Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

brazìlia

brazìlia
by

Arttu välinen

on 11 May 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of brazìlia

Bra7ìlia Brazìlia sijaitsee etlelä-amerikassa
urheilu
urheilu hienovaraisuutta :D Brasilian liittotasavalta eli Brasilia on Etelä-Amerikan suurin valtio sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan, ja se on myös maailman viidenneksi suurin valtio sekä pinta-alaltaan että asukasluvultaan yleis-tiedot historia Brasilian arvellaan olleen puolinomadisten intiaanien asuttama ainakin 10 000 vuotta – maanviljelyn lisäksi harjoitettiin metsästystä, kalastusta ja keräilyä. B r a z ì l a n v a a k u n a Urheilussa Brasilia on tunnettu etenkin jalkapallosta. Sen jalkapallomaajoukkue on voittanut maailmanmestaruuden viisi kertaa vuosina 1958, 1962, 1970, 1994 ja 2002. Brasilia on kerran isännöinyt jalkapallon maailmanmestaruuskilpailua vuonna 1950. Tuolloin isäntäkaupunkina toimi São Paulo. Mestaruuden voitti Uruguay, Brasilian jäätyä hopealle Brasilia rajoittuu koillisessa ja kaakossa Atlanttiin, jonka rannikon pituus on 7400 km, lännessä maalla on yhteistä rajaa jokaisen Etelä-Amerikan valtion kanssa lukuun ottamatta Chileä ja Ecuadoria. Nämä valtiot ovat Uruguay, Argentiina, Paraguay, Bolivia, Peru, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname ja Ranskan Guayana. Kun Ranska valloitti Portugalin vuonna 1807, pakeni sen kuningas Juhana VI Brasiliaan, joka korotettiin Portugalin kanssa personaaliunionissa olevaksi kuningaskunnaksi. Hänen poikansa Pedro I, jolle kuningas oli uskonut hallituksen pois lähtiessään, julisti yleisen mielipiteen pakottamana Brasilian itsenäiseksi ja hänet tunnustettiin perustuslailliseksi keisariksi. Pedro I:ä (1822–1831) seurasi hänen poikansa Pedro II (1831–1889), jonka aikana maakunnat saivat omat lakiasäätävät kokoukset ja laajennetun itsehallinnon. Orjuuden poistaminen aiheutti 1889 vallankumouksen, jolloin Brasilia julistettiin tasavallaksi. Brasilia julisti sodan Saksalle 1917 takavarikoiden satamissaan olevia saksalaisia laivoja. Brasiliaan muutti yli kaksi miljoonaa siirtolaista Euroopasta ja Aasiasta 1800-luvun lopulla sekä 1900-luvun alussa. Tällöin maa alkoi teollistua ja laajeni maan sisäosiin. Demokratia vaihtui diktatuuriin kolme kertaa; maa oli 1930–1934 ja 1937–1945 Getulio Vargasin alla sekä 1964–1985 asevoimien nimittämien kenraalien hallitsemana. Intiaanien oikeudet ovat olleet varsin heikot pitkälle 1990 luvulle saakka. Vielä 1950 luvulla intiaaneilla ei ollut juuri mitään oikeuksia edes maihinsa missä he asuivat eikä heillä ollut oikeuksia esittää mitään papereita. Vasta 2000 luvulla intiaanien elinoloja on alettu parantaa. Silti mm. padonrakennus- ja kaivostyöhankkeet ovat turmelleet useita jokia joista ei voida enää harjoittaa kalataloutta joten useiden heimojen on ollut pakko muuttaa muualle. politiikka Vuoden 1988 perustuslain mukaan presidentillä on laajat valtaoikeudet, ja muutenkin valta on keskittynyt liittovaltion hallinnolle.

Parlamentti eli kansalliskongressi (Congresso Nacional) on kaksikamarinen: ylähuoneessa eli senaatissa (Senado Federal) on 81 paikkaa, eli kolme edustajaa kustakin 26 osavaltiosta ja liittovaltiopiiristä kahdeksan vuoden toimikaudelle kerrallaan. Senaatin paikoista 2/3 ja 1/3 vaihtuu neljän vuoden välein.

Alahuoneeseen eli edustajien kamariin (Câmara dos Deputados) valitaan 513 jäsentä suhteellisella vaalitavalla nelivuotiskaudeksi. Äänioikeuden ikäraja on 16 vuotta.

Viime vaalit olivat lokakuussa 2006, tuolloin valittiin presidentti, alahuone sekä senaatin jäseniä erovuoroisten tilalle. Vuoden 2006 vaalien jälkeen kaudella 2007–2010 viidellätoista puolueella on edustajia.

Brasilian puolustusvoimat on Latinalaisen Amerikan suurimmat. Maa käyttää puolustusvoimien rahoitukseen 1,3% BKT:sta.

Paikkojen jakautuminen Edustajan kamarissa osavaltion mukaan.
Full transcript