei tehnologii sunt:
- utilizarea eficienta a echipamentelor scumpe
- distribuirea rationala a lucrarilor intre calculatoare in functie de puterea lor
-protectia sporita a datelor importante, ele fiind pastrate numai pe servere. Proiect elaborat de:
Iliev Paula
Bîrdîghin Felicia
clasa X-a "B"
Full transcript